Novosti
PORTAL MOJPOSAO

Prosjek je 23 dana godišnjeg
Objavljeno 13. kolovoza, 2019.
Istraživanje o navikama građana kada je u pitanju korištenje godišnjeg odmora, koje je sa 700 ispitanika proveo portal MojPosao, pokazalo je da ispitanici u prosjeku imaju 23 dana godišnjeg odmora, što je 1,1 dan manje nego 2017. godine.

Tražeći odgovor na pitanja koliko je dana godišnjeg odmora potrebno kako bismo se doista odmorili, u kojim tvrtkama i institucijama zaposlenici uzimaju najduži "predah" od posla te uspijevamo li godišnji iskoristiti u cijelosti ili dio dana predviđenih za naš odmor nepovratno propada, autori ispitivanja zaključili su kako najviše dana godišnjeg odmora imaju ispitanici zaposleni u velikim tvrtkama ili institucijama, i to u prosjeku 24 dana. Zaposleni u srednje velikim tvrtkama ili institucijama imaju na raspolaganju 23 dana godišnjeg odmora, a oni zaposleni u malim tvrtkama imaju najmanje, u prosjeku 20 dana. Kada je u pitanju broj dana godišnjeg odmora, najbolje je raditi u hrvatskim institucijama u kojima zaposleni na raspolaganju imaju u prosjeku čak 26 dana godišnjeg odmora. S druge strane, najmanje dana godišnjeg odmora imaju zaposleni u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu (21 dan). Ispitanici zaposleni u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu u prosjeku imaju 23 dana, a u državnim tvrtkama 25 dana.

Više od trećine ispitanika (35 %) zadovoljno je brojem dana godišnjeg odmora, a 58 % ih ipak priželjkuje više dana. Oni koji priželjkuju više dana odmora smatraju da je 30 idealan broj dana godišnjeg odmora. Treba naglasiti da ispitanici koji bi željeli više dana godišnjeg odmora u prosjeku trenutno imaju pet dana manje godišnjeg odmora (21) od onih koji smatraju da imaju dovoljno dana godišnjeg odmora (26). S druge strane 7 posto ispitanika smatra da imaju previše godišnjeg te da im to loše utječe na produktivnost.

Iako će većina ispitanika (65 %) svoj godišnji od prošle godine iskoristiti u cijelosti, dio ispitanika (15 %) godišnji odmor nije uspio iskoristiti do 30. lipnja. I.Bošnjak
Možda ste propustili...

JEDAN OD VODEĆIH HRVATSKIH PEDAGOGA

Preminuo Vlatko Previšić

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto