Kultura
NA SPLITSKOM LJETU

Kaligula/Britanik u premijernoj izvedbi
Objavljeno 12. kolovoza, 2019.
U splitskoj Galeriji Meštrović dramski ansambl 65. Splitskog ljeta u subotu navečer premijerno je izveo predstavu Kaligula/Britanik, u režiji Gorana Golovka. Riječ je o postmodernoj dramaturškoj obradi djela Alberta Camusa i Jeana Racinea. Upravo je režiser Golovko iz različitih literarnih razdoblja adaptirao dva komada koja povezuju cara Kaligulu i budućeg cara Nerona u Britaniku. Režiser Golovka ujedno je i scenograf premijerne predstave za koju je odabrao i glazbu.


Dramaturg predstave je Jasen Boko, dok obje uloge, Kaligulu i Britanika, glumi Nikša Arčanin. U predstavi još glume Tajana Jovanović, Ana Marija Veselčić, Ana Gruica Uglešić, Anastasija Jankovska, Goran Marković, Marjan Nejašmić Banić, Filip Radoš, Maro Drobnić, Davor Pavić, Luka Čerjan i Matija Grabić. Kako je Jasen Boko opisao u kazališnoj knjižici "...dva luda cara, jedan na kraju svog autodestruktivnog puta, a drugi tek u naznaci autokrata u kojeg će se u bliskoj budućnosti pretvoriti, ogledaju se jedno u drugom, a metafora ogledala i života kao igre daje snažnu metaforičku notu ovoj izvedbi.


Naša predstava balansira na tankoj liniji koja dijeli fikciju od stvarnosti, kazališnu igre od života, a inkorporirajući poznate klasične tekstove, stvara suigru dva luda diktatora, čime nas suočava s fascinantnom snagom i repetitivnošću povijesti, ali i univerzalnošću kazališne umjetnosti", napisao je Boko.H
Možda ste propustili...

"IZA IGARA“ U OBJEKTIVU MARKA ERCEGOVIĆA

Nevidljiva zakulisna događanja

KRISTINA DELALIĆ VETENGL, O 13 GODINA KREATIVNIH RADIONICA MLU-A

Polaznici uvijek traže još, nezasitni su izložbi, radova, proučavanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KRISTINA DELALIĆ VETENGL, O 13 GODINA KREATIVNIH RADIONICA MLU-A

Polaznici uvijek traže još, nezasitni su izložbi, radova, proučavanja

2

U ZNAKU TALIJANSKE BAROKNE UMJETNOSTI

Jesen u Beču: 70-ak remek-djela talijanskog baroka

3

TREĆA MONODRAMA NA BOKARU

Ivana Buljan Legati izvodi "Sobu za poglede"