Sport
TOMISLAV RUKAVINA

Dinamu dajem blagu prednost, Osječani ne smiju biti pasivni
Objavljeno 9. kolovoza, 2019.
Osijek mora na pravi način iskoristiti svoja dva napadača Marića i Mancea, rekao je izbornik U-17 reprezentacije Hrvatske

U Osijeku je početkom kolovoza održan Ljetni nogometni kamp za igrače do 17 godina, a dobar dio njih otputovao je u Mađarsku, gdje sudjeluje na turniru Telki kup, u konkurenciji domaćina Mađarske te vršnjaka iz Cipra i Češke.

Izbornik U-17 reprezentacije Hrvatske je Tomislav Rukavina, bivši nogometaš Osijeka i Dinama, neko vrijeme i trener seniorske momčadi bijelo-plavih, a u Dinamu je do odlaska na profesionalni angažman u HNS-u radio također s mlađim uzrastima kluba u poznatoj nogometnoj školi, koja djeluje na terenima “Hitrec-Kacijan” nedaleko od Maksimira. S obzirom na čvrste poveznice s oba kluba koja će večeras snage odmjeriti u Gradskom vrtu Rukavina je sigurno i kvalitetan sugovornik za najavu toga derbija 4. kola.

Osijek ima jasnu situaciju
Zajedno sa svojim mladim izabranicima, dok je boravio u Osijeku, Rukavina je odgledao uživo susret Osijeka i CSKA u Gradskom vrtu. Kakvi su bili dojmovi?

- U prvom redu rekao bih kako su aktivnosti poput zajedničkog gledanja utakmice dobre za mlade momčadi dok su određeno vrijeme na okupu kako se ne bi sve svelo isključivo na treninge. Opuštanja su nužna, a, naravno, dobra je stvar da je i ovo bilo vezano uz nogomet. Što sam vidio na toj utakmici i onoj prethodnoj u Bugarskoj? Rekao bih da Osijek može žaliti. Propuštena je prilika jer je u dvije utakmice pokazao da je bolja momčad. Želja mu je bila u Europi dogurati što dalje s obzirom na to da nastupi u Europi podižu klupski, ali i igrački rejting. Nije u tome uspio i to je sigurno bio udarac za klupske ambicije. No sada Osijek ima vrlo jasnu situaciju. Ostaju mu utakmice u domaćim natjecanjima, u kojima će trener Dino Skender sigurno ići s najjačim snagama koje u tom trenutku bude imao na raspolaganju.

Osijekovu suparniku Dinamu još uvijek je fokus na Europi.

- Za Dinamo gostovanje u Osijeku ne dolazi baš u zgodnom trenutku. Dinamove ambicije su plasman u Ligu prvaka, što nikako ne krije, štoviše smatra kako po kvaliteti zaslužuju ove sezone biti u Ligi prvaka. Međutim, rezultat iz prvog susreta nije dobar, stoga, htjeli - ne htjeli, morat će razmišljati o susretu u Budimpešti, koji je samo četiri dana nakon gostovanja u Osijeku. No, unatoč tom nepovoljnijem rezultatu iz prvoga susreta, siguran sam kako Dinamo ima moć proći Ferencvaros i u konačnici domoći se Lige prvaka.

Dinamo kvalitetniji
Rukavina ipak, unatoč fokusu na Budimpeštu, daje prednost Dinamu i u Osijeku.

- Prošle godine trener Nenad Bjelica pokazao je kako mogu uspješno balansirati između domaće lige i Europe, kako mogu uspješno igrati na dva, odnosno tri fronta, pa stoga ne sumnjam da će Bjelica dobro pripremiti momčad i za ovu utakmicu, kao i za onu u Budimpešti. Naravno, kako ovo gostovanje u Osijeku ipak nije idealno za Dinamo, dajem mu tek blagu prednost, s obzirom na sigurno veću kvalitetu koju posjeduju.

Može li Osijek nečim iznenaditi Dinamo?

- Sigurno može. Vjerujem kako će to biti zanimljiva utakmica, u kojoj će Osijek sigurno imati svojih aduta. U prvom redu mislim kako Osijek mora i može na pravi način iskoristiti svoja dva odlična napadača Marića i Mancea. Protiv CSKA, prema mom mišljenju, nedostajalo je više bočnih ubačaja prema centralnom dijelu napada. Uz to, Osijek ni protiv Dinama ne smije biti previše pasivan. Neće biti dobro ako bude previše defenzivan, a Osijek sa svojim profilom igrača nije momčad koja može puno napraviti na kontranapad. U takvoj postavci Mance i Marić bili bi, neću reći, bezopasni, ali sigurno manje opasni nego kada se napada. Zato treba biti aktivan prema naprijed i protiv Dinama, što više donijeti loptu prema naprijed. U tom slučaju mogla bi se iskoristiti kvaliteta koju Mance i Marić sigurno posjeduju - zaključio je Rukavina.

Krešimir Lacković
MAĐARIMA MOŽEMO SAMO POZAVIDJETI
Aktualni izbornik U-17 reprezentacije Hrvatske pohvalio je uvjete koje su imali u Osijeku i zahvalio na tome. Kaže da su mladići imali uvjete kakve ima A reprezentacija.

- Trenirali smo na Elektri, boravili u hotelu Osijek i hotelu Tvrđa i nosimo samo pozitivna iskustva. Zahvaljujem svim domaćinima koji su nam bili na raspolaganju, glavnom instruktoru HNS-a Petru Krpanu, koji ima posebne zasluge za dolazak u Osijek, te, naravno, vodstvu HNS-a na omogućenim uvjetima.

Ipak, unatoč dobrim uvjetima u kojima su mladi hrvatski reprezentativci trenirali, tek s dolaskom u Mađarsku igrači i vodstvo reprezentacije vidjeli su što to znače vrhunski uvjeti.

- Smješteni smo u Telkiju, nedaleko od Budimpešte, gdje se nalazi nacionalni nogometni kamp i gdje će se odigrati većina utakmica na Telki kupu. Što da vam kažem. Možemo biti samo zavidni Mađarima na vrhunskim uvjetima, trening-kampu, terenima s hibridnom travom, na kakvoj se igraju danas utakmice u HNS-u. Mađari sigurno mogu biti ponosni - rekao je Rukavina.
Tomislav Rukavina

bivši igrač Osijeka i Dinama

Osijek treba biti aktivan prema naprijed i protiv Dinama, što više donijeti loptu prema naprijed. U tom slučaju mogla bi se iskoristiti kvaliteta koju Mance i Marić sigurno posjeduju
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike