Zdravlje
RIBA TRIPUT TJEDNO

Smanjuje rizik od razvoja raka crijeva
Objavljeno 12. kolovoza, 2019.
Konzumiranje triju ili više obroka ribe tjedno smanjuje rizik od razvoja raka crijeva, rezultati su najnovijeg istraživanja britanskih znanstvenika koji smatraju da takav trend treba poticati u sklopu zdrave prehrane. Znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu i iz Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) istražili su prehrambene navike 476.160 ljudi koji su ispunili upitnike o tomu koliko često jedu određenu vrstu hrane, piše Independent. Anketa je uključivala pojedinosti o konzumiranju ribe, a rezultati su pokazali da unos u organizam 359,1 gram bilo koje ribe triput tjedno smanjuje opasnost od razvoja raka crijeva za 12 posto u odnosu prema konzumiranju samo 63,49 grama tjedno. Istodobno je kod osoba koje tjedno jedu 123,9 grama masne ribe, poput lososa i srdela, evidentiran 10 posto manji rizik od razvoja raka crijeva. Prosječnu porciju ribe čini oko 100 g.

Istraživači napominju da se rezultati studije ne odnose na školjke.

Studija je objavljena u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology, a financirao ju je Svjetski fond za istraživanje raka (WCRF), koji želi pridonijeti jačanju svijesti o važnosti prehrane u sprečavanju razvoja raku crijeva.

Dr. Marc Gunter, voditelj istraživanja iz IARC-a, kazao je da rezultati pokazuju kako bi konzumaciju ribe trebalo poticati kao dio zdrave prehrane.

Dr. Anna Diaz Font, voditeljica odjela za financiranje istraživanja u WCRF-u, kaže: "Ova velika studija potvrđuje dosadašnja saznanja prema kojima je konzumiranje ribe vrlo zdravo te smanjuje rizik od razvoja raka crijeva."

Pojasnila je da biološki razlozi takvog učinka nisu u cijelosti poznati, no da su prema jednoj teoriji "specifične masne kiseline, poznate kao omega-3, zaslužne za ovaj protektivni učinak kroz njihova protuupalna svojstva." H
Možda ste propustili...

SAVJET IZBJEĆI UPALE I DEBLJANJE

Lagane vježbe istezanja za dobar početak dana

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

Najčitanije iz rubrike