Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Bez fond menadžera slab promet na Burzi
Objavljeno 14. kolovoza, 2019.
Raspoloženje ulagača na svjetskim burzama pokvarile su vijesti koje upućuju na mogućnost recesije globalnog gospodarstva

Prošlog tjedna na domaćem tržištu kapitala trgovalo se vrlo skromno. Mršav promet rezultat je odlaska fond menadžera na godišnji odmor. Ukupan promet, u skraćenom radnom tjednu, iznosio je 18,4 milijuna kuna i u cijelosti se ostvario dionicama u redovnom prometu. Prosječan dnevni promet dionicama iznosio je 4,6 milijuna kuna. To je upola manje nego tjedan ranije.

Izostanak fond menadžera s tržišta najbolje se vidio po tome što u četiri trgovinska dana nije ostvarena ni jedna blok-transakcija i nije se trgovalo obveznicama u redovnom prometu, a na OTC (over the counter) tržištu Zagrebačke burze, gdje se trguje državnim obveznicama i komercijalnim zapisima, ostvareno je samo 34,3 milijuna kuna prometa. Ponedjeljak je bio neradni dan, a u utorak su cijene dionica na Zagrebačkoj burzi pale i spustile Crobex na 1897 bodova. Srijeda je donijela privremeni rast i povećanje Crobexa na 1899 bodova, zbog optimističnih kretanja na američkim burzama nakon orkana izazvanog izjavom američkog predsjednika o uvođenju dodatnih carina na uvoz kineske robe početkom rujna ove godine.

Loše vijesti
Raspoloženje ulagača na svjetskim burzama pokvarile su vijesti koje upućuju na mogućnost recesije globalnog gospodarstva. Na moguću recesiju upućuju signali s američkog tržišta kapitala, gdje su prinosi na desetogodišnje državne obveznice pale na najnižu razinu od listopada 2016., što je posljedica straha negativnog utjecaja američko-kineskog carinskog rata na kretanje globalnog gospodarstva. Prinosi na desetogodišnje američke obveznice trenutno su manji od prinosa na kratkoročne vrijednosne papire, čime se formirala tzv. inverzna krivulja prinosa, koja je do sada bila nepogrešivi signal nastajanja financijske krize na svjetskom tržištu. Drugi signal došao je iz Njemačke, koja je u lipnju zabilježila pad industrijske proizvodnje za velikih 5,2 posto na godišnjoj razini, što će se odraziti na kretanje njemačkog gospodarstva u drugom kvartalu i koje se nalazi pred tehničkom recesijom.

Ulagače brinu i loše vijesti iz Italije gdje se raspala vlada i sada svi čekaju nove izbore. Loše vijesti ostavile su traga na europskom tržištu kapitala, što se vidjelo u četvrtak na Zagrebačkoj burzi, kada je smanjen Crobex na 1897 bodova. Vrijednost Crobexa dohvatila je u petak 1899 bodova i ostala ispod psihološkog praga od 1900 bodova. To je pet bodova, ili 0,3 posto manje nego na početku tjedna.

Od 16 dionica u sastavu Crobexa četiri su zabilježile rast i 11 pad cijene, a vrijednosnica HT-a zadržala se na početnoj tjednoj razini. Više tjedne cijene zabilježile su dionice Jadran Hoteli iz Crikvenice (rast za 3,4 posto), Valamar Riviera Poreč (rast za 3,2 posto), Atlantska plovidba (rast za 3,2 posto) i Dalekovod (rast za 2,6 posto). Na strani tjednih gubitnika našle su se dionice Đuro Đaković grupa (pad za 2,4 posto), Končar elektroindustrija (pad za 2,4 posto), Zagrebačka banka (pad za 1,6 posto) i Maistra (pad za 1,3 posto). Tjedni promet veći od dva milijuna kuna u četiri trgovinska dana ostvarile su samo tri dionice - Valamar Riviera Poreč (3,7 milijuna kuna), Adris grupa (2,9 milijuna kuna) i Liburnija rivijera hoteli (2,1 milijuna kuna). Dionice Valamara bile su u središtu zanimanja ulagača. Njima se pojačano trgovalo u srijedu (1,6 milijuna kuna) i petak (1,3 milijuna kuna) u redovnom prometu. Cijena dionice Valamara dohvatila je u petak 38,60 kn, što je 1,20 kuna, ili 3,2 posto više nego na početku tjedna.

Nizak promet HT-a
Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvareno je 2,3 milijuna kuna prometa, a cijena im je smanjena u petak na 465 kn (tjedni pad za 0,4 posto). Redovnim dionicama Adris grupe ostvareno je 0,6 milijuna kuna prometa, a cijena se povećala na 540 kn (tjedni rast za 2,7 posto). Dionicama Liburnija rivijera hoteli pojačano se trgovalo u utorak (0,6 milijuna kuna) i petak (0,9 milijuna kuna), a cijena se na kraju tjedna povećala na 4640 kn (tjedni rast za 40 kn ili 0,9 posto). Dionicama HT ostvareno je samo 1,2 milijuna kuna tjednog prometa. To je jedan od najnižih tjednih prometa od kada je vrijednosnica HT uvrštena u kotaciju Zagrebačke burze.

Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje državnih obveznica povećala se u petak na 116,15 bodova (tjedni rast za 0,04 posto). Na Zagrebačkoj burzi je u četvrtak, nakon više godina stanke, uvrštena nova dionica u službenu kotaciju. Riječ je o 857.805 redovnih dionica tvrtke Meritus ulaganja bez nominalnog iznosa koje su uvrštene u kotaciju Službeno tržište pod oznakom MRUL. Agent uvrštenja je PBZ, a detaljni podaci o dionici mogu se pronaći u Prospektu uvrštenja koji je objavljen na Zagrebačkoj burzi. n

Autor je vlasnik dionica HT spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko Dabić
Ulagači, budite oprezni u trgovanju jer su moguće znatnije oscilacije cijena dionica na malom prometu.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora