Regija
HOBI VUKOVARSKOG VETERANA ZORANA CAKE

Skuplja krunice, križeve, svete sličice i molitvenike
Objavljeno 16. kolovoza, 2019.
Više od 500 raznih predmeta nalazi se u stanu u dvije vitrine
NAŠICE

Ova krunica je iz Vatikana, a ova s magičnim okom iz Lurda. Jako lijepa krunica iz Međugorja je iz 1981. godine, kada je bilo Gospino ukazanje, a među dražima mi je i krunica s motivom pape Ivana Pavla Drugog, koju mi je poklonila supruga Jelka – govori nam Zoran Cako, pokazujući najdraže predmete u staklenoj vitrini koja krasi njegov stan u Našicama.

I ne samo da on ima krunice raznih motiva, oblika i boja, čija su molitvena zrnca izrađena uglavnom od drveta i kamena nego su u dvije vitrine složeni i ostali vjerski predmeti, kao što su križevi, kipovi, svetačke slike, molitvenici i ostali nabožni predmeti iz marijanskih svetiša. Više od 500 raznih predmeta nalazi se u stanu Cake, umirovljenog vukovarskog ratnog veterena. Njegova strast za vjerskim predmetima započela prije godinu dana, nakon što je Cako posjetio svetište u Aljmašu, dan uoči Velike Gospe. Tog se dana inače svake godine obilježava Dan logoraša i obljetnica izlaska iz koncentracijskih logora u Srbiji zatočenih Hrvata. Naime, 14. kolovoza 1992. godine 714 zatočenih branitelja i civila razmijenjeni su iz srbijanskih koncentracijskih logora nakon postignutog sporazuma o razmjeni prema načelu ‘‘svi za sve’‘‘ između državnih vlasti Republike Hrvatske I bivše Jugoslavenske vojske. Vukovarski dragovoljac i 40-postotni vojni invalid Domovinskog rata Zoran Cako, kao osuđenik vojnog suda u Beogradu, proveo je 270 dana u srpskim logorima.

- Priča je počela lani 14. kolovoza, kada sam sa suprugom bio na obilježavanju 26. obljetnice sjećanja na razmijenjene hrvatske logoraše koje je bilo organizirano u Vukovaru. Iznenada sam osjetio neobičan zov da odem u Aljmaš, pa smo se poslijepodne uputili u svetište. Obišli smo crkvu, pomolili se i kupili krunicu. Kada sam došao u stan, nešto se u meni prelomilo i govorilo mi da počnem skupljati krunice iz marijanskih svetišta. I tako je krenulo, prvo s krunicama, a poslije i s ostalim predmetima – pojašnjava Zoran, kojemu je zbirka psihoedukativni terapijski tretman.

- To je odmor za dušu i terapija protiv stresa - nastavlja ovaj 60-godišnjak, zaljubljen u vjerske predmete koje mu prijatelji i poznanici daruju sa putovanja i hodočašća u europska svetišta poznata po ukazanjima Blažene Djevice Marije, kao što su Lourdes u Francuskoj i Fátima u Portugalu.

- Evo, ovdje je krunica sa šest desetnica iz Jeruzalema, a nosili su ju svećenici oko struka. Šesta desetnica je molitva za pokojnike. Osim te, ujedno i najveće krunice, imam i predmete iz Francuske, Portugala, Austrije, Njemačke, Poljske i Slovenije. Naravno, najviše predmeta je iz hrvatskih marijanskih svetišta – vodi nas zaneseno kroz zbirku Zoran.
- To je sada jedna fina zbirka koju bih želio pokazati i drugima. U potrazi sam za prostorom gdje bih uredio stalni postav svoje zbirke. Dragovoljni prilog posjetitelja bio bi namijenjen potrebitima, kaže Cako.


Snježana Fridl
Priželjkuje objaviti brošuru
U ulozi vodiča po svom stanu uživio se Zoran pokazujući nam i album sa svetim sličicama koje uglavnom prikazuju Isusa Krista, Blaženu Djevicu Mariju i razne svece, kao i neke osobe iz crkvenog života. No, česti su i simboli kršćanstva poput križa, hostije, kaleža, krunice, Biblije... Zoran skuplja i molitvenike i stare knjige s tematikom kršćanstva. Najstariji molitvenik datira iz 1942. godine. Riječ je o desetom izdanju molitvene knjižice Kraljice mira. Među dražim predmetima je i požutjeli Glasnik svetog Ante iz 1944. godine. ‘’Svi ti predmeti koje skupljam za mene imaju neprocjenjivu, emotivnu vrijednost’’, kaže Zoran, koji je izradio i popis marijanskih svetiša u hrvatskom narodu, a sad je u pripremi i popis svih hrvatskih svetaca i blaženika te popis papa. Prema njegovim riječima, suvremena tehnologija, internet mu olakšava pribavljanje potrebnih podataka, a sve to jednog dana priželjkuje objaviti. Brošura bi sadržavala popis svetaca, blaženika i papa prema abecednom redu, a uz fotografiju sadržavala bi i kratak životopis.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike