Kultura
JUBILARNI, 10. DANI LUKE BOTIĆA

Brojem sudionika i programa ovo je do sada najbogatije izdanje
Objavljeno 16. kolovoza, 2019.
U 14 različitih programa sudjelovat će 26 književnika, znanstvenika i glazbenika iz Hrvatske, BiH, Austrije i Vojvodine

Luka Botić – dobitnik prve hrvatske književne nagrade - glavna je tema đakovačkog dijela jubilarnih, 10. dana Luke Botića, koji se ove godine održavaju od 18. do 22. kolovoza u Kaštelima, Đakovu i Gorjanima. Brojem sudionika i programa ovo je do sada najbogatije izdanje manifestacije kojoj su pokrovitelji Osječko-baranjska županija, Grad Đakovo i Grad Kaštela.


U sklopu manifestacije održat će se 14 različitih programa u kojima će sudjelovati 26 književnika, znanstvenika i glazbenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Vojvodine. Manifestacija ima i svoje tiskano izdanje koje ća također biti predstavljeno u Đakovu: treće izdanje Zbornika Dana Luke Botića pod nazivom Luka Botić, dobitnik prve hrvatske književne nagrade - 165 godina od prvog hrvatskog književnog natječaja i prve hrvatske nagrade u časopisu Neven.

Okrugli stol

Uvodni dio programa održava se u Kaštel Lukšiću, 18. kolovoza, u dvorcu Vitturi, okruglim stolom o odnosu Luke Botića prema rodnom Splitu i odnosu Splita prema Luki Botiću. Program se nastavlja u Đakovu, 21. kolovoza, u Rock klubu King. Najprije će Ivan Stipić i Darija Mataić Agičić predstaviti III. zbornik Dana Luke Botića. U programu Pjesnici pjesniku bit će predstavljanje dvije nove pjesničke zbirke: Ponoćni gosti Đure Pavičića (vlastita naklada, Babina Greda, 2019.), i Nježnost Stjepana Dujmovića (Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod, 2019.). Knjige će predstaviti autori Đuro Pavičić i Stjepan Dujmović te Ivana Jurić i Mirko Ćurić. Glazbena pratnja bit će Duo AH, Josip Molnar i Sanja Hajduković.


U programu Glazba i književnost bit će održano predstavljanje knjige Želimira Žileta Ivkovića Rock u Vinkovcima (Matica hrvatska Vinkovci, 2019.). Knjigu će predstaviti dr. sc. Goran Rem i autor Želimir Žile Ivković. Nakon predstavljanje knjige u svojevrsnom glazbenom vremeplovu, nastupit će Želimir Žile Ivković i skupina vinkovačkih glazbenika s prigodnim glazbenim programom.


Program se nastavlja 22. kolovoza, na dan smrti Luke Botića (Split, 22. siječnja 1830. - Đakovo, 22. kolovoza 1863.), na Gradskom groblju u Đakovu, gdje će izaslanstva udruga i predstavnici gradova Đakova i Kaštela položiti vijence na grobnicu Luke Botića. U Spomen-muzej biskupa Strossmayera, Đakovo, s početkom u 10.30 održat će se program Stopama Luke Botića - dva pjesnička glasa izvan hrvatskih granica - Joso Živković (Bosna i Hercegovina) i Josip Gujaš Đuretin (Mađarska). Knjige Jose Živkovića: Tragom pokorenih želja (DHK Herceg-Bosne i DHK Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, 2019) – dobitnice Nagrade Antun Branko Šimić za 2019. te monografiju o Josipu Gujašu Đuretinu - najvećem pjesniku mađarskih Hrvata, predstavit će Joso Živković, Đuro Vidmarović i Zvonimir Stjepanović.

Književna Panonija

U programu Luka Botić i suvremenici ove je godine tema fra Martin Nedić, književnik, Botićev i Strossmayerov suradnik iz Bosne. Mr. sc. Luka Marijanović i autor Mato Nedić predstavit će monografiju Mate Nedića o ovom velikanu - Redovnik riječi (Terra Tolis, Tolisa, Bosna i Hercegovina, 2019.).


Nakon Bosne i Hercegovine i Mađarske, treći dio programa u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera - Hrvatska književna Panonija vodi nas u Austriju, u gradišćansko mjesto Pinkovac. Mirko Ćurić i dr. sc. Robert Hajszan predstavit će izdavački pothvat - 25 svezaka Panonskog ljetopisa i Panonskog lista urednika dr. Roberta Hajszana (Panonski institut, Pinkovac, Austrija).

U sklopu programa bit će održano i predstavljanje narodnog običaja Slavonske kraljice - Ljelje, zaštićene baštine UNESCO-a, prema kojem su Gorjani svjetski poznati.


Narcisa Vekić
KNJIGA O 800 GORJANSKIH BEĆARACA
U večernjim satima posljednjega dana ovogodišnjega izdanja manifestacije, program se seli u obližnje Gorjane, u Kulturno-turistički centar Lucije Karalić. U 19 sati bit će održano predstavljanje knjige Ljerke Knežević Gorjanski bećarci (Đakovo/Gorjani, 2019.). Riječ je o čak osamsto bećaraca koje je pedesetih godina dvadesetoga stoljeća u Gorjanima sabrala omiljena učiteljica Ljerka Knežević, a koje su zahvaljujući njenomu suprugu umirovljenomu nastavniku i ravnatelju škola u Gorjanima i Đakovu objavili Đakovački kulturni krug i Općina Gorjani. Knjigu će predstaviti Ivan Lović i Mirko Ćurić.
Bački Hrvati
Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice predstavit će kapitalnu knjigu Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca (Filozofski fakultet u Zagrebu. FF-press, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata). Knjigu će predstaviti Katarina Čeliković i Tomislav Žigmanov.
U sklopu programa bit će održano i predstavljanje narodnog običaja Slavonske kraljice - Ljelje
Možda ste propustili...

DOMINOVI REZIDENCIJALNI PROGRAMI

Rezidencijalni program Otočka veza

BORNA ŠERCAR I JAZZIANA CROATICA U ZADRU

Ponajbolji hrvatski džez bubnjar

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MIT O TRENKU U POŽEŠKOM MUZEJU

Nakon 270 godina vratio se kući u Slavoniju

2

IVAN, ANTONIA I SELMA - DIO GLUMAČKE EKIPE MOLIEREOVE "ŠKOLE ZA ŽENE"

Nema boljega nego kada radiš u atmosferi u kojoj nema ega, zavisti

3

PREMIJERA DUHOVITE I DIRLJIVE MELODRAME LUTZA HÜBNERA

Boksačko srce: kad aplauz ne prestaje