Mozaik
CLARE MACKINTOSH I ANGELA MARSON

Novi romani dvije bivše britanske čuvarice zakona
Objavljeno 12. kolovoza, 2019.

Clare Mackintosh i Angela Marson jedne su od vodećih i najčitanijih autorica kriminalističkih romana ne samo u Velikoj Britaniji, nego u cijelom svijetu. Njihovi romani prevedeni su na više od 30 jezika i prodani su u milijunskim nakladama.

Ove dvije britanske spisateljice, osim ljubavi prema napetim i uzbudljivim romanima, s neočekivanim obratima povezuju i poslovi koje su radile prije književnih uspjeha. Mackintosh je u policiji provela punih dvanaest godina, a onda je sve dramatične situacije s terena premjestila u svoje romane koji su zavoljeli čak i oni koji nisu zaljubljenici u kriminalističke romane. U službi zakona i provođenja pravde na terenu bila je i Marsons koja je radila kao zaštitarka u jednom britanskom trgovačkom centru. Sada obje autorice osvajaju vrhove svih ljestvica najprodavanijih naslova i primaju nagrade za svoje romane i pred čitatelje izlaze s novim intrigantnim romanima Sve same laži (Clare Mackintosh), i Izopačene igre (Angela Marsons).

Clare Mackintosh svjetsku je slavu stekla svojim prvim romanom Pustila sam te, koji je odmah po izlasku bio velika uspješnica prema Sunday Timesu. Njezin prvijenac prodao se u više od milijun primjeraka, a proglašen je i najprodavanijim krimićem 2015. godine. Samo godinu dana nakon objavljivanja, Mackintosh postaje vlasnicom nagrade Theakston‘s Old Peculier za najbolji kriminalistički roman godine u čijoj se kategoriji borila protiv slavne J.K. Rowling. Njezin drugi roman Vidim te išao je stopama njezinog prvog i isto tako postao uspješnica prema Sunday Timesu. Treći roman, koji je preveden na hrvatski jezik u izdanju Mozaika knjiga, Sve same laži ne silazi s popisa najprodavanijih naslova, a prema uglednom časopisu Sunday Times bio je najprodavaniji roman 2018. godine. Njezine knjige prevedene su na više od 30 jezika, a posljednji naslov na hrvatski jezik prevela je Divina Marion. Mackintosh je zbog svog posebnog stila pisanja u kojem se na sredini romana dogodi neočekivani obrat proglašena kraljicom šokantnih preokreta. Takav stil pisanja, prepun preokreta i neočekivanih događaja, postao je prepoznatljiv u svim njezinim romanima, a kako i ne bi kad je Mackintosh svoje ideje i inspiracije crpila iz policijskog iskustva.

Angela Marsons jedna je od vodećih zvijezda britanskih kriminalističkih romana. Prije statusnog simbola u kriminalističkom svijetu, Marsons je dugih 25 godina imala problema s pronalaskom izdavača. Prijelomna godina u njezinom životu bila je 2015. godina, kada objavljuje prva tri romana koji su se u svega nekoliko godina prodali u gotovo četiri milijuna primjeraka. Njezin prvi kriminalistički roman Nijemi vrisak svjetska je uspješnica s više od milijun prodanih primjeraka, a ujedno je to prvi slučaj inspektorice Kim Stone, od čak 16, koliko je autorica najavila da će ih biti. I čitatelji u Hrvatskoj prošle su godine mogli uživati u njezinom hitu prvijencu zbog čega su jedva dočekali nove slučajeve koje samo inspektorica Kim Stone može riješiti. J.Kn.
Možda ste propustili...

IVANA KINDL OBJAVILA “OSTAVLJAŠ ME SAMU”

Nova balada o kraju jedne ljubavi

POZNATI GLAZBENIK 7. PROSINCA U LAUBI

Predin “Rusvaj u kadi” snimio kod Ivanetića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MIA DIMŠIĆ O NOVOM ALBUMU “SRETAN PUT”, KONCERTIMA I PLANOVIMA

Album govori o doslovnim, ali i o životnim putovanjima

2

FESTIVAL PUTNIKA KOFER U SLATINI: IVONA LOZIĆ O ČERNOBILU

Vrijedilo je posjetiti mjesto tragedije o kojoj se pričalo za vrijeme mog odrastanja

3

NAJSTARIJI IZBOR LJEPOTE U NAS

Maja Lončarević postala je
nova Kraljica Hrvatske