Kultura
MLADI TALENTI IZ ORAHOVICE

Braća Gernhard dijele veliku ljubav prema gitari i glazbi
Objavljeno 10. kolovoza, 2019.
Mladi Krešimir i Borna su dobili niz državnih i regionalnih nagrada, a, kako se kaže, tek su počeli

Otkako je otvoren Područni odjel Glazbene Škole Milka Kelemena Slatina u Orahovici, mnogi su glazbeni talenti orahovačkog kraja potpuno došli do izražaja. Iako je Orahovica dugi niz godina poznata kao kraj iznimnih glazbenih talenata, svaki dan ‘‘rode‘‘ se neki novi klinci koji oduševljavaju svojim nastupima.

Svojim izvedbama na akustičnim gitarama na svakom novom nastupu posebno oduševe braća Krešimir (16) i Borna (13) Gernhrad. Oni su već sada pravi umjetnici na akustičnim gitarama, a ono što je najvažnije i više nego uživaju u svirci. Braća Gernhrad već su pokupila niz državnih i regionalnih nagrada, a, kako se ono kaže, tek su počela. Stariji brat Krešimir svira od malih nogu.

- Obožavam svirati gitaru i tako se zapravo opuštam. Krenulo je spontano, želio sam nešto svirati, gitara mi se na prvu svidjela i eto, ne mogu biti sretniji. Nastupao sam u Orahovici, Virovitici, Slatini i na natjecanju iz klasične gitare u Velikoj Gorici, gdje sam osvojio drugu nagradu na državnoj razini. Posebno su mi dragi nastupi na brojnim raznim manifestacijama koje uključuju dane Grada Orahovice, književnu večer poezije posvećenu hrvatskim braniteljima "Zaliječimo tugu stihovima", 2018. i 2019. godine u Orahovici u organizaciji Udruga Hrvatskih Branitelja Dragovoljaca i Veterana Domovinskog Rata i Zajednica Žena Katarina Zrinski, potom na događanjima Ogranka Matice hrvatske u Orahovici i Slatini. Sviram u mladom crkvenom zboru, a završio sam i za župskog animatora. Član sam Savjeta mladih Grada Orahovice, sviram i u kulturno-umjetničkom društvu Orahovica, koje vode Viktor Čelant i Antonio Brzica u Orahovici - kaže Krešimir, koji ima i jedan poseban hobi:

- U slobodno vrijeme bavim se i računalnom grafikom i evo ponosan što je jedan od mojih radova prihvatila i moja srednja škola ‘‘Stjepan Ivšić‘‘ Orahovica. Riječ je o grafici orahovačkih učenika kao superjunaka, čiji je cilj pozvati što više učenika da se upišu u našu školu - kaže Krešimir.

Mlađi brat Borna krenuo je bratovim stopama jer ne čudi da je uz njega naučio voljeti gitaru.

- Godine 2014. počeo sam pohađati glazbenu školu, naravno nekako uz brata sam i zavolio gitaru. U srpnju 2016. godine otkriven mi je dijabetes, ali me to nije spriječilo da nastavim svoj životni san, nego me još i poticalo da se više trudim u sviranju klasične gitare i učenju solfeggia (note, glazbena teorija). Apsolutni sluh su mi otkrili u siječnju 2018. godine te sam počeo komponirati i aranžirati skladbe i komponiram dandanas, dosad imam 16 skladbi, aranžmana, a jedna je originalno moja. Nastupao sam u Orahovici, Slatini i Virovitici svirajući klasičnu gitaru te sam se natjecao u solfeggiu u Slatini, Virovitici i Križevcima. U Virovitici sam osvojio prvu nagradu u solfeggiu, a u Križevcima sam dobio priznanje. Posebno mi je drago nastupati s bratom, tako smo zajedno nastupali na književnim večerima, događanjima Matice i ostalim događajima koje je on spomenuo - kaže Borna.

Vladimir Grgurić
12345

Raverferum consul utum poiso quo conduci squampo iosiiklo rtabullariLesid diescid iendum
GLAZBENO OBRAZOVANJE
Borna i Krešimir iznimno su pametni i inteligentni dečki, odlični učenici, a u životu tihi, skromni, a posebno marljivi i vrijedni.

- Ponosim se s ovakvim sinovima. Uz sve što rade, nikada im nije problem pomoći u kući, odraditi sve što treba. Volim ih slušati kada sviraju, često se odluče i na električnu gitaru, tako je kod nas u kući uvijek veselo i sa svirkom - kaže ponosna majka Dorotea. Pred ovim mladićima velika je glazbena budućnost, zajednički kažu, kada upišu studij, želja im je u velikim gradovima nastaviti s glazbenim obrazovanjem jer glazba im je, kako obojica zaključuju, sastavni dio života.
Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike