Kultura
MEĐUNARODNI KNJIŽEVNI SUSRETI U TUZLI

Hrvatska književnost: U užem izboru za nagradu ‘’Meša Selimović’’ našli su se Julijana Adamović, Josip Mlakić i Emir Imamović
Objavljeno 13. kolovoza, 2019.
Susreti se održavaju pod naslovom “Cum grano salis”, odnosno “sa zrnom soli”

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i predsjednik žirija 19. Međunarodnih književnih susreta "Cum grano salis" književnik Mile Stojić najavili su da će se ovogodišnji književni susreti održati u Tuzli od 5. do 7. rujna, kada će se dodijeliti i nagrada ‘‘Meša Selimović‘‘ za najbolji roman na govornom području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Već 19. godinu u Tuzli se održavaju Međunarodni književni susreti na kojima sudjeluju književnici i izdavači iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, dakle iz zemalja u kojima se govori i piše na sličnim jezicima, razumljivima onima iz druge države. Književni susreti održavaju se pod naslovom "Cum grano salis", što u doslovnom prijevodu na hrvatski znači "sa zrnom soli", ali u ovom slučaju je nešto šire značenje i asocira na oštroumno i pametno, sugerira kako ne treba uzimati sve zdravo za gotovo, ne shvaćati sve doslovce, nego i ono što je izrečeno između redaka. To je i bila nakana Općine Tuzla kada je 2001. na prijedlog načelnika Jasmina Imamovića osnovala Književne susrete "Cum grano salis" i ustanovila nagradu ‘‘Meša Selimović‘‘. Tom se prigodom, naime, dodjeljuje i nagrada za najbolji roman iz ove četiri države u prethodoj godini, koja nosi ime prema velikom književniku, rođenom Tuzlaku, Meši Selimoviću, jednom od najvećih književnika upravo na ovom književnom prostoru.

Organizatori manifestacije podsjećaju kako je prvotna namjera Književnih susreta bila obnova mostova suradnje i prevladavanje nametnutih granica među književnim stvaraocima i ljubiteljima književnosti koji pripadaju istom govornom, južnoslavenskom, području, a kojima su politika, podjele i sukobi iz bliske i daleke prošlosti nametnuli čvrste granice. Ideja Susreta bila je i ostala, kažu, u namjeri osnivača da na prostoru zapadnog Balkana, potencirati ono što nas veže, a ne ono što nas razdvaja pa je Tuzla širom otvorila vrata književnicima i izdavačima iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore te tako postala središte romana na Balkanu.

- Svake godine posjetitelji imaju priliku upoznati se s najaktualnijim romanima u regiji, upoznaju se s najboljim knjigama i njihovim autorima. Ono što bi ove godine mogla biti novina, u odnosu prema dosadašnjem programu, jest to što ove knjige, koje su ušle u uži izbor, ovih pet romana i autora, mi želimo predstaviti građanima Tuzle prije nego žiri donese definitivnu odluku o tome koji će od ovih pet romana biti dobitnik nagrade ‘‘Meša Selimović‘‘, i to će biti lijepa prilika za sve naše građane koje zanima književnost – rekao je tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović i sam autor nekoliko povijesnih romana, a Mile Stojić, predsjednik ocjenjivačkog suda, dodao je kako se ove godine natjecalo 17 romana objavljenih prošle godine u ove četiri susjedne države.

- Natjecalo se 17 romana, dakle jedna prilično opsežna, rekao bih, književna žetva i zaista puno dobrih djela. Žiriju nije bilo lako od tih sedamnaest odvojiti pet djela, međutim, mi smo se složili prema bodovanju da su u najuži izbor ušle knjige Julijane Adamović, Emira Imamovića, Senke Marić, Josipa Mlakića i Miće Vujčića – rekao je Stojić.

Članovi ocjenjivačkog suda 19. Književnih susreta "Cum grano salis", u uži izbor za nagradu ‘‘Meša Selimović‘‘, predložili su romane, "Divlje guske" Julijane Adamović, u nakladi Hena com, Zagreb; "Terorist" Emira Imamovića, V.B.Z., Zagreb; "Kintsugi tijela" Senke Marić, Buybook, Sarajevo; "Skice u ledu" Josipa Mlakića, Fraktura, Zaprešić i "Unutrašnjost" Miće Vujičića, Geopoetika, Beograd. Koji će roman biti proglašen najboljim, odlučit će ocjenjivački sud u sastavu: Mile Stojić, predsjednik, te članovi Faruk Šehić, Andrej Nikolaidis, Vladimir Arsenić i Robert Perišić.

Prema pravilima ovih susreta, kritičari-selektori iz svake države predlažu četiri ili pet romana sa svog govornog područja, pa je tako ove godine iz Hrvatske romane predložila Jagna Pogačnik, iz BiH Hadžem Hajdarević, iz Srbije Srđan Srdić i Crne Gore Pavle Goranović. Jagna Pogačnik ove je godine predložila romane Julijane Adamović i Josipa Mlakića, koji su uvršteni u uži izbor, te "Ezan" Ivane Šojat, "Divljakuša" Marine Šur Puhlovski i "Pacijent iz sobe 19" Zorana Žmirića.
Miroslav Flego
17 romana
NATJECALO SE ZA NAJUŽI IZBOR
Jasmin Imamović

              gradonačelnik Tuzle

Knjige koje su ušle u uži izbor, ovih pet romana i autora, mi želimo predstaviti građanima Tuzle prije nego žiri donese definitivnu odluku, i to će biti lijepa prilika za sve naše građane koje zanima književnost.
HRVATI SU NAJUSPJEŠNIJA DRŽAVA SUDIONIKA
Hrvatska književnost i izdavači iz Hrvatske na Međunarodnim književnim susretima u Tuzli u dosadašnjih 18 manifestacija pobrali su dosta uspjeha i najuspješniji su među državama sudionicima. Na prvim susretima 2002. nagradu ‘’Meša Selimović’’ odnio je Marinko Koščec s romanom “Netko drugi”, Ivica Đikić s “Cirkus Columbia” 2004., Miljenko Jergović i njegov roman “Ruta Tannenbaum” 2007., Mirko Kovač 2008. s “Grad u zrcalu”, Ludwig Bauer i “Zavičaj, zaborav” 2011., Ivan Lovrenović s “Nestali u stoljeću” 2014. i Slobodan Šnajder s “Doba mjedi, 2016.”. “nagrada nosi ime jednog od najvećih romansijera s ovih prostora, Meše Selimovića, prije svega zbog opredjeljenja Općine Tuzla da među svoje prioritete uvrsti valorizaciju kulturnog i historijskog naslijeđa grada”, kaže Imamović.
Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

Najčitanije iz rubrike