TvObzor
MCQUEEN - DOKUMENTARNI FILM REDATELJA IANA BONHÔTEA??

Osobni pogled na izvanredan život, karijeru i umjetnost dizajnera Alexandera McQueena
Objavljeno 16. kolovoza, 2019.
Redatelji Ian Bonhôte i Peter Ettedgui zabilježili su život i djelo jedinstvenog kreativnog talenta u svoj njegovoj veličanstvenoj anarhiji

Film McQueen osobni je pogled na izvanredan život, karijeru i umjetnost dizajnera Alexandera McQueena. Kroz ekskluzivne intervjue s njegovim najbližim prijateljima i obitelji, arhivski materijal, izuzetan vizualni sadržaj i glazbu, McQueen je autentična proslava i uzbudljiv portret nadahnutog modnog vizionara. Film je režirao Ian Bonhôte, a korežirao i scenarij napisao Peter Ettedgui.



Kompleksna ličnost

Lee Alexander McQueen rođen je i odrastao u radničkoj četvrti Stratford, u istočnom Londonu. Kao najmlađi od šestero djece, od Leeja se moglo očekivati da postane vodoinstalater, zidar, ili možda taksist, kao njegov otac. Umjesto toga, McQueenova romantična priroda i pankerska poezija pomogli su u stvaranju “Cool Britannie” 1990-ih, proslave kulture mladih u Velikoj Britaniji. Ovaj mladić iz londonskog East Enda postao je jedan od najoriginalnijih i najutjecajnijih umjetnika svoga vremena. Redatelji Ian Bonhôte i Peter Ettedgui zabilježili su život i djelo jedinstvenog kreativnog talenta u svoj njegovoj veličanstvenoj anarhiji u svom novom filmu McQueen. Oni nude uzbudljiv portret McQueenovog života i njegove kompleksne osobnosti, prateći ga u osvajanju svijeta mode. Od svog naukovanja u školi Savile Row za krojače i galanteriste, gdje je pokazao nadnaravnu vještinu rezanja uzoraka i krojenja, do svoje smrti u 40. godini, film prekida pravila dokumentarnog pripovijedanja svojim mozaikom samostalnih fragmenata snimljenih u različitim stilovima, koji se akumuliraju i kombiniraju kako bi stvorili revolucionarni, višeslojni portret. Intimni intervjui jedan-na-jedan s obitelji, prijateljima i kolegama, snimke iz njegovih slavnih modnih revija i nekad izgubljeni videozapis o McQueenu, otkrivaju neusporediv kreativni talent koji je svojim revolucionarnim dizajnom odjeće i spektakularnim revijama izrazio svoje najmračnije fantazije i najveće ambicije. Mitovi i priče iz naroda Yoruba, Danteovog pakla i legende o Atlantidi, kao i osobne opsesije, povijest predaka, snovi i noćne more, strahovi i želje, upućuju na njegovu jedinstvenu umjetničku viziju. Filtrirana kroz njegovu uzavrelu maštu, ova eklektična i visceralna mješavina filmova, umjetnosti, glazbe, povijesti, plesa i tehnologije izaziva i skandal i ekstazu. Bilo da su opčinjeni ili odbijeni, nitko nije mogao skrenuti pogled niti bi ikada mogli zaboraviti što su vidjeli.



Kultne modne revije

Kroz pet poglavlja McQueen naglašava ključne trenutke u životu dizajnera, kao što je izraženo u nekim od njegovih najosobnijih i kultnih revija: “Jack the Ripper Stalks his Victims“ (“Jack Trbosjek vreba svoje žrtve”), njegova kolekcija iz 1992., “Highland Rape” (“Silovanje škotskog Highlanda“) njegova najkontroverznija revija iz ranog razdoblja, “Search for the Golden Fleece “ (“Potraga za Zlatnim runom”), prva kolekcija koju je dizajnirao za modnog diva Givenchyja, “Voss”, istraživanje ljepote i ludila. Posljednje poglavlje, “Plato’s Atlantis“ (“Platonova Atlantida”), prikazuje razdoblje od kolekcije koju je posvetio svojoj velikoj prijateljici i muzi Isabelli Blow, nakon što je počinila samoubojstvo, do njegove posljednje revije izvedene prije nego si je oduzeo život. Snimanje je započelo u travnju 2017. i nastavilo se epskim tempom. Ettedgui kaže: “Prije početka snimanja napravili smo mnogo istraživanja i dobili jasnu viziju. Odabrali smo nekoliko revija koje su bile prekretnice u njegovoj priči. Tempo kojim smo morali raditi zapravo je stvorio kreativnu vezu između nas“.

