Osijek
IZVORI TOPLE VODE

Županija u potrazi za novim toplicama
Objavljeno 12. kolovoza, 2019.
Jasno je da postoji potencijal geotermalnih voda gdje temperature dosežu do 80, pa čak i 90 Celzijevih stupnjeva, kaže Tramišak

Osječko-baranjska županija "zagrebat" će ispod površine slavonske zemlje i istražiti nalazišta, pa potom i potencijale geotermalnih izvora. A zna se da u dubini slavonske crnice ima tople vode, ali ovom se tematikom već duže vrijeme nitko nije sustavno pozabavio.

- Jasno je da postoji potencijal geotermalnih voda gdje temperature dosežu do 80, pa čak i 90 Celzijevih stupnjeva. Kada smo krenuli istraživati ovaj resurs došli smo do saznanja da nešto znamo, a zapravo ne znamo ništa. Podaci su zastarjeli, parcijalni, a većina već korištenih lokacija pod upravom je naše naftne kompanije. No isto tako to nisu jedini resursi. Prema našim saznanjima zadnja ispitivanja nalazišta geotermalnih voda rađena su prije nekih 45 godina, ali i tada parcijalno. Sada smo pak odlučili iskoristiti raspoloživa sredstva iz europskih izvora i doći do konkretnih saznanja - kaže uvodno Nataša Tramišak, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije pri Osječko-baranjskoj županiji.

Projekt izrade Studijsko-tehničke dokumentacije geotermalnog potencijala Osječko-baranjske županije, vrijedan 3,2 milijuna kuna, od čega Europska unija sufinancira s 2,7 milijuna kuna iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (2014.-2020.), počeo se tako realizirati s prvim danim kolovoza.

- Cilj nam je izrada dokumentacije bušotinskog fonda, odnosno geotermalnog potencijala cijelog područja županije koja će predstavljati osnovu za provedbu daljnjih istraživanja i ulaganja u korištenje geotermalne energije. Glavni rezultat projekta bit će odabir najperspektivnijih lokacija za korištenje tople vode u kontekstu postojećih prostornih planova i potreba specifičnih područja s ciljem definiranja zona interesa. Potencijale tople vode želimo iskoristiti u gospodarske svrhe kao izvore za razvoj energana, potom balneološke svrhe (toplice), dakle zdravstveno-medicinsko turističke svrhe te naposljetku korištenje tople vode u poljoprivredi kroz proizvodnju u staklenicima. U zonama interesa izdvojit će se lokacije povoljne za planiranje detaljnih istraživanja te izraditi financijska procjena daljnjih istražnih radova uzimajući u obzir tehničke aspekte i namjenu korištenja geotermalne energije - kaže naša sugovornica.

Sve će, naravno, početi s evaluacijom postojećeg bušotinskog fonda i geotermalnog potencijala podzemlja na području. U okviru tih aktivnosti provest će se niz stručnih i istražnih radnji koje obuhvaćaju analizu i interpretaciju raspoloživih geoloških i geofizičkih podataka vezanih uz postojeće bušotine i geotermalne potencijale. U tu svrhu u Županiji su za konzultacije kako i što treba sadržavati ova dokumentacija bili na konzultacijama u zagrebačkom Rudarsko-geološkom naftnom fakultetu kako bismo dobili i potrebnu znanstvenu podlogu.

Tramišak kaže kako je sljedeći korak postupak javne nabave za odabir pružatelja usluge za istraživanje.

- Kada se naposljetku realizira mapa s novim potencijalnim nalazištima, Županija će u suradnji s općinama i gradovima na čijem je području ustanovljen potencijal, od Agencije za ugljikovodike zatražiti suglasnost za raspisivanje koncesija. Tada se raspisuje koncesija za istražne radove i traže se zainteresirani investitori. A prema saznanjima koja imamo na temelju sličnih istraživanja dalje u Hrvatskoj, njih ima - zaključuje pročelnica Nataša Tramišak.

Dario Kuštro
DOBRA OSNOVA ZA KOMERCIJALIZACIJU
Eksploatacija geotermalne energije u gospodarske svrhe na području Osječko-baranjske županije u budućnosti strateški je projekt Osječko-baranjske županije koji se temelji na povoljnim geotermijskim karakteristikama područja za čiju je realizaciju potrebno plansko djelovanje. U tom smislu potrebno je izraditi studijsko-tehničku dokumentaciju geotermalnog potencijala u smislu evaluacije bušotinskog fonda i geotermalnog potencijala podzemlja. To izvješće o potencijalima mikrolokacija potom će služiti kao osnova za daljnje istražne radove, pa i njihovu komercijalizaciju.
Najčitanije iz rubrike