Osijek
NEZAPOSLENI S DIPLOMOM

Posao na birou čeka čak 2194 diplomanta osječkoga sveučilišta
Objavljeno 16. kolovoza, 2019.
Najviše je među nezaposlenima diplomanata Ekonomskog, Pravnog i Poljoprivrednog fakulteta. Posao traže i dva liječnika

Da diploma u ruci ne podrazumijeva i sigurno zaposlenje svjedoči podatak o 18.156 visokoobrazovanih osoba iz cijele Hrvatske koji se u ovom trenutku nalaze na burzi rada. Među njima je 10.715 diplomanata, magistara i doktora znanosti, ostatak su prvostupnici fakulteta, stručnih studija i viših škola. Većina su ekonomisti i pravnici, ali i učitelji. Kada je riječ o diplomantima Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, krajem lipnja na Zavodu za zapošljavanje registrirano ih je 2194.

Tablice smo detaljno analizirali za svih 17 sastavnica Sveučilišta J. J. Strossmayera. Situacija preslikana s državne razine - prevladavaju nezaposleni ekonomisti, pravnici, agroekonomi, učitelji... I to s iskustvom te završenim diplomskim studijem. Najviše nezaposlenih diplomaca osječkog sveučilišta s prebivalištem je u Osječko-baranjskoj županiji - njih 1237. Od toga čak 1026 nezaposlenih je s iskustvom. Takvom bi se omjeru mogao pripisati velik broj polaznika mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, a u koju ipak ulazi godina, u nekim slučajevima i dvije godine radnog staža.

Ekonomisti i pravnici
Ne iznenađuje podatak kako je najviše nezaposlenih bivših studenata našeg sveučilišta diplomiralo na Ekonomskom fakultetu i da je najviše onih s magisterijem, odnosno završenim diplomskim studijem. Tako na burzi posao trenutačno traži najviše ekonomista - njih 632. Većina je nezaposlenih ekonomista s iskustvom, točnije, čak njih 565, dok su u manjini oni bez ikakvog prethodnog iskustva. Najviše je nezaposlenih koji su završili Ekonomski fakultet s prebivalištem u Osječko-baranjskoj županiji, čak 403, zatim slijede ostale slavonske županije gdje se te brojke kreću oko dvadesetak nezaposlenih.

Slijedi Pravni fakultet s 399 osoba koje su taj fakultet završile, a nezaposlene su. Također, prevladavaju oni s iskustvom - tek 52 ga nema. Isto tako, najveći broj je nezaposlenih osoba i ovog fakulteta s prebivalištem u Osječko-baranjskoj županiji - njih 201. Zatim u Vukovarsko-srijemskoj, gdje posao traži 55 pravnika, u Brodsko-posavskoj 38...

Na visokom trećem mjestu prema nezaposlenosti osobe su sa svjedodžbama i diplomama Poljoprivrednog fakulteta, danas Fakulteta agrobiotehničkih znanosti. Takvih je na burzi 310 - među njima, 67 ih je bez iskustva. Kako je većina studenata iz Slavonije, ne čudi što prevladavaju također nezaposleni s prebivalištem na području Osječko-baranjske, a zatim i ostalih slavonskih županija. Najviše nezaposlenih s diplomom ovog fakulteta diplomanti su agroekonomike.

Filozofski fakultet završilo je, a nije se uspjelo zaposliti 225 osoba, što ga svrstava na četvrto mjesto prema nezaposlenosti diplomanata Sveučilišta u Osijeku. Prednjače oni s diplomom hrvatskog jezika - takvih je ukupno 60 na jednopredmetnom i dvopredmetnom studiju. Slijede psiholozi, među kojima 31 traži posao, zatim 27 nezaposlenih informatologa, 24 diplomanta engleskog jezika... Na burzi je najmanje nezaposlenih magistara i diplomanata pedagogije te povijesti, koju su završili u kombinaciji.

Učitelji, odgojitelji...
Među pet najnezaposlenijih su i učitelji i odgojitelji s diplomama nekadašnjeg Učiteljskog fakulteta i sadašnjeg Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti. Posao ih traži ukupno 149 - od kojih su čak 103 učitelja. Ostatak otpada na one s prvostupničkom svjedodžbom ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, dok je nezaposlenih magistara i diplomanata ovog studija na prste jedne ruke.

Premda danas među najtraženijima, nije kritično, ali stotinu je nezaposlenih diplomanata i magistara Elektrotehničkog fakulteta, danas Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija. Prema podatcima HZZ-a, najviše je među njima nezaposlenih sa svjedodžbom stručnog studija elektrotehnike smjera informatika (15). Slijede diplomanti elektrotenergetike (12) i računarstva (11).

Što se tiče Građevinskog i arhitektonskog fakulteta, na burzi je 91 osoba s tim završenim fakultetom - 30 magistara je u većini, no ovdje je podjednak omjer nezaposlenih s iskustvom, kao i bez njega. Najviše je nezaposlenih s tom diplomom u Osječko-baranjskoj županiji. Posao traži i 79 nekadašnjih studenata Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, u većini sa završenom diplomskom razinom.

Što se tiče studenata koji su završili nekadašnji Odjel za kulturologiju, 55 ih je u potrazi za poslom - najmanje onih smjera medijska kultura. Na burzi rada nalaze se i 34 diplomanta Medicinskog fakulteta, no valja naglasiti da ovdje ulaze i studiji koji su postali dijelom novoosnovanog Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo. Najviše nezaposlenih je medicinsko-laboratorijskih dijagnostičara, a najmanje, dva liječnika, opće medicine. Ukupno 25 je nezaposlenih sa svjedodžbom i diplomom Strojarskog fakulteta, koji, kao i mnogi fakulteti, danas sve teže popunjava upisne kvote.

Među onima koji ih možda najteže popunjavaju zasigurno je Katolički bogoslovni fakultet koji upisuje brucoša na prste jedne ruke, a mjesta je više od 40. Na burzi rada unatoč tome 23 su nezaposlena teologa koji su završili fakultet. Jedan od toga broja je manje na burzi registriran bivši student Umjetničke akademije, danas Akademije za umjetnost i kulturu.

Kada je riječ o prirodnim znanostima - odjelima za fiziku, kemiju, biologiju te matematiku, poznato je da ti odjeli nemaju visoku upisnu kvotu i da ih ne upisuje velik broj studenata, ali i da malo upisanih na većini odjela studij i završi u roku. S diplomom Odjela za biologiju 19 je nezaposlenih, s onom Odjela za matematiku 12, Odjela za kemiju osmero, a Odjela za fiziku troje.

Jasenka Pejaković
nezaposleni
SITUACIJA PRESLIKANA S DRŽAVNE RAZINE
STATISTIKA HZZ-a
Potkraj lipnja 2019. u Hrvatskome zavodu za zapošljavanje bilo je evidentirano 112.169 nezaposlenih osoba. U obrazovnoj strukturi nezaposlenih ​osobe sa završenim fakultetom i akademijom zauzimaju 9,6 %, a osobe s prvim stupnjem fakulteta, višom školom i stručnim studijem 6,6 % - ukupno 16,2 % nezaposlenih visokoobrazovanih. U usporedbi s istim mjesecom prošle godine, broj je nezaposlenih smanjen u svim obrazovnim skupinama. Najznačajnije je smanjenje nezaposlenosti evidentirano u skupini osoba sa završenom osnovnom školom (za 23 %), a najmanje u skupini osoba sa završenim fakultetom i akademijom (za 14,4 %).
Možda ste propustili...

“OPERA PERDUTA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Humanitarni koncert za udrugu “Moje dijete”

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike