Novosti
ŠIRENJE AFRIČKE SVINJSKE KUGE

Iz Srbije u Hrvatsku nema uvoza svinja
Objavljeno 14. kolovoza, 2019.
Proizvodi od svinjskog mesa mogu biti uvezeni na područje EU-a samo ako udovoljavaju uvjetima odluke Komisije iz 2007.

Nakon što je BiH, a jer je Svjetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja i Srbiju stavila na popis zemalja u kojima je zabilježena afrička svinjska kuga (ASK), od utorka privremeno zabranila uvoz domaćih i divljih svinja iz te zemlje, kao i proizvoda od njih, iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede podsjećaju da iz Srbije, kao treće zemlje, nema uvoza živih svinja ni njihova svježeg mesa u Hrvatsku.

- Sukladno je to uredbi Europske komisije još iz ožujka 2010. Proizvodi od svinjskog mesa mogu biti uvezeni na područje EU-a samo ako udovoljavaju uvjetima odluke Komisije iz studenoga 2007. - dodaju u Ministarstvu. Potonje se odnosi na obrađene želuce, mjehure i crijeva za prehranu ljudi.

- To su konkretno za Srbiju uvjeti pod oznakom D, što znači da je dopušten uvoz samo onih proizvoda koji su podvrgnuti odgovarajućem tretmanu kojim se učinkovito uništavaju uzročnici bolesti poput klasične i afričke svinjske kuge, slinavke i šapa i sličnih bolesti - ističu u Ministarstvu. Hrvatska kao članica EU-a primjenjuje pravila i propise kojim se regulira uvoz u Uniju živih životinja, svježeg mesa i proizvoda od mesa u skladu s rizikom i zdravstvenim statusom treće zemlje.

Svinjogojci pomno prate situaciju i kretanje afričke svinjske kuge u okruženju. Posljedice od nje mogu biti katastrofalne - i samo jedna zaražena životinja u uzgoju znači njegovu cijelu eutanaziju. Svinjogojac Mirko Kolić iz Budrovaca trenutačno ima 3500 svinja.

- Pratimo situaciju, provodimo sve biosigurnosne mjere. U objekte sa životinjama ne ulazi nitko osim nas, zaposlenih, a u krugu cirkulira samo naše vozilo. Biosigurnosne mjere poput dezinfekcijskih barijera, zaštitne odjeće i obuće i drugog shvaćamo ozbiljno, ne samo zbog ASK nego i opasnosti od drugih zala. S obzirom na promet stokom između Srbije i BiH, sasvim je razumljivo što je Bosna donijela odluku o privremenoj zabrani uvoza. Njezina pojava u susjedstvu blisko nas suočava s opasnošću - kaže Kolić.

U Ministarstvu podsjećaju kako ono provodi mjere i aktivnosti u skladu s naredbama koje je donijelo u svrhu sprječavanja pojave ASK i podizanja biosigurnosti u uzgojima svinja jer se bolest širi Europom. Izrađen je i Nacionalni krizni plan za ASK.

- Kako bi zaštitili naše svinjogojstvo, potrebno je da se svi odgovorno ponašamo i slijedimo upute stručnih službi. Važno je spriječiti svaki kontakt domaćih svinja s divljim svinjama - upozoravaju u Ministarstvu koje je s 2.000.000 kuna sufinanciralo nabavu materijala i sredstava za postavljanje dvostrukih ograda u uzgojima izvornih pasmina svinja koje se drže na otvorenom. Potrebno je prijaviti svako uginuće domaćih i divljih svinja kako bi se provelo testiranje uzoraka i isključila prisutnost bolesti. Važno je osigurati i neškodljivo zbrinjavanje nusproizvoda nastalih tijekom klanja svinja za vlastite potrebe.

- Sve naše stručne službe su na terenu i nadziru provođenje svih propisanih mjera radi sprečavanja pojave ove izuzetno opasne bolesti za domaće i divlje svinje - ističu u Ministarstvu.

Suzana Župan
Još bez službene potvrde bolesti u Srbiji
Kako ističu u Ministarstvu poljoprivrede, do ovog trenutka nema službene potvrde bolesti u Srbiji koja je pojavu afričke svinjske kuge prijavila u Svjetsku organizaciju za zdravlje životinja uz naznaku da se radi o sumnji. Rezultati laboratorijske pretrage, koja je u tijeku u OIE referentnom laboratoriju u Madridu u Španjolskoj, još se čekaju. Dosad je u EU-u zbog afričke svinjske kuge usmrćeno više od 500.000 svinja.
Možda ste propustili...

PRVI HITNI LET ZABILJEŽEN I U SLAVONIJI

Helikopterska medicinska služba djelovala 26 puta