Novosti
PISMO ZASTUPNIKA MOSTA PREDSJEDNIKU USTAVNOG SUDA

Podoljnjak traži očitovanje o izvanrednoj sjednici
Objavljeno 12. kolovoza, 2019.
Zastupnik Mosta Robert Podolnjak optužio je u ponedjeljak predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića da se svrstao na stranu parlamentarne većine i Vlade jer je, ne očitujući se o zahtjevu oporbe, dopustio da prođe ustavni rok od 30 dana u kojem Sabor mora glasovati o povjerenju ministru zdravstva. Podolnjak je to napisao u pismu Šeparoviću, koje mu je uputio jer smatra da je povrijeđen Ustav kada je zaključeno da predsjednik Sabora nije dužan sazvati izvanrednu sjednicu kada petina zastupnika pokrene pitanje povjerenja članu Vlade u vrijeme kada Sabor ne zasjeda redovito.


Podolnjak, profesor Ustavnog prava i član saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, u pismu navodi kako je 22. srpnja više saborskih zastupnika uputilo prijedlog kojim se od Ustavnog suda traži da podnese Saboru izvješće o ostvarivanju ustavnosti i zakonitosti, te o uočenim pojavama neustavnosti i zakonitosti, u vezi sa zaključkom Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav prema kojem predsjednik Sabora nije dužan sazvati izvanrednu sjednicu Sabora kada petina zastupnika pokrene pitanje povjerenja predsjedniku Vlade, pojedinomu njezinom članu ili Vladi u cjelini u vrijeme Sabor ne zasjeda redovito. Isti prijedlog uputili su i svi oporbeni zastupnici članovi Odbora.
"U podnescima koji su vam upućeni ističe se da je donošenjem takvog zaključka došlo do bitne povrede Ustava, kojim je uspostavljen parlamentarni sustav", piše Podoljnjak. On poziva da se Ustavni sud žurno očituje o zahtjevu oporbenih zastupnika. H