Svijet
ČUDO U RUSIJI

Zrakoplov sletio u polje kukuruza, poginulih nema
Objavljeno 15. kolovoza, 2019.
Prilikom uzlijetanja sa zračne luke u Moskvi, zrakoplov Ural Airlinesa udario je u jato ptica

Damir Jusupov od četvrtka je ruski heroj. Samo zahvaljujući njemu i kopilotu, izbjegnuta je velika tragedija i spašeni su brojni ljudski životi. Rusija slavi "čudo" uspješnog slijetanja putničkog zrakoplova s 233 putnika na polje kukuruza u predgrađu Moskve, nakon što je pri uzlijetanju udario u jato ptica.

Ministarstvo zdravstva objavilo je da su ozlijeđene 23 osobe, no da nitko nije poginuo kad je Airbus 321 Ural Airlinesa sletio na polje jugoistočno od Moskve. Avion je nedugo nakon uzlijetanja udario u jato galebova, zbog čega su mu se pokvarili motori.

Državna televizija taj je manevar prozvala "čudom iznad Ramenska", referirajući se na četvrt u moskovskoj regiji u kojoj je zrakoplov sletio, oko kilometar udaljenosti od međunarodne zračne luke Zhukovsky. Ruski mediji proglasili su pilota Damira Jusupova "herojem", a mnogi uspoređuju taj čin sa slijetanjem zrakoplova U.S. Airwaysa na rijeku Hudson 2009. godine. Američki avion tada je udario u jato gusaka. Pri slijetanju ruskog zrakoplova motori su bili ugašeni, a kotači nisu bili vani. Avion je putovao u Simferopol na Krimu.

Iako je istraga cijelog slučaja tek počela i trajat će zasigurno nekoliko dana, ruski mediji izvijestili su kako je pilot odmah nakon naleta na jato ptica, obavijestio kontrolu leta da mora hitno sletjeti. Kako nije bio u mogućnosti zbog oštećenih motora napraviti krug da se vrati na pistu zračne luke, pilot je u nekoliko sekundi donio odluku da će sletjeti na prvu ravnu površinu, a riječ je o polju kukuruza. Kotače nije spuštao, a motore je ugasio desetak sekundi prije slijetanja, kako bi maksimalno izbjegao izbijanje požara. Uzevši činjenicu da nije bilo piste, i da kotači nisu bili spušteni, slijetanje je bilo besprijekorno. Zbog lakših ozljeda, liječnička pomoć zatražile su 23 osobe, i svi su izvan životne opasnosti.

Nakon slijetanja otvorena su vrata zrakoplova i putnici su izišli. Evakuacijom je koordinirao pilot Jusupov koji je zrakoplov, zajedno sa kopilotom i još petero članova posade, napustio posljednji. Do zrakoplova potom su stigli hitna pomoć, policija i vatrogasci kako bi spriječili eventualno izbijanje požara.

Milan Bugarić/H
23

osobe lakše su ozlijeđene prilikom prisilnog slijetanja
233

osobe (226 putnika i 7 članova posade), bilo je u zrakoplovu koji je sletio u polje kukuruza
Ruski mediji proglasili su pilota Damira Jusupova “herojem” koji je spasio brojne ljudske živote
Najčitanije iz rubrike