Osijek
PROJEKT “GET CONNECTED” VOLONTERSKOG CENTRA OSIJEK

O utjecaju volontiranja na europske vrijednosti
Objavljeno 14. kolovoza, 2019.
Čak 274 volontera sudjelovala su u nedavno objavljenom opsežnom istraživanju na kojemu su uz Volonterski centar Osijek sudjelovale organizacije iz Belgije, Irske i Škotske, a sve s ciljem kako bi se detektirala povezanost volontiranja i razvoja europskih vrijednosti. Riječ je o međunarodnom projektu “Get Connected”, financiranom kroz program Europa za građane, koji se provodio tijekom prošle i tekuće godine, a kojemu je u fokusu bilo deset tema, odnosno vrijednosti s kojima se građani EU-a mogu identificirati - od proaktivnosti, građanske odgovornosti, uljudnosti, empatije, zaštite okoliša, jednakosti, poštivanja drugih kultura, pa sve do samoispunjenja, solidarnosti i tolerancije.

Pokraj volontera, u okviru projekta volontiralo je i 139 građana, među kojima su se mnogi s volontiranjem susreli prvi put u životu, dok su uz 35 dijaloga s građanima u zemljama partnerima održane i četiri izložbe o volonterima i njihovim iskustvima.

Što se tiče konkretnih rezultata “Poveži se” istraživanja, između ostaloga zaključilo se i kako volontiranje može značajno utjecati na osobne vrijednosti i svijest pojedinca, a sami ispitanici istaknuli su kako je u svakodnevnom životu najteže primijeniti vrijednosti poput “aktivnog građanstva” i “građanske odgovornosti”, dok im je u tome svemu koncept solidarnost bio najmanje razumljiv. S druge strane, među ispitanicima iz RH nakon volontiranja izrazito je porasla vrijednost proaktivnosti, dok ništa manje zastupljeno nije bilo niti “samoispunjenje” i “zaštita okoliša”. Naposljetku, u sve četiri zemlje, najčešći izvor motivacije za volontiranje bila je mogućnost da se pomogne drugome, da se učini nešto korisno za zajednicu, kao i da se nauči nešto novo, a posebno je važno naglasiti kako je istraživanje otkrilo da ispitanici u Belgiji, Irskoj i Škotskoj najviše volontiraju sa socijalno osjetljivim skupinama, ili u zajednici, dok u RH najviše volontiraju na različitim događajima i festivalima te s djecom i mladima.

- Volontiranje za mene znači dati svoje vrijeme drugima, ili organizacijama koje to trebaju. Kroz volontiranje upoznajem nove ljude i stječem nova iskustva, zbog čega mijenjam način na koji vidim sebe, ali i cijelo društvo - istaknuo je u istraživanju Osječanin Dario, ujedno dokazujući kako volontiranje utječe na europske vrijednosti poput uzajamnosti, međusobnog poštovanja i povjerenja.
M. Mandić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike