Mozaik
MATEJ PODGORŠČAK MLADI OSJEČKI GLAZBENIK IMA NOVU PJESMU

Moja pjesma govori o tome da nismo ništa bez ljubavi
Objavljeno 9. kolovoza, 2019.
Nastupit ću na Osječkoj ljetnoj noći 31. kolovoza, gdje promoviram pjesmu

Nakon dva vrlo uspješna singla "Sada i zauvijek" i "Prašina" mladi osječki glazbenik Matej Podgorščak predstavlja nam svoju kantautorsku pjesmu "Samo hodaj".


Iako je uplovio u autorske vode te potpisuje tekst i glazbu nove pjesme, produkciju, koja prati svjetske pop-trendove, kao i na singlu "Prašina", odradio je dvojac koji čine Tomislav Jelić - Kameny i Daniel Hojsak u ime Styx Productiona. Iako je nova pjesma pravi ljetni hit, Matej se potrudio da njezina poruka bude životna, a ne samo sezonska. Kreativnim spotom, za koji režiju potpisuje poznati osječki glumac Domagoj Mrkonjić, potrudio se da i mlađim generacijama prenese snažnu poruku o pravim životnim vrijednostima. Glavni glumac u spotu je Duško Modrinić, koji je svojom osebujnom glumom na poseban način upotpunio spot, a sama priča isprepleće Duška i Mateja, koji je u prenesenom značenju "Duškova podsvijest", i stvara pozitivnu energiju koju zapravo svatko od nas treba naći u samome sebi, kao poticaj za dalje, bez obzira na to kakve nas nedaće zateknu. Gitaru i usnu harmoniku odsvirao je sâm jer je aranžmanu pjesme želio dati svoju posebnu notu i emociju te je "Samo hodaj" pjesma koja u svakom segmentu ima Matejev pečat.

Autorski potpisuješ svoju novu pjesmu "Samo hodaj". Reci nam odakle inspiracija i koja joj je poruka?


- Tekst i glazbu potpisujem ja, a aranžman je radio moj producentski tim Daniel Hojsak i Tomislav Jelić - Kameny. Inspiracija je došla dok sam razmišljao o svom životu i životima drugih i koliko se neki ljudi odriču, žrtvuju i trude da postignu svoje ciljeve. Nebitno je li to posao, san, obitelj ili sve to zajedno. Razmišljajući o svemu tome, odlučio sam otpjevati pjesmu koja će poslati pozitivnu i bezbrižnu vibru s vrlo istaknutom porukom, koja je ujedno i naslov pjesme, a sve to je zapravo umotano u ljubavnu tematiku i poruka je: Voli i budi voljen jer što smo bez ljubavi. Zar ne?

Tko je osmislio spot: ti ili redatelj?


- Spot je većim dijelom osmislio redatelj Domagoj Mrkonjić, koji se zbilja potrudio izvući iskrenu energiju iz mene i prenijeti to u spot. Za montažu i snimanje bila je zadužena Tristan produkcija. Nismo radili opširno tu temu, nego smo se bazirali na prikazivanju izmjena emocija i stanja kod glavnog glumca i mene, koji sam zapravo na neki način njegova podsvijest, možemo reći, onaj glasić koji svatko čuje u sebi kad se treba motivirati.

Gdje je spot snimljen i tko se sve pojavljuje u njemu?


- Spot je sniman na nekoliko lokacija u Osijeku, a najistaknutije su nekadašnja tvornica kože, Osječanima poznatija kao Kožara, i Perivoj kralja Tomislava, a u spotu se kao glavni glumac pojavljuje Duško Modrinić i uz njega Antonija Pintarić, kao i dobri duh tijekom cijelog snimanja Marko Dukić, koji je ujedno bio zadužen za fotografiju i colour korekciju spota.

Na ovoj pjesmi ne sviraš samo gitaru, zar ne?


- Kao i u većini dosadašnjih pjesama, odsvirao sam gitaru, a u pjesmi "Samo hodaj" svirao sam i usnu harmoniku.

Imaš li uzora među mladim kantautorima? Ili možda starijim?


- Svatko tko napiše pjesmu, koju samo on sam može otpjevati i samo u njegovoj vlastitoj izvedbi ta pjesma ima smisla, za mene je uzor, kao, primjerice, jedan od legendarnih kantautora Arsen Dedić, koji je iza sebe ostavio zbilja velike pjesme i kao kantautor i kao autor za druge izvođače. Također jako pošujem Gibbonija kao kantautora, ali i kao interpretatora i smatram ga velikim uzorom, a Olivera slušam gotovo svake večeri i uživam u svakoj pjesmi koju je otpjevao i definitivno mi je najveći uzor!

Kako provodiš ljeto?


- Ljeto provodim promovirajući novu pjesmu, a ostatak vremena uživam u svim blagodatima ljeta.

Hoće li biti nekih nastupa?


- Prvi moj samostalni nastup dogodit će se upravo ovoga mjeseca, i to u sklopu Osječke ljetne noći, 31. kolovoza, a ujedno će taj nastup biti i promocija nove pjesme, tako da će spot biti pušten na velikom videozidu. Ovim putem pozivam sve građane da dođu u što većem broju. Lokacija još uvijek nije poznata, ali sigurno me neće biti teško pronaći.

Koji su planovi za jesen?- Planovi za jesen su mi snimiti bar dvije nove pjesme, sudjelovati na bar jednom festivalu, a planiram snimiti i pjesmu koju ću poslati na natječaj za Doru, tako da vrlo brzo ponovo ulazim u studio.


Tanja Kvorka
 
na jesen
DVIJE NOVE PJESME I FESTIVAL
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SUSRETI FOTOKLUBOVA SLAVONIJE I BARANJE

Fotografi su rijetki i posljednji romantičari koji bilježe trenutak

2

NAJSTARIJI HRVATSKI PJEVAČ BRUNO PETRALI

Evergreen na talijanskom jeziku

3

8. VELJAČE U DOMU SPORTOVA

Whispering Sons predgrupa Editorsima