Kultura
MIROSLAV S. MAĐER POSTHUMA IV.

Tri složene zbirke pjesama ali i kolekcija pisama
Objavljeno 9. kolovoza, 2019.
U faktografskoj građi iz fotoarhiva se očituje kronološki putopis kroz život

Ovih dana iz tiska je izišla četvrta knjiga Izabranih djela Miroslava Slavka Mađera, prirediteljice dr.sc. Hrvojke Mihanović Salopek, a u zajedničkoj nakladi Društva hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Projekt je počeo za života Miroslava Slavka Mađera 2014., objavljivanjem Izabranih pjesama, a završen je u srpnju 2019. četvrtom knjigom nazvanom "Posthuma IV.".

Miroslav S. Mađer rođen je 1. srpnja 1929., u Hrtkovcima, pokraj Rume u Srijemu. Srednje ime Slavko uzeo je kao trajan spomen na istoimenog rano preminulog brata (1922.-1946.). Umro je 14. kolovoza 2015. u Zagrebu. Veliki je hrvatski književnik, najpoznatiji po svom pjesničkom opusu. Njegova pjesma "Pjevat će Slavonija", neslužbena je slavonska himna.

U četvrtoj knjizi Izabranih djela Miroslava S. Mađera nalazi se reprezentativni izbor iz autorove postumne ostavštine, priređen po metodi kritičkog izdanja sabranih ili izabranih djela koje je u Zavodu za povijest hrvatske književnosti kazališta i glazbe HAZU prvobitno utemeljio Dragutin Tadijanović, još jedan značajni pjesnik i književni znalac slavonskog podneblja. Takav način priređivanja podrazumijeva da priređivač poštiva posljednju piščevu volju, tj. pjesnikov jezik i književni izraz ostaju izvorni i netaknuti, a ispravljaju se jedino pravopisne ili prepisivačke pogreške. U Mađerovom slučaju u pretežitom dijelu građe pronađene su pjesme koje je autor dao prepisati tajnici na računalo, a osim toga te iste pjesme bile su sačuvane i u daktilografskom ispisu (tipkopisu) koje je sam autor prepisao pisaćom mašinom, a potom na nekima od njih izvršio i rukopisne ispravke stihova i time napravio nove varijante pjesama.

U ovoj četvrtoj knjizi nalaze se, unutar Mađerove ostavštine, tri složene zbirke pjesama koje nalazimo paralelno u računalnom ispisu i tipkopisu s naknadnim autorovim ispravkama: "Stari hram, pjesme za odrasle", nastao u Zagrebu 2013.; "Kao (Usputne minijature)", neobjavljeni ciklus pjesama nastao 2014.; "Radosnice, stihovi i priče za mlađe i najmlađe", neobjavljena zbirka nastala 2013.-2014. Osim toga, u potonjem dijelu knjige nalazi se pjesničko dopisivanje (pojedino je objavljeno u periodici, a drugi dio je ostao u rukopisnoj korespondenciji). Zatim u završnom poglavlju imamo i nepoznati izbor iz pismohrane u kojem možemo pratiti kako je u mladim danima Miroslav S. Mađer pisao pisma svojoj tadašnjoj djevojci, poslije supruzi Mariji Mađer, a oblikovao ih je u stihovima, ili kao pjesme u prozi. Budući da danas zbog uporabe mobitela i e-mail dopisivanja klasični oblik pisma sve više nestaje, ova privatna korespondencija strukturirana u pjesme s parcijalnom upotrebom rime odražava jedan lijepi, profinjeni, romantični način međusobne komunikacije, a i književne mikrostrukture koju ćemo sve manje, ili možda nikako, susretati u okviru današnje književnosti. Uz korespondenciju uvršteno je i nekoliko Mađerovih posveta u kojima pjesnik izražava svoju odanost i zahvalnost supruzi Mariji na njenoj trajnoj podršci prema njegovom svijetu poezije.

Naposljetku, tu je i zanimljiva faktografska građa iz fotoarhiva Miroslava S. Mađera u kojoj se očituje kronološki putopis kroz razdoblja pjesnikova života, njegova pjesnička djelatnost, ali i brojna druženja s književnicima i umjetnicima njegova vremena. Prirediteljica dr. sc. Hrvojka Mihanović Salopek uspjela je postupcima komparacije i kolacioniranja doći do završne izborne Mađerove varijante pjesme, poštujući sve autorove rukopisne intervencije u tipkopise ili kompjuterske prijepise. Osim toga nastojala je kritičkom objektivnošću, uživljavanjem u postumne pjesme i valorizacijskim uvidom u cjelinu opsežnog Mađerova tiskanog opusa izabrati samo one pjesme koje ga prezentiraju na uspješnoj razini koju je pjesnik tijekom književnog rada već zadobio, kako u književnokritičkoj valorizaciji, tako i u pregledu suvremene hrvatske književne povijesti.

Tanja Kvorka
projekt
ZAPOČEO JE ZA AUTOROVA ŽIVOTA
Tu su i posvete u kojima pjesnik izražava odanost i zahvalnost supruzi Mariji na njenoj trajnoj podršci
STVARALAŠTVO ODREĐENO BRATOM i SLAVONIJOM
Miroslav Slavko Mađer u Vinkovcima je završio osnovnu i srednju školu. U Zagrebu je studirao na Filozofskom fakultetu, gdje je diplomirao 1955. godine. Posao je prvo našao u Osijeku, a potom je tri godine radio na mjestu profesora u Vinkovcima, u gimnaziji, a zatim je pet godina bio ravnatelj u Gradskom kazalištu. Godine 1965. otišao je u Zagreb gdje je radio kao radijski novinar na RTV Zagreb i kao književnik, a prilagođavao je književna djela za radio, televiziju i kazališta. Višestruki je sudionik manifestacije Dani Josipa i Ivana Kozarca.

Mlađi je brat književnika Slavka Mađera, koji je umro nakon teške bolesti u 24. godini, na pragu ljudske i pjesničke zrelosti. Bratova je smrt odredila Miroslavovo bavljenje književnošću.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana