Sport
ŽNK OSIJEK

Marijan Vuka kondicijski trener "zečica"
Objavljeno 16. kolovoza, 2019.
Proljetni kadar Osječanki dodatno je oslabljen odlaskom Leonarde Balog u austrijski St. Pölten

Ritam nogometašica Osijeka gotovo je identičan onom kada su bile sudionice Lige europskih prvakinja i početkom kolovoza igrale kvalifikacijsku skupinu. Nedavno je to u Ukrajini učinio prvak Split koji se nije uspio plasirati među 32 najuspješnije ekipe Staroga kontinenta, što je popularnim "zečicama" uspjelo u dva navrata.


Sada se sa sjetom na Mačkamami (pri)sjećaju tih dana opetovano ih prizivajući za što primarno treba vratiti državni primat. Orijentacija je na mladi kadar poniknuo u vlastitoj školi koji bi potpomognut iskusnijim postojećim kadrom trebao ispuniti želje čelnika i poklonika kluba.

Odlazak Balog

U odnosu na proljetni kadar dodatno je oslabljen odlaskom službeno najbolje nogometašice Hrvatske Leonarde Balog u austrijski St. Pölten. Istodobno u svlačionicu nitko nije došao, a vjerojatno ni neće, budući da se pojačanja ne traže, nego će prostor dobiti mlade igračice kojih, srećom, ne manjka. Nakon što su prije 15 dana počele s pripremnim aktivnostima za sljedeću sezonu i radile, praktički, dva puta dnevno, Osječanke su protekloga tjedna imale tri provjere s međunarodnim predznakom. Sve na domaćem terenu gdje su pobijedile Lokomotivu iz Brčkog (3:2) i beogradsku Crvenu Zvezdu (3:1), između čijih su uspjeha izgubile od budimpeštanskog MTK-a (1:4). Uz opasku da su protivnice u završnoj fazi priprema, a Osječanke u udarnoj tako da nemaju toliko treninga u nogama koje su, uz to, sada teške.


- S obzirom na to da su protivnicama iz vrha njihovih nacionalnih liga borbe za bodove pred vratima, a mi ćemo ih čekati još četiri tjedna, prikazanim sam više nego zadovoljan. Kvalitetno je to bilo u granicama očekivanja, jer smo u prvi sastav promovirali veći broj igračica kojima će trebati vrijeme i mnogo rada dosegnuti razinu onih koji su proteklo desetljeće suvereno vladale hrvatskim nogometom. I, dakako, iskustva za što su provjere protekloga tjedna bile više nego dobrodošle - pričao je trener Tihomir Rudež, koji je dobio pojačanje u stručnom stožeru.
Probuđen optimizam


- Za ovu fazu priprema želja nam je podignuti radni ritam. Za to je, između ostaloga, angažiran Marijan Vuka, primarno za kondicijsku spremu nogometašica. Moraju držati ritam igre što duže, jer pokazalo se da u pravim susretima to nismo mogli pratiti, pa smo padali kako je vrijeme odmicalo. Tako će i kvaliteta dolaziti do izražaja koju ćemo kod novopridošlih djevojaka iz škole trebati tek razviti, a olakotna je okolnost što imaju potencijala, a i vole trenirati. Trebat će, dakle, vremena i strpljenja, iako nam je želja vratiti državni primat na Mačkamamu, a što ćemo sigurno jasnije spoznati kada počnu domaće borbe za bodove u nedvojbeno jačem natjecateljskom okruženju, jer je smanjen broj klubova i posljedično koncentrirana kvaliteta. Znam, međutim, da je put dug i posut trnjem, ali nam ne preostaje drugo nego raditi i vjerovati da smo na pravom putu. Prošlotjedni ogledi išli su u tome smjeru, jer je u svakom bilo sve bolje, neovisno o rezultatu, a posebice je optimizam podignula subotnja pobjeda nad Crvenom Zvezdom protiv koje smo dojmljiviji, odnosno konkretniji bili u drugom poluvremenu - prenio nam je uvodne dojmove trener doprvakinja Hrvatske.


Dražen Lekšan
Osječanke su pobijedile Lokomotivu iz Brčkog (3:2) i beogradsku Crvenu Zvezdu (3:1), između čijih su uspjeha izgubile od budimpeštanskog MTK-a (1:4).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike