Svijet
IZETBEGOVIĆ "MALO POPUSTIO" DODIKU

Put BiH k NATO-u neće biti zaustavljen, ali ni ubrzan
Objavljeno 9. kolovoza, 2019.
Američki veleposlanik u BiH zabrinut je zbog razvoja događaja

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović potvrdio je u četvrtak kako će buduća suradnja te zemlje s NATO-om biti "reducirana" ako se provede sporazum o uspostavi nove vlasti, potpisan početkom tjedna s liderima HDZ BiH Draganom Čovićem i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom, ali je ustvrdio kako je to kompromis koji je bio neizbježan kako bi se uopće proveli rezultati izbora iz listopada 2018. Izetbegović je u izjavi novinarima u Sarajevu, prvi put nakon potpisivanja sporazuma o koaliranju SDA s HDZ-om i SNSD-om, odgovorio na kritike oporbe da je zapravo on taj koji je popustio Dodiku i doveo u pitanje NATO integracije ustvrdivši kako ovime nisu poraženi ni on ni Dodik.


"Nema govora da sam ja nešto izgubio. Možda nisam sve precizirao", kazao je Izetbegović komentirajući činjenicu da u koalicijskom dogovoru nema ni riječi o tome da će BiH usvojiti i poslati u Bruxelles Godišnji nacionalni plan reformi (ANP), nužan za aktiivranje Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP).

Dok iz Dodikova SNSD-a stižu tumačenja kako to znači da ANP neće ni biti usvojen, Izetbegović sada tvrdi kao je riječ o detalju koji tek treba precizirati. "Tu je stvar vrlo jasna. BiH je u MAP-u. Kazali smo da će biti dostavljani planovi u Bruxelles. To je jedan okvir. Dalje je na ostalima koji trebaju izraditi te planove", kazao je Izetbegović. Potvrdio je ipak kako je Dodik rezolutno odbio da u koalicijski sporazum bude uvrštena bilo kakva odrednica u kojoj bi se spominjao ANP, pa je to na kraju izostavljeno kako bi se postigao bilo kakav dogovor. Izetbegović je kazao i kako mu je američki veleposlanik u BiH Eric Nelson prenio zabrinutost zbog takvog razvoja događaja jer SAD inzistira na nastavku približavanja BiH NATO-u, no tvrdi kako je taj diplomat na kraju ipak prihvatio uvjeravanja da je riječ o prihvaljivom kompromisu. "Oni (SAD) su bili malo zabrinuti jer nije definirana stvar u vezi s ANP-om. Ja sam im dao pojašnjenje koje sam dao vama i oni su zadovoljni s tim rješenjem. Naravno da inzistiraju na ANP-u", kazao je Izetbegović novinarima. Koalicijskim sporazumom Izetbegović-Čović-Dodik predviđeno je imenovanje novog Vijeća ministara BiH u razdoblju od 30 dana, no za sada nema naznaka kada bi mogla biti održana sjednica Predsjedništva BiH koje treba imenovati mandatara za sastav nove vlade. Taj će kandidat vjerojatno biti Zoran Tegeltija iz Dodikova SNSD-a, a njegovo imenovanje treba potvrditi Zastupnički dom parlamenta BiH. Ako dobije parlamentarnu potporu, mandatar nakon toga Zastupničkom domu predlaže ministre, a cjelokupni sastav novog Vijeća ministara može preuzeti dužnost kada ga ponovo potvrdi Zastupnički dom. Tri najveće stranke imaju osiguranu natpolovičnu većinu glasova u Zastupničkom domu, a njima će se pridružiti i Demokratska fronta (DF) Željka Komšića i Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, kao stranke koje su ranije pristale biti koalicijski partneri SDA.


Hina
Dodik kaže da "nema pojma"
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za banjalučke "Nezavisne novine" od četvrtka da je uvjeren da će ta zemlja u idućih mjesec dana dobiti novu izvršnu vlast jer je to jedini način da se izbjegne nova velika kriza u zemlji, ali da "nema pojma" hoće li to značiti i jačanje suradnje BiH s NATO-om, odnosno usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana reformi (ANP) nužnog za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Alijansi. U intervjuu ovom listu Dodik je kazao kako usvajanje ANP-a uopće nije bilo predmetom dogovora o uspostavi vlasti što su ga početkom tjedna postigli on kao predsjednik stranke Savez nezavisnih socijaldemokrata, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović. Na izričito pitanje podrazumijeva li taj dogovor i suglasnost o "reduciranom" ANP-u koji bi značio nastavak reformi samo u civilnom, a ne i u vojnom sektoru, Dodik je kazao kako o tome ne zna ništa. "Nemam pojma. Ništa nismo dogovarali o tome", kazao je Dodik ističući kako o tome nema riječi u dokumentu o koaliranju.
Možda ste propustili...

ŠEF MISIJE OEBS-A NA KOSOVU, WILLIAM WALKER:

Vučić misli da je Zemlja ravna ploča

DEMOKRATSKA DEBATA - TKO ĆE SE SUČELITI S TRUMPOM?

Sanders i Biden sukobili se zbog vanjske politike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana