Ekonomija
PODUZETNIŠTVO SPREMNE NA RIZIK

Mala škola poduzetništva Hrvatske gospodarske komore - vjetar u leđa ženama na početku poslovnog puta
Objavljeno 14. kolovoza, 2019.
Šezdesetak žena je od predavačica - iskusnih poduzetnica, doznalo što im je potrebno za pokretanje i unaprjeđenje biznisa

Za sve žene koje razmišljaju o privatnom poduzetništvu, ali i one koje su već zaplovile u poslovne vode, a žele steći nova znanja i vještine, Hrvatska gospodarska komora - Europska poduzetnička mreža (EEN) u suradnji s Međunarodnom mrežom poslovnih žena organizirala je projekt Mala škola poduzetništva za žene. Preko dva modula radionica, početni i napredni, šezdesetak žena je od predavačica - redom iskusnih poduzetnica - doznalo sve što im je potrebno za pokretanje i unaprjeđenje biznisa. Od birokratskih procedura, poput prikupljanja potrebne papirologije, biranja imena firme i odabira knjigovodstvenog servisa, do konkretnih tržišnih vještina, poput formiranja cijene, pronalaska partnera na stranom tržištu i marketinga, navodi se iz HGK-a.

"Cilj nam je bio da sve žene koje imaju poduzetničke aspiracije iz prve ruke vide sve što im je potrebno da pokrenu uspješan biznis. Naše predavačice već su prekaljene vlasnice vlastitih firmi i obrta i iz svog iskustva su im pomogle da lakše prebole ‘dječje bolesti‘ i izbjegnu početničke greške. Ono što nas je posebno oduševilo je da su se polaznice na radionicama međusobno umrežile pa učile i jedna od druge, a ne samo od predavačica. Kako neke od njih već imaju svoje biznise, počele su i konkretno surađivati, odnosno koristiti poslovne usluge kolegica", pojasnila je Vesna Torbarina, voditeljica Odjela za projekte, programe i fondove EU HGK-a. Uz konkretna poduzetnička znanja, poput analize financijskih izvještaja ili otvaranja web-trgovine, fokus predavanja stavljen je i na druge vještine važne za uspješno poslovanje. Tako su polaznice vježbale i javne nastupe, prezentacije, poslovnu komunikaciju i osobni PR. Ivana Radić, predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena i jedna od predavačica, ističe kako su žene sve zainteresiranije za biznis, ali su im potrebni znanje i iskustvo poduzetnica koje su već na tržištu. "Podrška žena posebno je važna jer mi nemamo toliko iskustva u poduzetništvu kao muški kolege, pa su ovakve radionice i škole vjetar u leđa na poduzetničkom putu", kazala je Radić. Pravnica Petra Požega je nakon završene škole krenula u kreativne vode sa svojim obrtom Draguljice Lang izrađujući nakit i didaktičke igračke. "Ono što me je odmah privuklo jest prijateljska atmosfera na predavanjima i šaroliko društvo polaznica, i po godinama i po zanimanjima. Doznala sam mnoštvo korisnih informacija od pravnika, ekonomista i IT stručnjakinja, pa sam nakon škole osnovala svoj obrt kojim sam zapravo nastavila kreativnu tradiciju izrade igračaka svoje bake. Danas stvarno uživam u tome da budem sam svoj gazda, a veliki poticaj da se pokrenem u tom smjeru dala mi je upravo škola HGK-a", ističe Požega. Odlični dojmovi svih uključenih u Malu školu poduzetništva za žene garancija su da će se moduli nastaviti. "Izvanredne ocjene polaznica su nam pokazatelj da je ovakav model radionica dobro pogođen i stoga ćemo organizirati novi ciklus najesen", zaključila je Torbarina.
Igor Mikulić
Nakon deset godina napustila očevu tvrtku i pokrenula vlastitu
Jedna od polaznica škole bila je arhitektica Timea Marochini, koja je nakon deset godina odlučila napustiti očevu tvrtku i pokrenuti vlastitu. “Prošla sam oba modula škole, i to mi je bio prijelomni poticaj da krenem u svoju priču. Naučila sam kako sve treba posložiti za dobar početak i stekla solidno znanje o računovodstvu od kojeg sam prije zazirala. Dotaknuli smo se i specifično ženskog dijela poduzetničke priče, predavačice su nas poticale da budemo hrabre, riskiramo i točno su prepoznavale što nas muči pa ciljano na tome radile’’, pojasnila je Marochini.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVE VAŽNIJA ULOGA INTERNETSKE TRGOVINE

Potražnja ambalaže povećala dobit vlasnika tvrtke Belišće

2

OPORAVAK NAJPOGOĐENIJEG SEKTORA KORONAKRIZOM

Rast proizvodnje namještaja

3

20. PROGLAŠENJE POBJEDNIKA U HKG-U ŽK OSIJEK

Kulen Zvonka Barića iz Narda šampion jubilarnog natjecanja