Tehno
TEST: SONY XPERIA 1

Multitasking, brzina, izgled - probudite filmaša u sebi
Objavljeno 9. kolovoza, 2019.
Ovogodišnji top-model iz Sonyja jednostavno nosi naziv Xperia 1, a kao i puno puta do sada Sony je pokazao da je ovaj telefon prvi i jedinstven po mnogočemu

Sony je nakon nekog vremena odlučio promijeniti nazive svojih modela, pa tako novi modeli više nemaju slovne, nego samo brojčane oznake. Nakon u svoje vrijeme inovativne i vrhunske Z serije, potom modela iz XZ serije, stigli smo jednostavno od modela 1. Ovaj top-model japanskog proizvođača ponovno je svojevrsni GameChanger, jer je prvi telefon s omjerom stranica 21: 9.

Jedinstven
Sony je jedan od rijetkih proizvođača pametnih telefona koji rijetko slijedi trendove, a znatno češće ih stvara ili ide svojim putem. Tu filozofiju često smo do sada viđali – od uporabe stakla kao kućišta na telefonu i vodootpornosti pa do sadašnjeg filmskog formata zaslona koji imamo na Xperiji 1. Sony je uvijek svoj i jako ga je teško zamijeniti za bilo koji drugi uređaj na tržištu. Jasno, izgled i omjer stranica nisu jedine vrline tog telefona, no na njihovu tragu otkrivamo i brojne druge novosti. Međutim, krenimo redom. Telefon je izrađen od kombinacije stakla Gorilla Glass 6 sprijeda i straga te metalnog obruča. Iako na slikama telefon možda djeluje nezgrapno, zbog neobičnog omjera stranica, 21: 9, u stvarnosti je jedan od najugodnijih telefona za korištenje trenutno na tržištu. Upravo zahvaljujući spomenutom omjeru stranica zaslona postignuta je nevjerojatna elegancija telefona. Uzak i visok te nevjerojatno tanak telefon ostavlja zaista poseban dojam. Bok uređaja vješto skriva tipke za uključivanje, zvuk te fotoaparat, a tu je i čitač otiska prstiju. Donja strana ima USB-C konektor te zvučnik, gornja ladicu za SIM karticu, koju možete otvoriti bez alata (jako pohvalno i praktično). Poleđina je rezervirana za tri leće kamere, koje su blago izdignute te prvi put čine ovakvu formaciju fotoaparata na nekom Sonyjevu telefonu. Jedino što nam nedostaje na Xperia 1 je 3,5-mm ulaz za slušalice, no uz priloženi adapter nekako je lakše prijeći preko nikad nam prežaljenog utora, koji mnogi odbacuju. Sve u svemu, Sony Xperia 1 vraški je elegantan, privlačan i nadasve kvalitetan pametni telefon koji može u svemu konkurirati svim izazivačima u kategoriji top-telefona.

Video povrh svega
Uključivanjem Sony Xperije 1 dočekuje nas rapsodija očaravajućeg 6,5-inčnog zaslona u formatu 21: 9. Zaslon donosi vrtoglavu 4K rezoluciju i više od 600 točaka po inču gustoće, izveden je u OLED izvedbi, a podržava HDR. Usuđujemo se reći kako je ovo jedan od najboljih zaslona telefona na tržištu, ako ne i najbolji. Zahvaljujući ovom filmskom formatu Sony je uspio ugurati ovako velik zaslon u relativno kompaktno kućište. Zahvaljujući uskom formatu moguće je telefon lijepo uzeti u ruku i zaista velik broj radnji obaviti jednom rukom. Ne pamtimo kada smo posljednji put to mogli izvesti, jer, kao što znamo, dijagonale zaslona telefona u konstantnom su porastu. Zaslon u ovom omjeru omogućuje nam uživanje u filmskim materijalima u njihovom nativnom formatu. Sviđa nam se što je Sony zaobišao trendove zubi, suza i rupa u zaslonu i ostao se držati stare škole – u majušni gornji rub ugurao je prednju kameru rezolucije 8 megapiksela. Kad smo već kod nje, spomenimo da je kadra snimiti prosječne selfije. Stražnje kamere ipak su moćnije oružje ovog telefona. Naime, stražnje tri kamere stižu u formaciji 12+12+12MP. Pritom je glavna 12MP kamera s objektivom f/1.6, prediktivnim Dual Pixel PDAF autofokusom, OIS stabilizacijom i podrškom za 4K videozapise. Tu su i optički stabilizirana 12MP f/2.4 telefotokamera s podrškom za 2x optički zum i autofokusom, ali i 12MP f/2.4 širokokutna kamera potpomognuta Sony SteadyShot stabilizacijom te bez autofokusa. Fotografiranje nudi mnoštvo opcija i načina slikanja, a fotografije su u rangu danas najboljih na tržištu. Međutim, ono što je uvjerljivo najbolje jesu videomogućnosti. Zahvaljujući posebnoj aplikaciji za snimanje, Sony Xperia 1 omogućit će vam stvaranje profesionalnih videozapisa s ekspertizom koju Sony nosi upravo iz filmske industrije. Ako ste jedan od stvaratelja videozapisa – ovo je vrh!

Rad na telefonu je općenito ugodan, fluidan i, kao što smo to već znali spomenuti – poput plovidbe u sigurnoj luci, jer Sony donosi ponajbolje sređen Android, koji donosi male, ali bitne modifikacije ostavljajući većinu sustava intuitivnom i jasnom za rad. Za svoju brzinu Xperia 1 zahvaljuje Snapdragon 855 procesoru uz 6 GB radne memorije. Autonomija je tolika da će izdržati jedan dan, što je u rangu nekakvog prosjeka. Takva je i cijena, oko 6700 kuna, koliko koštaju i drugi top-modeli. Preporuka? Definitivno! Ako ste jedan od onih koji stvaraju videosadržaje – ovo je najbolje što tržište nudi. Također, uživate li često u filmovima na telefonu – opet jedini telefon koji vam donosi omjer 21: 9. Rad na velikoj površini zaslona, multitasking, brzina, izgled, jedinstvenost - sve su to odlike zbog kojih bismo vam preporučili Sony Xperiju 1.
Marin Režić
Možda ste propustili...

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

Najčitanije iz rubrike