Osijek
NOVI IZAZOV ZA DOM ZDRAVLJA

Najam ambulante u selima koštat će samo jednu kunu!
Objavljeno 16. kolovoza, 2019.
U Domu zdravlja Osijek 17 liječnika predalo zahtjev za prelazak u privatnike. Odlučit će se 28. kolovoza

Nekoliko dana prije kraja kolovoza, točnije u srijedu, 28. kolovoza, bit će održana sjednica Upravnog vijeća Doma zdravlja Osijek na kojoj će se razmotriti zahtjevi 17 liječnika, inače zaposlenika Doma zdravlja Osijek, koji su u skladu s propisima koje im omogućava novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti podnijeli zahtjev za prelazak u privatnike.
Naime, Skupština Osječko-baranjske županije još je sredinom srpnja donijela odluku o načinu određivanja broja ordinacija za obavljanje djelatnosti domova zdravlja, točnije određivanja kriterija za sve one koji iz sustava domskih liječnika žele prijeći u privatnike. Prema novom Zakonu, domu zdravlja dopušteno je zadržavanje 25 posto primarne zdravstvene skrbi u okviru svoje djelatnosti. Dom zdravlja Osijek u ovom trenutku drži 34 posto mreže u obiteljskoj i dentalnoj medicini.
- U našem Domu zdravlja podneseno je osam zahtjeva za odlazak od strane doktora dentalne medicine, sedam liječnika obiteljske medicine, jednog liječnika medicine rada i jedan zahtjev pedijatra. Naravno, Upravno će vijeće razmotriti koliko njih zadovoljava uvijete i donijeti odluku o njihovu izlasku iz sustava - naglasio je ravnatelj Doma zdravlja Osijek Mato Lukić.
Istovremeno je ukinut i sustav koncesionara, odnosno postojat će samo domski liječnici i privatnici, a svi koji žele ostati u prostorima domova zdravlja za to će plaćati najam prostora. Županije je stoga u suradnji s domovima zdravlja kao nositeljima zdravstvene zaštite na primarnoj razini zdravstvene djelatnosti provela analizu podataka o zonama u kojima se nalaze poslovni prostori koji se daju u zakup. Tako su domovi zdravlja razvrstani u pet zona od kojih se prva odnosi na područje sjedišta grada Osijeka, druga na područje ostalih naselja unutar grada Osijeka, treća na područje sjedišta drugih gradova na području OBŽ-a, četvrta se odnosi na područje sjedišta općina na području županije, a peta na područje ostalih naselja unutar gradova i općina s izuzetkom grada Osijeka. Ovom je sistematizacijom za poslovne prostore u samom središtu grada Osijeka, a koji su površinom do 50 metara kvadratnih mjesečna najamnina 1500 kuna, dok je za prostore površine iznad 100 četvornih metara 3500 kuna. U drugoj je zoni raspon cijene najamnine između 1400 i 3200 kuna, dok je u trećoj zoni od 1200 do 2800 kuna. U sjedištu općina koje su u četvrtoj zoni najamnina poslovnog prostora za liječničku ordinaciju do 50 četvornih metara iznosi 500, za ordinaciju površine između 50 i 100 je 550, a za veću od 100 četvornih metara iznosi 600 kuna.
- Petu kategoriju čine poslovni prostori na područjima koja se smatraju manje razvijenima i zbog što dostupnije primarne zdravstvene zaštite svim pacijentima, odlučili smo se poslovne prostore na tim područjima, bez obzira na veličinu ordinacije, liječnicima dati za jednu kunu mjesečnog najma – kazao je župan Ivan Anušić prilikom donošenja Odluke o kriterijima za određivanje zakupnine.
Niža cijena zakupnine trebala bi biti stimulativna u ordinacijama za obavljanje zdravstvene djelatnosti u slabije razvijenim i ruralnim područjima. Inače, zbog gubitka dijela mreže, ali i sustava koncesija, Dom zdravlja Osijek proširio je opseg svoje djelatnosti te se dodatno registrirao i za djelatnost otorinolaringologije, ortopedije i traumatologije, urologije, pa čak i opće kirurgije.

Nefretete Zekić Eberhard

Privatnici ostvaruju i trostruke prihode
Razumljivo je da liječnici žele prijeći u privatnike, jer većina želi otvoriti privatnu ordinaciju u kojoj će umjesto plaće doma zdravlja, koje se kreće između sedam i osam tisuća kuna, moći ostvariti mjesečni prihod i do 30 tisuća kuna. Istovremeno, postavlja se pitanje opstojnosti domova zdravlja koji su nužni u ruralnim područjima, a zbog malog broja pacijenata nisu zanimljivi ni jednoj privatnoj ambulanti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

2

POSLJEDICE NEVREMENA U OSIJEKU

Vjetar odlomio stablo, koje
je završilo na automobilima

3

VEĆ DUGO ZATVORENA

Raspisan poziv za saniranje krovišta knjižnice na Jugu