Film sadrži originalne intervjue s prijateljima i kolegama, uključujući stilisticu Miru Chai Hyde i pomoćnog dizajnera Sebastiana Ponsa, rane pristaše industrije kao što su John McKitterick, Bobby Hillson i Detmar Blow, udovac Isabelle Blow, Leejeve velike prijateljice i mentorice. Tu su i odlomci iz prošlih intervjua s Isabellom, i naravno, zvijezda filma je sam McQueen. Redatelji su nastojali pronaći svaki intervju koji je McQueen ikada dao, kao i nikad prije viđeni arhivski materijal o njemu. Bônhote i Ettedgui su htjeli omogućiti McQueenu da govori u svoje ime što je više moguće.

Možda najznačajniji intervjui u filmu su s McQueenovom sestrom Janet i njezinim sinom Garyjem, koji je i sam dizajner. McQueen je uvijek bio blizak sa svojom obitelji. Njihovo sudjelovanje je bilo ključno, ali rijetko daju intervjue. Pristali su jer su im obećali da će ispričati istinitu priču o tome kako je Lee postao jedan od najvećih dizajnera svih vremena. Janet kaže da je moda bila Leejev život, unio je u to cijelog sebe, ali i na vrhu svoje karijere je strahovao da će mu se ljudi smijati.



Moderna bajka s gotičkim završetkom

McQueenov uspon moderna je bajka s gotičkim završetkom. Mladić iz radničke klase iz istočnog Londona gradi globalni modni brand na demonima koji ga proganjaju i postaje jedan od najpoznatijih umjetnika stoljeća. No, na vrhuncu karijere koja se nekad činila nedostižna, rastjerao je stare prijatelje i postao vrlo usamljen lik. U međuvremenu je Isabella Blow oduzela sebi život, a njegova voljena majka Joyce umrla. Osjećao se izoliranim i zarobljenim u dubokoj depresiji.

Do trenutka kada je njegova kolekcija bila u trgovinama, Lee McQueen je izvršio samoubojstvo u svom domu. Na vrhuncu slave i moći, čovjek koji je surađivao s Timom Burtonom i Lady Gagom, dizajnirao scenske kostime za Davida Bowiea i režirao spotove za Björk, još jednom je šokirao svijet time što je sve to okončao. No, njegov utjecaj i dalje živi. Ettedgui kaže: “Leejeva priča je mnogo veća od mode. Proširio je granice onoga što moda može biti. Njegova kreativnost i praktične sposobnosti bile su jedinstvene. Osmislio je čak tri nove siluete, što je u modi jednako načinu na koji je Mozart transformirao simfoniju, ili kako je Picasso promijenio smjer moderne umjetnosti“. Godine 2011., otprilike godinu dana nakon McQueenove smrti, Institut za kostime u Metropolitanskom muzeju umjetnosti u New Yorku postavio je povijesnu izložbu njegovog djela pod nazivom “Divlja ljepota”, sveobuhvatni odraz njegovog izmučenog i nadahnutog svijeta, slaveći radikalni i očaravajući genij dubokog utjecaja.
Nikola KUČAR
Možda ste propustili...

NA HBO MAX STREAMING PLATFORMI I HBO KANALU

Premijera miniserije “Simpatizer”

SATIRIČNA KOMEDIJA “IZA KULISA”

Jedinstven prikaz pandemije putem umjetnosti

PSIHOLOŠKI TRILER “KRIVI SPOJ” STIGAO U DOMAĆA KINA

Dopisivanja, moderni dejtovi i opasnost

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata