Tehno
TEST: LENOVO IDEAPAD L340 GAMING

Idealan prijenosnik za uspješan povratak u školske klupe
Objavljeno 16. kolovoza, 2019.
Izrađen od kvalitetne plastike i metala, što u ovom cjenovnom razredu rijetko očekujemo

Ako ste u pripremama za povratak u školske ili fakultetske klupe, donosimo osvrt na jedan od ponajboljih prijenosnika koji se, osim u školskim ili fakultetskim zadacima, dobro snalazi i u slobodno vrijeme.


Druga polovina kolovoza u našim krajevima obilježena je polaganim primicanjem kraja ljeta, ali i priprema onih koji se spremaju ponovno sjesti u školske ili fakultetske klupe. Sve češće televizijske reklame ili letci sa školskim proizvodima, naprosto dožive eksploziju u drugoj polovini kolovoza. Jasno, tomu je tako jer početkom rujna za sve one koji se školuju, nakon duge ljetne pauze ponovno počinju obveze. Kako biste bili uspješni u savladavanju fakultetskih ili školskih obveza, ili kako biste dali poticaj onome tko se školuje, kupnja prijenosnika gotovo je neizbježna, jer bez prijenosnika teško je zamisliti ikakvo obrazovanje.

Za rad i slobodno vrijeme

Kupnju nečega često zamišljamo kao jednostavan proces u kojem lako odaberemo ono što nam se sviđa i to kupimo za određenu svotu novca. Međutim, ako niste toliko upućeni, pa čak i da jeste, kupnja prijenosnika koji mora biti toliko svestran da zadovolji potrebe školarca može postati zaista iscrpljujući proces. U moru prijenosnika i reklama koje iskaču sa svake strane teško je fokusirati se na stvarne potrebe i odabir idealnog prijenosnika koji će pružiti kvalitete koje očekuje netko tko će ga koristiti u obrazovne svrhe, ali i u slobodno vrijeme. Lenovo IdeaPad L340 Gaming čim smo dobili prilike isprobati vidjeli smo kao naprosto idealan prijenosnik za školarca ili studenta. Za razumnu cijenu donosi odlične performanse u radu s raznim aplikacijama, izgleda privlačno i kvalitetno izrađen, a sposoban je i za popuniti slobodno vrijeme uz neke od igara. Zaista, sve ono što predstavlja prioritet školarca sadržano je u Lenovo IdeaPad L340 Gaming. No, krenimo redom. Prijenosnik je izrađen od kvalitetne plastike i metala, što u ovom cjenovnom razredu rijetko očekujemo, no uvijek je dobro došlo. Izgled obilježava minimalizam i nenapadan dizajn, što je pohvalno, posebice zato što ovaj prijenosnik nosi epitet „gaming“ u svom nazivu. Svi priključci su na lijevom boku, a među njima nalazimo USB (A i C), HDMI, mrežu i audio te, dakako, napajanje. Desna strana otkriva samo utor za postavljanje lokota za zaključavanje, a CD/DVD čitač nije u opciji. Otvaranjem prijenosnika dočekuje nas poslovično za Lenovno vrhunska tipkovnica u punom formatu koja uz to nudi i pozadinsko osvjetljenje. Na vrhu majušnog ruba zaslona nalazi se kamera koja krije i fizički poklopac za njezino skrivanje, odnosno dodatnu zaštitu privatnosti. Zaslon je 15,6-inčni IPS Full HD (1920 x 1080) uz AntiGlare premaz. Nudi solidan prikaz. Prijenosnik, nažalost, stiže bez operacijskog sustava, pa prije rada potrebno se osigurati s licencom Windowsa. Srećom, danas je poprilično jeftino moguće naći licence, a nakon instalacije OS-a prijenosnik je spreman za rad.

Snažne performanse

Pogled na konfiguraciju otkriva ono zbog čega smo ovaj prijenosnik vidjeli kao idealan za školarca ili studenta. Naime, u njegovoj unutrašnjosti kuca Intel Core i5 9300H, uparen uz 8 GB DDR4 radne memorije i nVidia GeForce GTX1050 grafičkom karticom s 3 GB GDDR5 vlastite memorije. Uz to, za pohranu podataka tu je 256 GB SSD. Već na papiru ovakav prijenosnik obećava vrhunske performanse kako u svakodnevnom radu, tako i u slobodno vrijeme. Otvaranje aplikacija i rad u njima odvija se fluidno i brzo zahvaljujući snažnom hardveru, dok recimo igranje igara, kao i videoobradu, ili naprednu multimediju, prijenosnik vrti bez problema zahvaljujući decidiranoj grafičkoj kartici nVidia GeForce GTX1050. Zahvaljujući ovakvim sposobnostima Lenovo IdeaPad L340 Gaming idealan je spoj prijenosnika za rad i zabavu. Uz masu nešto veću od dva kilograma i kompaktne dimenzije, lako ćete ga ponijeti sa sobom. Baterija je više-manje prosječna, a autonomija ovisi o intenzitetu rada, od možda kakvih dva sata pa naviše, ovisno o onome što izvodite na prijenosniku. Za kraj ostaje cijena. Ona se na testnom modelu zaustavila na kakvih 5500 kuna, što je više no povoljno s obzirom na viđeno. Stoga, opremate li se za školu ili faks, Lenovo IdeaPad L340 Gaming mogao bi biti idealan izbor i poticaj za postizanje vrhunskih rezultata.  Marin režić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike