Crna kronika
NAORUŽAN DO ZUBA

Oduzete mine, bombe, barut i osam pušaka
Objavljeno 9. kolovoza, 2019.
Kriminalističko istraživanje pokrenuto je nakon što je starac zatečen u Požegi s pištoljem

POŽEGA

Kod 71-godišnjaka u Općini Brestovac, na požeškom području, policija je pronašla veliku količinu ilegalnog oružja. Oružje i minsko-eksplozivna sredstva policija je izložila na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj.

- Policijski su službenici tijekom vikenda dovršili kriminalističko istraživanje nad 71-godišnjakom koji je zatečen u Požegi i kod kojeg je pronađen jedan pištolj i 11 komada streljiva, nakon toga, zbog sumnje da nelegalno posjeduje ubojita sredstva, izvršena je pretraga obiteljske kuće i drugih prostorija koje koristi na području općine Brestovac, pri čemu je pronađeno 3450 komada raznog streljiva, osam automatskih i poluautomatskih pušaka, tri pištolja, ručno izrađena kubura, šest ručnih bombi M-75 te tri trotilska metka od 200 grama. Oduzeti su i protupješačka mina PMA-2, 10 upaljača za PMA-2, 18 elektrodetonatora, četiri rudarskih detonatora broj 8, pet detonatora M67, 20 ručno rađenih upaljača, dvije plastične obloge za protupješačku minu, 300 grama baruta, 30 centimetara sporogorećeg štapina, jedan nosač upaljača i detonatora ručne bombe iz serije 8839, kao i više raznih spremnika, dijelova oružja i cijev za mitraljez - rekao je Tihomir Srnović, voditelj Odjela za obradu kriminaliteta.

Srnović je istaknuo da je i dalje u tijeku akcija "Manje oružja, manje tragedija", koja omogućava građanima dobrovoljnu predaju zabranjenog i dozvoljenog oružja bez vremenskog ograničenja. Protiv građana koji prijave zabranjeno i dozvoljeno oružje nadležnom tijelu radi predaje neće se pokretati prekršajni ni kazneni postupak.

Građani koji dragovoljno žele predati oružje mogu nazvati broj policije 192. Nakon poziva na njihove kućne adrese uputit će se policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka, koji će takvo oružje preuzeti te na taj način osigurati anonimnost građana i sigurnu predaju oružja.

Tu mogućnost, u prvih sedam mjeseci 2019. godine, iskoristilo je ukupno 34 građana, koja su dragovoljno predala 10 komada automatskog oružja, 2 pištolja, 57 bombi i rasprskavajućih sredstava te 9720 komada raznog streljiva.

No kako uvijek ima i onih koji zanemaruju pozive, od početka godine tri osobe počinile su kazneno djelo “nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari”, a pet osoba prijavljeno je za počinjene prekršaje iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja.
Sandra Lacić
predano
GRAĐANI SU PREDALI 57 BOMBI
IMAO KOD KUĆE PUŠKOMITRALJEZ
Krajem prošlog tjedna pretraženi su dom, drugi prostori i automobil u okolici Čazme, kojima se koriste 25-godišnjak i 21-godišnjak. Pretragom su pronađeni i oduzeti puškomitraljez marke CZ M-72 kalibra 7,62 milimetara s devet komada pripadajućeg streljiva, puška s užlijebljenim cijevima kalibra 8x57 mm s tri komada pripadajućeg streljiva i optikom te malokalibarska puška s tri komada pripadajućeg streljiva i optikom, koje je nedozvoljeno posjedovao 21-godišnjak. Podsjetimo, u utorak su, u blizini pristaništa turističkih brodica u Kopačkom ritu, djelatnici tvrtke pronašli odbačeni artiljerijski pancirni projektil kalibra 100 milimetara.
Možda ste propustili...

OPTUŽNICA PROTIV 46-GODIŠNJAKA

Tužitelji traže zatvor za švercera duhana

KOMBAJN KRIVAC ZA POŽAR KOD BENIČANACA

Izgorjelo 1,5 ha ječma pri vršidbi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SLAVONIJA I BARANJA U PLAMENU

Gore polja, radni strojevi, visina šteta je milijunska

2

PRAVOMOĆNA PRESUDA JULIJANI NEĆAK (84) ZA UBOJSTVO SINA U GRABOVCU

Vrhovni sud smanjio kaznu sa sedam i pol na šest godina zatvora

3

PRELAZILA CESTU IZVAN PJEŠAČKOG PRIJELAZA

Teško ozlijeđena pješakinja (65)