Novosti
ČETIRI OSOBE PREVEZENE U KBC SPLIT HELIKOPTEROM

Na brodu kod Hvara umro turist, sumnja na otrovanje
Objavljeno 13. kolovoza, 2019.

Na brodu kod Hvara u utorak je umro muškarac, o čemu je obaviještena policija, a još četiri osobe s istog broda, od kojih dvoje djece i dvoje odraslih, hitno su prevezene helikopterom u splitski KBC. Mediji neslužbeno navode da je riječ o otrovanju školjkama.

Policijska uprava splitsko-dalmatinska danas je oko 10.10 zaprimila informaciju da je kapetan najavio uplovljavanje u hvarsku luku broda na kojem je pronađen mrtav muškarac. Četiri osobe s istog broda zbog lošeg su zdravstvenog stanja hitno prevezene u splitsku bolnicu. Očevid je u tijeku, doznaje se u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj. Policija sumnja na otrovanje hranom. U dvije akcije helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s Hvara je najprije prevezeno dvoje djece, koja su u najkraćem roku dovezena do KBC-a Split. Posada se odmah nakon toga vratila po dvije odrasle osobe, koje su također prevezene do KBC-a Split, priopćeno je iz Ministarstva obrane. "Svaka je minuta bila važna i uistinu smo dali sve od sebe kako bismo djecu što brže prevezli do KBC-s Split. U pratnji djece prevezli smo i majku i liječnika s Hvara te smo odmah nakon toga zbrinuli i dvoje drugih pacijenata", rekao je kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV, natporučnik Marko Filipović-Grčić.

Kako prenosi televizija N1, doktor Dragan Ledina s Klinike za infektologiju KBC-a Split, izvijestio je da je dvoje djece s broda u kritičnom stanju, a da su odrasli bolje.

"U ovom trenutku nisam siguran da je uzrok njihovih tegoba infektivne etiologije, odnosno neka zarazna bolest, ali možemo reći da se radi o intoksikaciji, unosu toksina u organizam preko usta u probavni trakt ili disanjem", rekao je dr. Dragan Ledina.

Pojasnio je da je stanje jedne bolesnice srednje teško, a dvoje je bolesnika zbrinuto u dnevnoj bolnici. Nažalost, situacija je loša kada je u pitanju dvoje djece. "Nalazi dvoje djece su loši i ona su u jedinici inenzivnog liječenja Klinike za dječje bolesti KBC-a Split", izvijestio je dr. Ledina. Dok su odrasli imali proljev i povraćanje samo jednom, kod djece su simptomi puno teži.

Dr. Ledina je na konferenciji za novinare naglasio kako školjke možda nisu uzrok otrovanja, jer su poslužene samo dvije porcije, a oboljelo je šest osoba. H/V.T.
Dr. Dragan Ledina

Klinika za infektologiju KBC-a Split

"Imamo tek osnovne nalaze, a treba nam bar nekoliko sati da vidimo je li riječ o virusu, toksikološki nalazi će biti tijekom večeri, a za javnost će biti detaljnije informacije sutra ujutro."
Možda ste propustili...