Osijek
ZORAN KON POMAGAO U POTRAZI ZA POČINITELJIMA

Glasnogovornik je bio i uspješan crtač fotorobota
Objavljeno 16. kolovoza, 2019.
Izrada fotorobota uz pomoć žrtve ili svjedoka ponekad potraje i više sati

Preko televizije, ali i drugih medija, nerijetko se građani mogu uključiti u potragu za razbojnikom, silovateljem, ili nekim drugim kriminalcem, i to s pomoću prikazanoga fotorobota. Malo je poznato kako je većinu od ukupno predstavljenih fotorobota izradio Zoran Kon, glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske.

Kolokvijalno rečeno, on je crtač fotorobota, osoba koja pronalazi počinitelje uz pomoć sjećanja žrtve, odnosno svjedoka te računalnog programa koji je doniralo njemačko veleposlanstvo Ministarstvu unutarnjih poslova RH još 2012. godine. Ukupno su donirana četiri računala s programom za izradu fotorobota, a jedno od njih nalazi se u osječkoj Policijskoj upravi, gdje se upotrebljava ovisno o potrebi.

- Mnogo mi je pomoglo to što sam posljednjih desetak godina radio na poligrafu. Ondje sam mogao obavljati razgovore s oštećenim osobama i od njih dobiti kvalitetan opis osobe. Kad mi je ponuđeno da budem crtač, mislio sam da to neću moći, pa sam čak to i odbio misleći kako je za to potrebna posebna vještina. Istina je da su se ranije portreti crtali običnom olovkom, no kako sam ja zaljubljenik u fotografiju, ipak sam na kraju prihvatio taj posao - priča Kon. Objašnjava kako se ranije radilo u programu Faccet, gdje službena osoba pravi lice tako da iz, primjerice, slika više očiju odabire jedne, od više usana također i na taj način slaže lice. Nakon doniranog programa za fotorobote kakvi se danas izrađuju, Kon kaže da su lica gotovo identična licima osoba koje se traže.

Inače, fotoshop se sastoji iz dviju komponenti. U prvoj se nalaze svi alati potrebni za rad, dok se drugi naziva "bridge” i sastoji se od baze, tzv. fantoma.

- To su lica izmišljenih osoba koje su napravljene od dijelova lica drugih osoba. Konkretno, u bazi imamo takvo 521 izmišljeno lice. Kad razgovaramo sa svjedokom, a u pravilu je to žrtva, najprije je smještamo u prostoriju bez fotografija, u neutralan prostor bez buke i ometanja. Ispriča mi što se dogodilo i ja to zapišem. Tada im sugeriram da, rekao bih, "iziđu” iz svoga tijela i pogledaju situaciju iz druge perspektive. Nije riječ o hipnozi, no pomaže da se sjećanje osvježi i doista dovodi do više detalja nego što ih je u prvotnoj priči. Nakon razgovora pozivam osobu da mi se pridruži i zajedno gledamo "fantome” koji su posloženi prema spolu, godini, etničkoj pripadnosti i sl. Kad osoba vidi da će je nešto podsjetiti na počinitelja, treba reći da stanem, i ja potom odaberem taj detalj koji je osoba rekla. Naposljetku dolazimo do cijeloga lica počinitelja kakvog je žrtva upamtila, pojašnjava Kon, dodajući da sam proces izrade fotorobota katkad traje i više sati, a sve u cilju što kvalitetnijeg opisa tražene osobe. Potom se izrađeni fotorobot prosljeđuje policijskim službenicima koji na terenu obavljaju provjere. Ne pokaže li se to uspješnim, kaže Kon, tada se traži pomoć medija.

Kon se dobro sjeća svog prvog uspješnog fotorobota, a riječ je bila o počinitelju razbojstva nad starijim osobama prije desetak godina u Osijeku. Prema opisu žrtve jedan je počinitelj bio debeo, drugi mršav, jedan s bradom, drugi bez nje. Iako kaže da je fotorobot prilično loše nacrtao, i to još u "starom" programu, imao je, prisjeća se, nevjerojatnu sreću. Kolega koji je radio na prostoru PU požeško-slavonske tražio je da mu fotorobote pošalje mailom.

- Kad je dobio mail, proslijedio je svojim kolegama koji su otišli u neko zabačeno selo te pokucali na vrata. Izvirio je jedan debeo, a jedan mršav čovjek, jedan s bradom, jedan bez - prisjeća se Kon, podsjećajući i na slučaj kad je mlađa osoba prijavila silovanje nakon što ju je počinitelj uhvatio na jednoj benzinskoj postaji. Iako nije mogao procijeniti koliko je fotorobot vjerodostojan, Kon je kolege kojima je dao crtež fotorobota uputio na benzinsku postaju te sugerirao da pregledaju nadzorne kamere. No, nije bilo potrebno, jer čim su policajci parkirali automobil, počinitelj koji je nevjerojatno sličio osobi s fotorobota, počeo je točiti gorivo u automobil kakav je opisala žrtva.

- Jedne je godine bila robusna osoba koja je u Tvrđi prijetila sjekirom. Ljudi su mi ga opisali i ja sam ga nacrtao, iako sam mislio da su ga svjedoci predimenzionirali. No, na kolegiju Prve policijske postaje već drugoga jutra kolega je pogledao fotografiju i upitao što se to dogodilo s njegovim kolegom koji trenira košarku - svjedoči Kon, koji je na taj način pomogao u brojnim pronalascima počinitelja kaznenih djela.

Marija Mihelić
Ima najviše otkrivenih počinitelja
U Republici Hrvatskoj ukupno je osam tzv. crtača fotorobota, a programi za izradu fotorobota, osim u Osijeku, nalaze se još i u Zagrebu, Splitu i Rijeci.

- Ukupno nas ima osam, no samo dvojica, eventualno trojica nas, konstantno radimo na izradi fotorobota. Dosta njih napravio sam ja, a inače, činjenica je da je potrebna određena vještina, no sve ovisi isključivo o sjećanju žrtve. Naime, ja nikada ne dodajem ništa svoje, jer ako to učinim, onda sam na fotorobotu napravio nešto što možda i nije tako, jer je žrtva, odnosno svjedok, taj koji je nešto vidio, a ne ja. Ja sam, naime, samo alat koji prenosi ono što žrtva hoće reći pomoću crteža - pojašnjava Kon, koji zbog ne tako davnog prelaska na novo radno mjesto, ono glasnogovornika PU osječko-baranjske te niza obveza koje dolaze s tim poslom, nije više u mogućnosti baviti se izradom fotorobota, nego će biti predavač na seminarima koji se jednom godišnje obavljaju kako bi crtači fotorobota obnovili svoje znanje. Zasluženo, jer je od 2010. godine nacrtao je najviše fotorobota u Hrvatskoj te ima najviše okrivenih počinitelja. Na njegovo mjesto doći će njegov kolega iz osječke PU Krunoslav Mataz.
521

izmišljeno ljudsko lice (fantom), nalazi se u bazi podataka
Možda ste propustili...

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

Najčitanije iz rubrike