Osijek
KOMARCI I DALJE NE JENJAVAJU U OSIJEKU

Unatoč vrućinama u Sarvašu i dalje 170 uboda u 15 minuta
Objavljeno 13. kolovoza, 2019.

Iako su prema nekim predviđanjima, zbog visokih temperatura i smanjene količine padalina, komarci na osječkom području do sredine kolovoza već trebali jenjati, prema službenim podatcima ZZJZ-a Osječko-baranjske županije u pojedinim dijelovima grada njihova brojnost i dalje je daleko veća od očekivane. Tako je monitoring komaraca obavljen krajem prošlog tjedna i to na 19 postaja na području grada Osijeka. Na pojedinim postajama utvrđene su povećane brojnosti jedinki odraslih komaraca, što znači više od tolerantnih 15 sletova komaraca u 15 minuta. Najveći broj jedinki utvrđen je na postaji Sarvaš, i to više od 170 sletova komaraca u 15 minuta. Stoga je odmah izdana preporuka prema Gradu Osijeku za provedbu adulticidne dezinsekcije komaraca sa zemlje na području Josipovca, Višnjevca, Tvrđe, Tvrđavice, Podravlja, Juga 2, Vinogradske, Nemetina, Sarvaša i Klise, a koji se provode ovih dana. Proveden je i monitoring ličinki na 20 postaja od kojih je 10 postaja bilo suho, a na 10 postaja bila je prisutna voda. Pad brojnosti komaraca može se i očekivati i zbog činjenice da su i Dunav i Drava u opadanju.
Inače, unatoč brojnosti ove godine u javnosti još nije zabilježen ni jedan slučaj groznice zapadnog Nila, koju prenosi tigrasti komarac. Zanimljiv je podatak da je tigrasti komaraca, koji je prirodno rasprostranjen u tropskim šumama jugoistočne Azije, tijekom tri desetljeća trgovine rabljenim automobilskim gumama i ukrasnim sretnim bambusom, postao globalna javnozdravstvena prijetnja. U Europi je tigrasti komarac prvi put zabilježen 1979. godine na području Albanije, a pretpostavlja se da je u Albaniju došao iz Kine s kojom je u to doba imala dobre trgovačke i vojne veze. Zbog slabe razvijenosti unutarnjeg i vanjskog cestovnog prometa u Albaniji njegovo širenje je u početku bilo usporeno. No bez obzira na početnu sporost širenja, tigrasti komarac nastavlja svoje širenje Europom drugim putevima. Tako 1990. godine dolazi u Italiju iz SAD-a.
​Recimo i kako jajašca komaraca mogu ostati u stadiju mirovanja i do nekoliko godina ako nema vode, ali će se ponovno aktivirati kada dođu u kontakt s vodom nakon poplave, ili obilnije kiše. Stoga je bitno prazniti sve moguće rezervoare stajaće vode u vlastitom dvorištu od lončanica za svijeće do starih guma.

N.Z.Eberhard

Najčitanije iz rubrike