Kultura
SPLITSKO LJETO

Otvorena izložba slika Lili Gluić
Objavljeno 9. kolovoza, 2019.
Izložba "Tu sam doma" splitske slikarice Lili Gluić otvorena je u Galeriji muzeja grada Splita u Dioklecijanovoj ulici u organizaciji Muzeja grada Splita i 65. Splitskog ljeta. Izloženo je 26 slika, većinom u tehnici akrilika na platnu, među kojima je i desetak akvarela te kombiniranih tehnika s motivima Splita i Dalmacije. Lili Gluić posljednju je izložbu imala u Parizu, sada se vratila kući svojim motivima koji je zaokupljaju, ali na novi način: gromačama, stijenama, zapjenjenim valovima i dobro poznatim vizurama Splita izbjegavajući raditi slike poput razglednice.

"Prije dvije godine imala sam izložbu u Muzeju grada Splita, no mišljenja sam da svaka izložba mora biti s novim radovima jer slikar mora napredovati i razvijati svoj opus", istaknula je Gluić.

O radovima Lili Gluić na otvorenju izložbe govorila je viša kustosica Centra za kulturu u Veloj Luci na Korčuli Rada Dragojević Čosović, koja već 15 godina prati likovni opus te splitske slikarice. Za nju je rekla da je prava slikarica Mediterana u punom smislu riječi i osoba koja cijeli svoj slikarski opus upravo radi na motivima svoga rodnog grada, ali i bližeg splitskog okruženja.

"Ono što možemo reći za cijeli njezin slikarski opus je da u njemu postoji konstanta što se tiče odabranih motiva i tehnike. Prepoznatljiva je po svojim akrilima, ali i po tehnici akvarela, kojim izuzetno dobro vlada, no na večerašnjoj izložbi dominiraju motivi rađeni u tehnici akrila. Sam naziv izložbe ima u sebi višeznačan potencijal jer bismo njime mogli pokriti cijeli opus ove iznimno plodne slikarice", rekla je Dragojević Čosović.

Za Lili Gluić je još rekla da iza sebe ima golemi broj izložbi, ali i podsjetila kako je nedavno prezentirala radove svojih učenika u knjižnici Marko Marulić, te da je riječ o slikarici goleme energije. Zanimljivost izložbe svakako je i diptih izložen izvan galerije, na fasadi zgrade, koji prikazuje potkornjaka. Umjetnica je uhvatila trenutak te svojim slikarstvom prikazala našu svakodnevnicu, a brojni prolaznici, među kojima su većinom turisti, imaju potrebu diptih i dotaknuti.

Splićanka Lili Gluić živjela je u Švicarskoj, Nizozemskoj, Italiji i Kanadi, gdje se obrazovala. Iza nje je 70-ak izložbi, od čega pet u Parizu, Buenos Airesu te Milanu, a trenutno joj je kao članu HDLU-a Zagreb rad izložen u zagrebačkom Meštrovićevom paviljonu, kao i dva rada na izložbi “Dobro jutro more” u Gornjoj Podstrani. Izložba će biti otvorena do 29. kolovoza. H
Zanimljivost izložbe svakako je i diptih izložen izvan galerije, na fasadi zgrade, koji prikazuje potkornjaka
26

slika je izloženo, većinom u tehnici akrilika na platnu
Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike