Mozaik
MINEA PJEVAČICA I TV VODITELJICA

Ja sam sretnica koja može
raditi ono što voli i u čemu uživa
Objavljeno 10. kolovoza, 2019.
Odrasla sam u prekrasno doba, uz odličnu glazbu i dandanas kada se sjetim te glazbe, tih vremena, srce mi brže zakuca

Slobodno ju možemo nazvati kraljicom hrvatskog dancea 90-ih. Glasom i stasom i danas je baš kao nekada, a na pozornici, kao i uvijek, neumorna, nasmijana i s publikom diše svaku pjesmu. Ono što ju posebno krasi činjenica je da je, kao i prvog dana svoje karijere, jednostavna, simpatična i otvorena.

Ona je Renata Končić Minea, danas više nego uspješna voditeljica na Novoj TV, ali i žena koja živi s glazbom i u njoj uživa svakog trenutka. Minea je bila dio velikog dance spektakla na otvaranju ovogodišnjeg 12. Ferragosto Jama u Orahovici i svojim izvedbama pokazala koliko taj dance 90-ih još uvijek živi u mnogim generacijama. Na pozornici Ferragosta nizala je svoje hitove, svi u glas pjevali su Rano, Lasta lastavica, Uberi ljubicu, Bit će bolje, Good Boy, Vrapci i komarci i druge, a Minea je nekoliko puta usred pjesama zastala i ostala bez teksta.

- Ma vi ste sjajni, u svojih 20 godina glazbene karijere nisam imala bolju publiku, najbolja ste publika na svijetu, hvala vam od srca - poručila je Minea sa scene, a potom nakon nastupa, kao i uvijek, rado odvojila trenutak za ugodan razgovor:

Nakon niza godina ponovo ste u Orahovici i, kao i uvijek, oduševili ste publiku. Kako se vi osjećate?

- Ma presretna sam što sam ponovo u ovoj predivnoj Slavoniji. Sjećam se da smo ovdje bila u svojim početcima, ali ovo na vašem prelijepom jezeru teško je opisati. Ferragosto Jam definitivno ima još jednog velikog fana. Doista nisam očekivala ovakvo što, čula sam za ovaj festival, ali kada smo dolazili ovamo i vidjeli ovu predivnu prirodu pa, spuštajući se prema stageu, čuli taj prepoznatljivi huk gomile ljudi, jednostavno smo se Ivana, Ella i ja naježile, a tek kad smo došle i zapjevale... Bravo, Ferragosto, bravo, mladi ljudi, uživajte, budite veseli, provodite se i volite.

Danas ste više u voditeljskom svijetu, no pokazali ste da glazba vječno živi u vama?

- Glazba je moja velika ljubav. To uvijek govorim i tako će uvijek i biti. Ja se budim s glazbom i s njom liježem i ona je definitivno moj život. Voditeljstvo mi je došlo spontano i zapravo nisam očekivala da ću se baviti tim poslom, ali prihvatila sam ga objeručke i zaista zavoljela. Kada kažem ‘posao‘, meni je to teško izgovoriti jer je zaista uživam i imam privilegij raditi ono što stvarno volim. Jednostavno, uz voditeljstvo, uz televiziju - koja je blisko povezana s glazbom i srodan medij, pa kada sam krenula u to, nije mi bilo nešto posebno teško - definitivno sam nakon nekog vremena, dok sam se snašla u svemu tome, pronašla u te dvije stvari samu sebe. Zaista sam sretnica koja može živjeti uz glazbu, živjeti uz voditeljstvo i jednostavno guštam u svemu tome.

I Ferragosto Jam i njegov Dance hard program pokazali su da hrvatski dance nikada nije i neće umrijeti, zar ne?

- Naravno, dance je glazba uz koju smo svi odrastali i, evo, i dalje, gdje god se pojavimo, sjajno se provedemo i svi zajedno pjevamo sve pjesme iz toga vremena i posebno mi je drago što ove mlađe generacije znaju sve stihove. Upravo zbog toga smo nas tri krenule u ovakve turneje i zaista uživamo, vratile smo se u ona dobra stara vremena i zapravo jedva čekamo svaki novi nastup.

Kakvo je vaše mišljenje o današnjoj hrvatskoj dance sceni?

- Glazba se mijenja kroz godine, što je normalno, kao i afiniteti mlađih naraštaja, koji su danas usmjereniji nekoj vanjskoj produkciji i stranim izvođačima. U doba kada smo harali, žarili i palili našom dance scenom, to je bio broj jedan na cijeloj hrvatskoj glazbenoj sceni. To je bilo prelijepo vrijeme i kada vidite ljude danas koji to pamte, jasno je da se to voljelo i da se svi vrlo rado kroz glazbu ponovo vrate u taj period. Mislim da danas dancea kao što je bio taj dance 90-ih više nema, što je nekako i logično, ali svako vrijeme nalaže nekakve svoje trendove, tako da i danas naši mladi slušaju ono što vole. Definitivno moram reći da sam odrasla u jedno prekrasno doba, uz jednu odličnu glazbu i, evo, dandanas kada se sjetim te glazbe, tih vremena, srce mi brže zakuca i uvijek s velikim osmijehom i ljubavlju zapjevam svaku pjesmu, lijepo mi je to.

Definitivno ste pjevačica i žena kojoj vrijeme ne može ništa. Imate li neku tajnu?

- Jao, hvala puno na tako lijepim riječima, ali ja vidim i osjetim promjene i definitivno je da godine nose i čine svoje, ali kada se okrenem, zaista ne znam gdje su i kada sve te godine prošle. Potpuno stojim iza one izjave da su godine samo brojke na papiru, važno je kako se ti osjećaš iznutra i s kojim zanosom nosiš sve te godine i iskustvo, tako da sam ja po svemu tome još uvijek ostala u 20-ima i 30-ima i ne želim uopće razmišljati da sam nešto starija.

Turneja triju diva hrvatskog dancea se nastavlja?

- Ne prestaju nas zvati. Zanimanje ne jenjava, jako nas traže da pjevamo pjesme iz 90-ih. Četiri godine imamo koncert za koncertom, u istim smo mjestima već pjevale i pet puta. Nama nije teško, uvijek se rado odazovemo i, evo, sada mogu reći da do kraja ljeta imamo još nekoliko nastupa, sve to ide nekako spontano, brzo se dogovorimo i jedva čekamo da dođemo na pozornicu.

Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

Najčitanije iz rubrike