Zdravlje
ODREĐENE NAMIRNICE PREDSTAVLJAJU VEĆI RIZIK

Ljeti su češća trovanja hranom
Objavljeno 12. kolovoza, 2019.
Iako je moguće da se hranom građani otruju i u svojoj kuhinji, veća je mogućnost da će do toga doći u restoranima brze hrane, slastičarnicama, ili drugim ugostiteljskim objektima. Najčešći simptomi trovanja hranom su proljev, povraćanje, povišena temperatura, grčevi u trbuhu, glavobolja te groznica, pri čemu kod pacijenta nastaje problem zbog gubitka tekućine.

Nadoknaditi tekućinu
U Hrvatskoj se svakog ljeta mnogi građani obraćaju liječniku zbog problema prouzročenih konzumiranjem pokvarenih, odnosno zdravstveno neispravnih namirnica, a nisu rijetki ni slučajevi težih trovanja hranom. Naime, visoke ljetne temperature, kao i visoki stupanj vlažnosti zraka, uvjeti su za rast i razmnožavanje štetnih mikroorganizama u hrani koja može biti onečišćena u bilo kojoj proizvodnoj fazi - od tvornice do obiteljskog stola. Važno je nadoknaditi izgubljenu tekućinu, što je često otežano, jer bolesnik tekućinu gubi zbog neprekidnog povraćanja i proljeva. Zbog toga se preporučuje da se pacijentu ne daju odjednom veće količine tekućine, nego po gutljaj svakih desetak minuta.

Rizične namirnice
Određene namirnice predstavljaju veći rizik. To su prije svega sva jela koja imaju veći dio vode u sebi, zatim ugljikohidrata i bjelančevina koji su pogodni za rast mikroorganizama. Putem jaja najčešće se prenosi salmonela. Najbolje je jesti nešto konkretno i prepoznatljivo. Treba također obratiti pozornost na svježinu morskih plodova koje se često konzumira tijekom ljeta, posebice na školjke. Uz meso i mesne prerađevine, ribu i školjke, osjetljive namirnice su i svi mliječni proizvodi koji, ako se konzumiraju zdravstveno neispravni, često prouzroče proljev koji je tijekom ljeta češća pojava. Jedan od razloga češćeg kvarenja namirnica tijekom ljeta jest i činjenica da se hrana često priprema na otvorenome prilikom pravljenja roštilja, ili se nosi sobom na izlete, kampiranja u prirodi, pa i na godišnje odmore, čime se smanjuje mogućnost kontrolirane pripreme jela u kuhinji, gdje je bolja dostupnost tekuće vode i hlađenja. U takvim prilikama treba paziti i na to da je, primjerice, meso na roštilju dovoljno pečeno, jer samo djelomice pečeno, odnosno nedovoljno kuhano meso, omogućava preživljavanje bakterija i postaje opasno za konzumenta.
J.Kn.
Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike