Tehno
MOBITELI, TABLETI, TELEFONIJA

Huawei Mate 20 X (5G) - prvi pametni telefon s prestižnim 5G certifikatom
Objavljeno 9. kolovoza, 2019.

Posljednjih nekoliko mjeseci Huawei Mate 20 X (5G) prošao je niz testova 2G, 3G, 4G i 5G mreže koji iziskuje GCF certificiranje, a uređaj je pokazao napredne funkcionalnosti i performanse. GCF je jedna od organizacija s najvećim autoritetom kada je u pitanju certificiranje mobilnih uređaja. Organizaciju čine vodeći operatori, proizvođači mobilnih uređaja, dobavljači čipseta, organizacije za testiranje i dobavljači opreme za testiranje, a ističe se najsveobuhvatnijim i najstrožim sustavom certifikacije mobilnih uređaja. Većina mobilnih mrežnih operatora u svijetu zahtijeva da mobilni uređaji prođu GCF certifikaciju kako bi ih prihvatili. Huawei Mate 20 X (5G) ističe se izvrsnom 5G povezivošću s pomoću konfiguracije s dva čipseta – 7nm Kirinom 980 i 7nm Balongom 5000, koji podržavaju SA (samostalne) i NSA (nesamostalne) 5G mreže nudeći korisnicima prvi 5G dual-mode smartphone na svijetu.

Huawei Mate 20 X (5G) također je jedan od prvih 5G/4G Dual-SIM-Dual-Standby (DSDS) pametnih telefona na svijetu, zadovoljavajući potrebe korisnika za dual-SIM karticama u 5G eri, a zadržana je i kompatibilnost s drugim mrežnim standardima kao što su 4G, 3G i 2G. Uređaj radi na ažuriranom Huaweijevom korisničkom sučelju EMUI 9.1, dolazi sa 7,2-inčnim zaslonom, a trostruka kamera Leica brine se kako bi fotografije oduševile korisnike. Osim toga, Mate 20 X (5G) ima izvrstan sustav upravljanja baterijom. Opremljen je 40W SuperCharge sustavom punjenja, baterija je kapaciteta 4200 mAh (tipična vrijednost), a za hlađenje se brine inovativni sustav koji kombinira grafen s tekućim hlađenjem.

Prije službenog predstavljanja Huawei je surađivao s operatorima mobilnih mreža diljem svijeta kako bi testirao performanse uređaja, osigurao mrežnu integraciju te naposlijetku dao najbolje korisničko iskustvo na 5G pametnim telefonima.

U svibnju je Huawei Mate 20 X (5G) debitirao u Švicarskoj, gdje je zadobio prepoznatljivost među operatorima podrškom samostalnim i nesamostalnim 5G mrežama.

Do sada je Huawei Mate 20 X (5G) službeno dostupan u nekoliko zemalja, a brojni ga operatori u Europi, jugoistočnoj Aziji i na Bliskom istoku planiraju pustiti u prodaju. Zahvaljujući Huaweijevom vodstvu kada je u pitanju 5G tehnologija te dosljednoj i pouzdanoj kvaliteti proizvoda, Huawei Mate 20 X (5G) odvest će potrošače u uzbudljivu 5G eru novog i poboljšanog korisničkog iskustva na pametnim telefonima. M.R.
Jasminka Knežević