Novosti
U SRBIJI ČETIRI SLUČAJA AFRIČKE SVINJSKE KUGE

BiH zabranila uvoz svinjskog mesa i proizvoda iz Srbije zbog zaraze
Objavljeno 13. kolovoza, 2019.
Bosna i Hercegovina od jučer je privremeno zabranila uvoz domaćih i divljih svinja iz Srbije, kao i proizvoda od njih, nakon što je Svjetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja (OIE) i Srbiju stavila na popis zemalja u kojima je zabilježena afrička svinjska kuga. Prema podatcima iz OIE-a, slučajevi te opake bolesti, od koje ugibaju sve zaražene životinje, potvrđeni su na četiri mjesta u susjedstvu, zbog čega je do sada neškodljivo uklonjeno 114 životinja. Uredbom Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine zabranjen je uvoz domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda podrijetlom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način kako bi bilo sigurno da je uništen virus afričke svinjske kuge, a bit će na snazi sve do službene potvrde od nadležnih tijela Republike Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge.


Kako je objavila srpska redakcija N1, u Rabrovcu kraj Mladenovca je od 24 pregledane sumnjive svinje bolest potvrđena kod jedne, u dva je odvojena slučaja bolest potvrđena i u Velikoj Krsni kraj Mladenovca, gdje su pronađene ukupno četiri oboljele životinje, a u Kusadaku kod Smederevske Palanke od 64 sumnjiva slučaja bolest je potvrđena kod dvije svinje. U svim slučajevima radilo se o životinjama koje se drže u domaćem dvorištu, navodi N1.


Hrvatska se još uvijek odupire virusu afričke svinjske kuge, unatoč činjenici da se već pojavila i u Mađarskoj. Naše Ministarstvo poljoprivrede donijelo je još sredinom prosinca prošle godine odredbu kojom je odobren odstrel i smanjenje brojnog stanja divljih svinja na cijelom području Republike Hrvatske radi sprječavanja ulaska i širenja virusa afričke svinjske kuge (ASK) te radi ranog otkrivanja njegova unosa. Te su mjere poduzete preventivno nakon što se bolest divljih i pitomih svinja pojavila, prvo na sjeveru Europe, a zatim došla i u Mađarsku, do same granice s Hrvatskom.
Podsjetimo samo da je uzročnik bolesti DNA virus s ovojnicom koji spada u rod asfivirusa iz porodice Asfarviridae, no nije opasan za ljude i druge životinje, nego isključivo za svinje, i domaće i divlje. Divlje svinje su glavni izvor zaraze za domaće svinje, a virus je izrazito otporan na vanjske uvjete. U slučaju pojave ASK-a u domaćih svinja, usmrćuju se sve svinje bez iznimke. T.P.
Rizik od bolesti ljeti je povećan
Budući da se rizik od unosa virusa ASK povećava tijekom ljetnih mjeseci, a posebno zbog velikog broja turista i putnika, koji mogu u osobnoj prtljazi donijeti zaraženo meso ili proizvode, Ministarstvo poljoprivrede provodi mjere i aktivnosti u svrhu podizanja svijesti svih koji su na bilo koji način povezani s tim životinjama. Pozivaju se svi prijevoznici, turistički djelatnici, vlasnici poljoprivrednih gospodarstava te ostali koji pružaju turističke i ugostiteljske usluge na svojim gospodarstvima da posebnu pozornost obrate na odgovarajuće zbrinjavanje otpada koji sadržava ostatke životinjskog podrijetla. Na svim graničnim prijelazima istaknuti su upozoravajući plakati o ASK-u.