Objavljeno 12. kolovoza, 2019.
Konzumiranje triju ili više obroka ribe tjedno smanjuje rizik od razvoja raka crijeva, rezultati su najnovijeg istraživanja britanskih znanstvenika koji smatraju da takav trend treba poticati u sklopu zdrave prehrane. Znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu i iz Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) istražili su prehrambene navike 476.160 ljudi koji su ispunili upitnike o tomu koliko često jedu određenu vrstu hrane, piše Independent. Anketa je uključivala pojedinosti o konzumiranju ribe, a rezultati su pokazali da unos u organizam 359,1 gram bilo koje ribe triput tjedno smanjuje opasnost od razvoja raka crijeva za 12 posto u odnosu prema konzumiranju samo 63,49 grama tjedno. Istodobno je kod osoba koje tjedno jedu 123,9 grama masne ribe, poput lososa i srdela, evidentiran 10 posto manji rizik od razvoja raka crijeva. Prosječnu porciju ribe čini oko 100 g.
Istraživači napominju da se rezultati studije ne odnose na školjke.
Studija je objavljena u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology, a financirao ju je Svjetski fond za istraživanje raka (WCRF), koji želi pridonijeti jačanju svijesti o važnosti prehrane u sprečavanju razvoja raku crijeva.
Dr. Marc Gunter, voditelj istraživanja iz IARC-a, kazao je da rezultati pokazuju kako bi konzumaciju ribe trebalo poticati kao dio zdrave prehrane.
Dr. Anna Diaz Font, voditeljica odjela za financiranje istraživanja u WCRF-u, kaže: "Ova velika studija potvrđuje dosadašnja saznanja prema kojima je konzumiranje ribe vrlo zdravo te smanjuje rizik od razvoja raka crijeva."
Pojasnila je da biološki razlozi takvog učinka nisu u cijelosti poznati, no da su prema jednoj teoriji "specifične masne kiseline, poznate kao omega-3, zaslužne za ovaj protektivni učinak kroz njihova protuupalna svojstva."
H