Osijek
PUTNICI O GRADSKOM PRIJEVOZU

Većina je vozila bez
klima uređaja, a vozači
“mobiteliraju” u vožnji!
Objavljeno 13. kolovoza, 2019.
Putnici smatraju da bi se ljeti, unatoč smanjenom broju putnika, trebalo povesti računa o nedostatcima

Kako je u Osijeku osjetno manje građana ljeti zbog godišnjih odmora, uobičajeno je da Gradsko prometno poduzeće krajem školske godine smanji broj autobusa i tramvaja. Takav režim vrijedi sve do početka rujna kad se autobusne i tramvajske linije vraćaju u normalu. Tako je i ove godine, no osim što negoduju zbog znatno smanjenih voznih redova, svjedoče i o ostalim nepravilnostima koje, smatraju, u GPP-u treba hitno ispraviti.

Naime, neki vozni redovi, kažu, u vrijeme najvećih špica toliko su smanjeni da se pojedini autobusi čekaju i do pola sata. A kada napokon uđu u autobus, odnosno tramvaj, putnici kažu da doslovce skapavaju od vrućine, odnosno zbog nedostatka klime u pojedinim vozilima. Primjerice, u tramvajima tzv. "genscherima", toliko je vruće da neki sugrađani namjerno ne ulaze u taj, nego čekaju dolazak drugi, noviji tramvaj gdje je prostor znatno ugodniji. Isto je i s autobusima.

- Svakoga jutra vozim se autobusom do Gajevog trga s Juga 2 i nije normalno koliko je vruće! Istovremeno čujem da su pojedini autobusi koji voze izvan Osijeka i gdje ima znatno manje putnika noviji i imaju klimu. Ne mogu reći da se vozi isti broj ljudi s Juga 2 ljeti kao i za vrijeme ostalih mjeseci u godini, no to ne znači da mi koji koristimo gradski prijevoz i redovito plaćamo mjesečnu kartu, moramo trpjeti toliku vrućinu. Pa unutra zna biti i do 40 Celzijevih stupnjeva - posvjedočila je Š. D. (podaci poznati redakciji), dodajući da je problem još veći i zbog nekulture pojedinih građana koji ne vode računa o higijeni. No, sve to bi se dalo izdržati, kaže, da tih 20-ak minuta, koliko se vozi autobusom, provede u klimatiziranom prostoru, odnosno autobusima novijeg datuma, a ne sa starim koji ljeti ne može pružiti putnicima ugodnu vožnju.

Govoreći pak o (ne)ugodnoj vožnji, brojni putnici upozoravaju na neodgovorne vozače koji za vrijeme vožnje razgovaraju mobitelom, ili šalju, odnosno čitaju poruke! Tek pojedinci, stoji u pismu upućenom Glasu Slavonije, koriste slušalice, ali čak ni to, smatraju putnici, vozači koji moraju voditi računa o sigurnosti putnika ne smiju činiti. Ipak, stvarna situacija posve je drukčija i naša sugrađanka iz centra kaže kako vozač gotovo ne ispušta mobitel iz ruku za vrijeme vožnje, a to može biti itekako opasno. Nerijetko je umalo i bilo.

- Jednom se zapričao i nije vidio na vrijeme crveno svjetlo, pa je naglo zakočio i oni koji su stajali, poklekli su, srećom, držala sam se preventivno za sjedalo ispred sebe. Mislim da bi zakon trebao biti jednak za sve i da vozači autobusa trebaju poštivati pravila kao da su u vlastitom automobilu - poručuje sugrađanka.

A oni istinski zaljubljenici u Osijek, uz to i korisnici gradskog prijevoza, kažu kako bi im bio užitak za vrijeme vožnje promatrati ulice našega grada. To im je pak onemogućeno zbog reklama koje su polijepljene ne samo na prostoru ispod, nego i na samim prozorima vozila.

- I kad bih htio vidjeti gdje se vozim, ne mogu. Nije mi jasno zašto oblijepe cijelo vozilo reklamama. Znam da žele zaraditi i udovoljiti svojim poslovnim partnerima, ali ne moraju baš to raditi, rekla bih, “preko leđa” nas putnika. Ne bi li bilo mnogo ljepše da možemo vidjeti grad dok se vozimo - pita sugrađanka, upozoravajući da i turisti našega grada nerijetko običavaju koristiti gradski prijevoz. No, iz vozila preko čijih su prozora reklame neće vidjeti ništa osim putnika ispred sebe.

Marija Mihelić
Nadležni na godišnjim odmorima
Iako smo željeli čuti komentar odgovornih u GPP-u, jučer nismo mogli doći ni do jedne takve osobe. Tajnica direktora Marija Šapina obavijestila nas je da direktor kreće na službeni put. Potom smo upitali za voditeljicu službe marketinga Sanju Mršo koja je, prema riječima tajnice, također na godišnjem odmoru te nema nikoga tko bi odgovorio na naša pitanja, čak ni Tomislav Trtanj, rukovoditelj sektora prometa.
Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

Najčitanije iz rubrike