Osijek
DEKORATIVNA RASVJETA U SREDIŠTU GRADA ČEKA POPRAVKE

Pješački će most na Gospu svijetliti i u papinskim bojama
Objavljeno 14. kolovoza, 2019.

Noćne vizure pojedinih dijelova grada pomalo su naružene zbog "krezube" dekorativne rasvjete, što se da zamijetiti u šetnji središtem grada. Lijepo osmišljen koncept svjetlosnog uređenja glavnih gradskih povezanih trgova - Ante Starčevića i Ivana Pavla II., odnosno dijela Županijske ulice, već duže vrijeme nema svoju svrhu. Podna rasvjeta postavljena u vrijeme potpune rekonstrukcije nekadašnjeg dnevnog boravka Osijeka, koji je sada, nažalost, već nakon podneva gotovo prazan, ne radi.

Kada je projektiran taj dio prostora oko konkatedrale, konceptualno je osmišljen tako da to bude zona smirenijeg svjetla u odnosu na obližnji Starčevićev trg, u skladu sa smirujućim osjećajem koji pruža boravak ispred velebnog sakralnog objekta. Fasadni su elementi crkve svetih Petra i Pavla naglašeni reflektorskim snopovima (premda bi neke trebalo zamijeniti ispravnima), uzduž crkvene lađe, s lijeve i desne strane, postavljene su svjetiljke moderne forme, ali koje ipak podsjećaju na svijeće, a plato ispred konkatedralnog ulaza oivičuju svjetla ugrađena u betonsku galanteriju.

Može se zamijetiti da je samo pokoja svjetiljka, iako ne svijetli, čitava, a na velikom dijelu, gdje su nekada bile lampe, sada zjape rupe. Zdravko Banjan, direktor Parangala, tvrtke koja održava javnu rasvjetu, pojasnio je što je posrijedi s tom rasvjetom u tehničkom smislu, a čija sanacija ovisi o tome kako se prema tome postavi Grad Osijek.

- Podna rasvjeta ne radi, a kao i u nekim drugim slučajevima kada je u pitanju zajednička imovina, mora se i za ovo apelirati da trebamo čuvati ono što imamo, a ne uništavati. To su svjetiljke koje mogu izdržati i da kamion prijeđe preko njih, onda si možete zamisliti što ih je zadesilo od vandala. Neke su polupane, negdje su i kućišta iščupana, pa je samo rupa ostala u pločama. Svjetiljke su udarane petom, ili čime već drugim, dok nisu uništene. Podzemna je instalacija ispravna, ali je zbog sigurnosnih razloga, odnosno potencijalne opasnosti, isključena s elektromreže - navodi Banjan.

Na pitanje zašto se na pješačkom mostu koloritna rasvjeta na zapadnoj strani oko sredine građevine pomalo gasi, kao da se svjetlo mreška, Banjan navodi kako je i taj kvar uočen i bit će saniran.

- Zamijetili smo da malo treperi, znate, dvije su godine prošle od kada je postavljena, pa je vrijeme za promjene. Dakle, sve se mora povremeno servisirati u sklopu redovitog održavanja i pritom zamijeniti poneku svjetiljku. Naručili smo ih i bit će postavljene čim nam stignu te će pješački most opet biti besprijekorno osvijetljen”, obećaje Banjan. Dodaje kako će pješački most u povodu blagdana Velike Gospe biti osvijetljen u crvenoj, bijeloj i plavoj boji te u papinskim bojama - žutoj i bijeloj. D. Pejić
Zdravko Banjan

              direktor Parangala

Naručene su svjetiljke koje će zamijeniti one neispravne koje trepere na pješačkom mostu, a podna rasvjeta u središtu grada zahtijeva temeljit popravak, jer su vandali polupali velik broj svjetala.
SVJETLO na putu
Zdravko Banjan napominje kako su ekipe Parangalovih električara trenutačno na terenu kako bi osigurali da sva rasvjetna tijela prema Aljmašu, a na administrativnom području Grada Osijeka, za blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, 15. kolovoza, svijetle. “Neke svjetiljke mijenjamo. Želimo da hodočasnici koji krenu prema Aljmašu na potezu kroz Nemetin i Sarvaša imaju osvijetljen i siguran put”, kaže Banjan.
Možda ste propustili...

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

Najčitanije iz rubrike