Osijek
KREAKTIVA - UDRUGA ZA RAZVOJ ZAJEDNICE

Osamostali se, budi krea(k)tivan i putuj!
Objavljeno 14. kolovoza, 2019.
Roditelji trebaju znati da su međunarodni projekti sigurno iskustvo tijekom čega sudionike prati voditelj

Jedinstvena platforma koja u Osijeku postoji već više od pet godina, a koja mladima u lokalnoj zajednici omogućava da na vrijeme prepoznaju svoj potencijal i razviju važne kompetencije sudjelujući na brojnim međunarodnim projektima, edukativno-kreativnim aktivnostima i putovanjima diljem Europe, u posljednjih je godinu dana privukla čak stotinjak osoba na svoje projekte. Riječ je o inicijativi Udruge za razvoj zajednice Kreaktiva, koja Erasmus+ projekte mladima u Osječko-baranjskoj županiji čini još dostupnijima, a nakon što "vide svijeta" i upoznaju druge kulture, ukazuje im gdje i na koje načine mogu provesti svoje ideje i kod kuće.

Iako članovi i voditelji projekata u toj udruzi svoj posao rade bez ikakve financijske naknade pokušavajući sudionicima pokazati prednosti kratkih, nezaboravnih i edukativnih putovanja u inozemstvo, često dolaze do zida sazdanog od manjka motivacije mladih, ali i velikog straha roditelja i okoline od nepoznatoga. Što je tomu razlog, pokušava dokučiti Sanela Ravlić, voditeljica projekata i jedna od osnivačica Udruge za razvoj zajednice Kreaktiva.

Rušenje barijera
- Postoji ta velika barijera u našem društvu koja koči mlade - neke je strah vožnje avionom, neke od cjelokupnog putovanja, neke od upoznavanja drugih kultura, a neke od nečega novog. Time se pokušavamo nositi na individualnoj razini, predanim radom s mladima, ali što je još važnije, informiranjem i educiranjem roditelja i rodbine o tome da su međunarodni projekti sigurno iskustvo tijekom čega sudionike prati voditelj, dok uz facilitirani proces neformalnog obrazovanja, u pomno strukturiranom slobodnom vremenu sudjeluju i u dodatnim zabavnim aktivnostima koje na njih imaju dugoročan učinak - pojašnjava Ravlić, otkrivajući kako se na neke projekte Kreaktive mladi znaju samostalno prijaviti, ali ubrzo prevladaju strahovi zbog kojih, često i pod utjecajem roditelja i okoline, naposljetku odustanu.

- Iako samo dijete ide na putovanje, to je edukativna situacija za cijelu obitelj, pa i za cijelu njegovu zajednicu. Naime, dok se sam sudionik osamostaljuje, njegovi roditelji počinju shvaćati što je to separacija od djeteta i naposljetku svi visoko vrednuju ovo iskustvo - ukazuje Sanela Ravlić iz Kreaktive, kojoj ovu tezu dokazuju i obavezni osvrti sudionika po povratku s nekog međunarodnog projekta, u kojima se vidi porast motivacije za angažmanom u lokalnoj zajednici, makar putem jednostavnih aktivnosti poput bojanja zapuštenih klupa ili ograda, organizacije besplatnih sati plesa ili vježbanja te informiranja svih zainteresiranih o svom iskustvu. Uz to, iako ponekad na projektima upoznaju mlade iz desetak drugih europskih država, od sudionika se ne očekuje da razruše sva dosadašnja znanja o svijetu, nego da ih testiraju i prenesu na lokalnu zajednicu.

Smještaj, hrana, prijevoz
Da čak i šira zajednica može profitirati od projekata Kreaktive dokazuje i projekt "Helsinki 2 Osijek", voditelja Karle Blažević i Saše Milakovića, poznatiji kao H2O, u sklopu kojega su mladi Finci, odnosno druga generacija useljeničkih obitelji iz Somalije, prošle godine posjetila Osijek, dok je 16 mladih Slavonaca ovog srpnja sudjelovalo na kreativnim aktivnostima u Finskoj. Ravlić naglašava kako su se čak i neki roditelji sudionika u sklopu H2O projekta senzibilizirali za druge kulture, nakon što su upoznali simpatične klince koji su razbili njihove predrasude.

- Ovoga smo ljeta također imali projekte u Italiji i Rumunjskoj, dok sada, u kolovozu, putujemo u Mađarsku. Njegujemo dobru suradnju s udrugama iz Španjolske, Portugala, Turske, Belgije, Estonije i mnogih zemalja mediteranskog pojasa, gdje često borave i naši sudionici. Teme projekata često se odnose na ljudska prava, prava djece i žena, ali i borbu protiv rasizma i siromaštva. Valja naglasiti kako su u sklopu Erasmusa smještaj, hrana i prijevoz besplatni za sve naše sudionike - podsjeća Ravlić, otkrivajući kako se na projekte Kreaktive najčešće prijavljuju gimnazijalci i mladi iz urbanih sredina, ali udruga svim snagama želi potaknuti i druge srednjoškolce, kao i one iz ruralnih sredina, da otkriju vrijednost ovakvog tipa edukacije u inozemstvu. "Mnogima je ponekad teško shvatiti da neće dobiti peticu ako budu najglasniji, ni jedinicu ako su najtiši jer nema ocjenjivanja. Naime, u našim se projektima uvijek referiramo na osam ključnih kompetencija koje preporučuje Europska komisija, u sklopu kojih se djeca uče izražavanju i kreativnosti na vlastitom ili stranom jeziku, kao i razvoju znanstvenih, digitalnih i socijalnih kompetencija", objašnjava Ravlić.

Marko Mandić
Karla Blažević

studentica i voditeljica projekata

UNAPRIJEDIVŠI SEBE MOŽEŠ UNAPRIJEDITI I DRUŠTVO

Na projektima za mlade naučila sam mnogo više o sebi, svojim prijateljima, okruženju i zajednici u kojoj živim nego na bilo kojem školskom satu. Teško se suočiti s količinom predrasuda koje zapravo imaš, zatvorenim umom i tendencijom da osuđuješ. U današnje su nam vrijeme svjetski mediji kao na dlanu i mi mladi volimo misliti kako smo liberalni, a naša okolina konzervativna. No, koliko smo zapravo spremni prihvaćati kada se nađemo licem u lice s različitostima? Razmjene i treninzi u sklopu Erasmus+ programa omogućavaju mladima da osim besplatnog putovanja, stvaranja inozemnih prijateljstava i istraživanja novih kultura, prvenstveno istraže sebe. U Erasmus+ uključene su sve države EU-a. Prikladan je za razne uzraste i područja pa tako u sklopu programa možete ići saditi drveće na Island ili se usavršavati u dizajnu web stranica u Njemačkoj. Duljine razmjena i treninga variraju ovisno o cilju. Učenje tijekom projekta je neformalno i ležerno, ali produktivno. Cijela priča o projektima više i nije tako nova u Hrvatskoj, ali je i dalje slabo oglašena i još slabije iskorištena. Mnogi ne znaju odakle početi ili ih je strah učiniti prvi korak. Veliku ulogu igraju i roditelji koji su nerijetko skeptični i sumnjičavi. Osim odlazaka na projekte, važno je primjenjivati naučeno u svojoj lokalnoj zajednici. Dijeljenje iskustava i stečenih znanja vodi do buđenja svijesti i motivacije te u konačnici i mijenjanja pogleda okoline na ovakve akcije. Glavna svrha poticanja mladih na sudjelovanje u razmjenama je davanje prostora za osobni pronalazak i svrstavanje sebe u kontekst zajednice. U suživotu s drugim rasama, religijama i nacionalnostima moramo biti spremni na širenje vlastite ‘’komforne zone’’. Upravo je to ono što projekti jesu - unaprjeđivanje sebe kako bismo unaprijedili društvo.
Sudionik Erasmus+ projekata dobiva Youthpass certifikat, dobrodošao na prijavama za posao ili stipendiju
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike