Regija
ZŠRU DONJI MIHOLJAC ODLUČNO PROTIV KRIVOLOVA

Spalili su mreže ribokradica
Objavljeno 14. kolovoza, 2019.
PODRAVSKI PODGAJCI

Samo nekoliko minuta bilo je dovoljno da se mreže koje su korištene u krivolovu ribe pretvore u dim.

Simbolično spaljivanje mreža i ribolovnog alata, u organizaciji Zajednice športsko-ribolovnih udruga Donji Miholjac (ZŠRU), obavljeno je kod ribičkog doma u Podravskim Podgajcima, nakon održanog III. završnog kola Mini lige ZŠRU Donji Miholjac za kadete i kadetkinje.

“Na lomači” se, uz vrške, našlo desetak raznih mreža, a najveća među njima bila je i jedna duga 200 metara. Sav taj ribolovni alat koji je služio za nezakonit ribolov zaplijenjen je u prvih sedam mjeseci ove godine. Spaljivanju mreža nazočili su i predstavnici DVD-a Podravski Podgajci.

- Tu ima mreža od 20, 50, pa čak i do 200 metara. Zaplijenili su ih ribočuvari u redovnim i posebnim akcijama koje organiziramo u suradnji s policijom, a s kojom imamo izuzetno dobru suradnju - kaže tajnik Zajednice športsko-ribolovnih društava Donji Miholjac Željko Macanić.

Kako kaže, osam-devet ribočuvara kontrolira područje od 560 hektara ribolovnih voda na području ZŠRU-a. Najveći su im problem šaranska mrijestilišta, gdje najviše operiraju ribokradice s novim metodama nedopuštenog ribolova.

- Najugroženija su nam vode uz granicu. Ribokradice operiraju od graničnog dijela, a ulaze s valpovačkog područja i črnkovačkog dijela. Teško ih je uhvatiti na djelu jer ribarske mreže postavljaju uglavnom noću. Međutim, evidentno je da ne dolaze samo s miholjačkog područja, nego i iz Valpova i Osijeka. Dolaze maskirani i imaju uređaje za ubijanje ribe strujom, odnosno male agregate. I uglavnom biraju šaranska mrijestilišta - dodaje Macanić. Ističe da ribočuvarska služba ima dva patrolna čamca i uređaj za noćno snimanje, ali zbog ograničenih sredstava, patrole nisu svakodnevne. Izlazi se prema dojavi i potrebi.

Unatoč limitiranim sredstvima, ribočuvarska služba je aktivna, redovito se obavlja prodaja ribolovnih dozvola (godišnjih i dnevnih), poribljavanje, i sve ono što je Zajednica športsko-ribolovnih udruga Donji Miholjac kao ovlaštenik ribolovnog prava i obvezna prema zakonu i prema Ministarstvu poljoprivrede od kojeg je i dobila koncesiju.

Iz miholjačke Zajednice poručuju da je očuvanje voda od krivolova i poštivanje ribolovnih pravila zajam za budućnost i očuvanje ribljeg fonda. S.Fridl
Osamsto ribiča
Zajednica športsko-ribolovnih udruga Donji Miholjac im devet članica u kojima je osamsto ribiča. Ribolovna zona obuhvaća područje grada Donjeg Miholjca i općine Magadenovac, Viljevo, Podravska Moslavina, Marijanci i Đurđenovac. Ribolovno područje obuhvaća rijeke Dravu, Karašicu i Vučicu te ribnjake u Črnkovcima, Kunišancima, Đurđenovcu i Golincima.
Možda ste propustili...

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike