Osijek
UDRUGA IZVIĐAČA “SLAVONSKI HRAST”

Perzeidi izostali, ne i
zanimanje za zvijezde
Objavljeno 15. kolovoza, 2019.
Ni mjesečina i mjestimični oblaci koji nisu omogućili potpuni užitak u promatranju "suza svetog Lovre”, nisu omeli članove Udruge izviđača Slavonski hrast da u srijedu uvečer na Bajeru, na Jugu 2, organiziraju druženje i radionice. Dakako, glavni su razlog okupljanja bili Perzeidi, odnosno kiša meteora. Iako su zbog vremenskih uvjeta ipak pali u drugi plan, izviđači se nisu dali omesti, pa su priredili popratne sadržaje. Ovi su nam istinski zaljubljenici u prirodi i druženje priznali kako ih ni kiša koja je prijetila još od jutra u srijedu ne bi omela u organizaciji promatranja ove neobične pojave, poznate, otkrili su nam, i kao "Meteorski protok Perzeida".

- Unatrag deset godina okupljamo se ovdje i gledamo filmove o astronomiji. Večeras smo iskoristili priliku gledati zvijezde i objašnjavali sazviježđa, a osim toga, ove godine obilježavamo 50 godina od osvajanja Mjeseca, o čemu smo priredili i prigodan film - rekao je predsjednik Udruge izviđača Slavonski hrast Zlatko Nikšić, znalački pojašnjavajući kako je upravo noć između 14. i 15. kolovoza, kad se na nebu pojavljuje najveći broj Perzeida. Stoga nisu odustali, pa su do duboko u noć promatrali nebo te su, uz pomoć svoga člana, inače profesora fizike na fakultetu, doznali i brojne zanimljivosti iz svijeta astronomije. Ipak, predviđeno spavanje u kampu na Bajeru ipak je izostalo.

Međutim, to entuzijaste i ljubitelje prirode i prirodnih pojava kakvi su i Perzeidi nije omelo da se odlično zabave. U obližnjem izviđačkom improviziranome parku uz jezero Bajer tako su pekli kobasice, družili se uz logorsku vatru, a ondje se i zapjevalo. Nažalost, kolege izviđači iz Požege te večeri nisu im se pridružili zbog vremenskih neprilika te su propustili i radionicu te igraonicu priređene dan kasnije već u ranim jutarnjim satima. M. Mihelić
Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike