Osijek
RIBARSKA ULICA - PISTA ZA BICIKLE

Trogodišnjaka umalo
pregazio biciklist!
Objavljeno 13. kolovoza, 2019.
Dva dana poslije reagirala je policija. Na potezu od slastičarnice Petar Pan pa sve do Bijele lađe zaustavljala je i upozoravala bicikliste

Bila je samo puka sreća što prošloga tjedna trogodišnjak nije završio pod kotačima biciklista koji je jurio na potezu od slastičarnice Petar Pan prema promenadi. Šokirani otac G. Š. (podatci poznati redakciji) mogao je tek nemoćno gledati kako dječačić stoji dok na njega juri biciklist, i to u pješačkoj zoni.

- Velika ploča s natpisom ‘Pješačka zona‘ kao da se ruga svim pješacima i zabrinutim roditeljima poput mene, jer biciklisti samo projure pokraj tog znaka i dalje kroz pješačku zonu. Paradoksalno je što je ta zona označena bijelim prugama kao na zebri, a osim djece, moram priznati da se i ja kao odrastao čovjek ondje osjećam nesigurno jer moram izbjegavati jureće bicikle - stoji u mailu ogorčenoga oca dječačića koji je (ovaj put) imao sreće. G. Š. je apelirao i na policiju da hitno nešto učini.

I nije trebalo dugo čekati. Naime, dva dana poslije prometni je policajac itekako iznenadio bicikliste koji ne poštuju činjenicu da se ondje ne smije juriti. Zaustavila je brojne od njih i prema riječima glasnogovornika PU osječko-baranjske Zorana Kona, nisu pisali kazne.

- Nismo kažnjavali bicikliste, nego smo preventivno djelovali i upozoravali ih. Ubuduće ćemo u određenim situacijama sankcionirati grube prekršaje koji pješake dovode u opasnost - poručuje Kon, dodajući pak da je Ribarska ulica specifična u svom prometnom rješenju i dijelom je namijenjena za kretanje vozila, i to od sjevera prema jugu jednosmjerno. No drugi dio ulice, od slastičarnice Petar Pan do promenade, navode u odgovoru iz PU osječko-baranjske, označen je prometnim znakom "B-47-Pješačka zona", kao i oznakama na kolniku koja određuju površinu namijenjenu kretanju pješaka.

- Kako biciklistima nije zabranjeno kretanje navedenom ulicom, naši službenici djeluju preventivno upozoravanjem vozača na poželjno i kulturno ponašanje u prometu, s ciljem izbjegavanja prometnih nesreća, odnosno stradavanja najranjivije skupine sudionika cestovnog prometa, a to su pješaci. Dobro to znaju jer je PU osječko-baranjska - stoji dalje u priopćenju - zaprimila podnesak građanina o upravo nepoželjnom i riskantnom ponašanju vozača bicikla, pri čemu je zamalo došlo do stradavanja djeteta - naglašavaju u PU, kao i to da su reagirali na sličan način nakon više prijava građana o ugrožavajućim pojavama kad su u pitanju biciklisti.

Policija je tako učinila ono što želi ne samo G. Š. nego i svaki roditelj za svoje dijete, a to je sigurnost na otvorenom. Djecu učimo sigurnom i odgovornom ponašanju u prometu, a potom se dogodi da u pješačkoj zoni biciklisti uopće ne vode računa o tome da ondje ne smiju "divljati" svojim biciklima. Kako je policija najavila da će i ubuduće sankcionirati sve grube prekršaje biciklista, ostaje nadati se da će se vozači bicikala pridržavati reda. Dodajmo i da se na području PU osječko-baranjske provodi lokalni preventivni projekt "Biciklirajmo biciklističkom" u cilju kulture biciklista.

Marija Mihelić
KOJA SU KRITIČNA MJESTA U GRADU
Na društvenoj mreži Facebook nakon objave o zaustavljanju biciklista u Ribarskoj ulici sugrađani su posvjedočili o raznim kritičnim mjestima. Na popisu je Županijska ulica od kružnog toka do Ulice Hrvatske Republike, gdje voze po pješačkoj stazi, Zvonimirova gdje biciklisti prelaze preko kolnika bez zaustavljanja na znak STOP. Upozorava se i na Sakuntala park i postavljen znak o prestanku biciklističke staze, no ni jedan biciklist ondje neće stati, nego nastavlja juriti Korzom, i to i pločnikom i kolnikom, pa i po glavnom trgu...
Zoran Kon

glasnogovornik PU osječko-baranjske

Ovaj put nismo kažnjavali bicikliste, nego smo samo djelovali preventivno i upozoravali ih, bez ikakve represije. No ubuduće ćemo sankcionirati sve one grube prekršaje koje biciklisti učine
Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike