Novosti
PRIJEDLOG BANDIĆEVE STRANKE I NOVI NAPAD NA MINISTRICU

Ove godine učiteljima plaću povećati za 10 posto
Objavljeno 13. kolovoza, 2019.

Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića predstavila je u utorak prijedlog za povećanje plaća u obrazovanju, u sklopu kojeg predlažu da se u ovoj godini povećaju plaće učiteljima i profesorima za deset posto, iduće godine za još sedam posto te da se u 2021. nastavi trend povećanja od 17 posto.


S prijedlogom će ići prema svim saborskim klubovima, bez obzira na to jesu li pozicija ili opozicija, a zatim i prema Saboru i Vladi, najavio je na konferenciji za novinare čelnik Stranke rada i solidarnosti, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Apelirao je na premijera, Vladu, ministricu da to naprave što prije - "osiguraju učiteljima plaću primjerenu radu i uvjetima života te pošalju političku poruku kako je obrazovanje budućnost zemlje". Tim prijedlogom stranka traži da se izjednače plaće učiteljima i profesorima u osnovnim i srednjim školama s onima odgojitelja i pedagoga u zagrebačkim dječjim vrtićima.


"Odgojiteljica prvostupnica u zagrebačkom vrtiću ima 13 posto veću plaću od učitelja prvostupnika u osnovnoj i srednjoj školi. Pedagog s magisterijem struke u zagrebačkom dječjem vrtiću ima 17 posto veću plaću od nastavnika magistra u osnovnoj i srednjoj školi. Odgojiteljica s magisterijem struke ima 17 posto veću plaću od nastavnika u osnovnoj i srednjoj školi", naveo je Bandić. Nema izračun o tome koliko bi prijedlog njegove stranke koštao proračun te je ustvrdio da je posao Ministarstva financija, premijera i resorne ministrice da to izračunaju. "Nećemo birati sredstva, ona demokratska, tražimo podršku bez obzira na to tko je na poziciji, a tko u opoziciji. Prijedlog ide u klubove zastupnika, a onda prema Vladi i Saboru i nećemo birati sredstva", poručio je Bandić.


Prijedlog ministrice obrazovanja Blaženke Divjak o povećanju plaća u obrazovnom sustavu za četiri posto nazvao je sramotnim, dodavši da su to trebali odavno napraviti. "Zato ćemo ih mi prisiliti da to učine i za to novca mora biti. Sve ostalo je floskula i demagogija", ocijenio je Bandić.
Kazao je da prethodno nije razgovarao o prijedlogu svoje stranke s premijerom Plenkovićem. "Nismo mi u zajedničkom klubu", dodao je Bandić. H
DIVJAK: DOBRO JE IMATI PODRŠKU
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pozdravila je u utorak odluku Ustavnog suda da odbaci prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti uvođenja informatike kao obveznog predmeta, poručivši kako je uvođenje informatike bilo u skladu sa zakonom. Prijedlog je podnio dopredsjednik Centra za prirodno planiranje obitelji i suradnik udruge U ime obitelji Tomislav Gojmerac. Divjak je komentirala i prijedlog Milana Bandića da se učiteljima plaće povećaju za ukupno 17 posto. "Dobro je da su se druge stranke, pogotovo one koje su u koaliciji, sjetile dati podršku. Mi smo s tim prijedlogom izišli prvi put u javnost početkom šestog mjeseca i odonda vodimo razgovore unutar Vlade, procjenjujemo koliko je to sredstava potrebno i komuniciramo sa sindikatima čiji je to inicijalni prijedlog bio", kazala je Divjak.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike