TvObzor
UKLETA VOŽNJA

Film nadahnut istinitim događajima o vrtoglavom usponu Johna DeLoreana
Objavljeno 9. kolovoza, 2019.
Film Ukleta vožnja režirao je Nick Hamm prema originalnom scenariju Colina Batemana, a glavne uloge tumače Lee Pace i Jason Sudeikis

Godina je 1974. i Jim Hoffman (Jason Sudeikis) prosječan je obiteljski čovjek – otac dvoje djece, vrijedan pilot, nježan suprug svojoj Ellen (Judy Greer). Povremeno krijumčari drogu, a kada ga ulove kako na obiteljskom odmoru krijumčari kokain u SAD, ambiciozni agent FBI-a, Benedict J. Tisa (Corey Stoll), vidi to kao priliku da donese pobjedu FBI-u koristeći Jima kako bi uhvatio njegova neuhvatljivog dobavljača.

Jim ima priliku za novi početak u bogatoj četvrti San Diega na državnoj plaći, no njegov novi posao doušnika ne ide u najboljem smjeru kada se sprijatelji sa svojim poznatim susjedom, inženjerom i dizajnerom automobila, Johnom DeLoreanom (Lee Pace). Zaslijepljen DeLoreanovim šarmom i vizijom, Jim uskoro postaje njegova osoba od povjerenja pri pokretanju novog poduzeća koje obećava revoluciju u američkoj automobilskoj industriji. No kada DeLoreanov san krene nizbrdo i tvrtka se nađe u problemima, a Tisa ga nikako ne uspijeva uloviti, Jim se iznenada nađe uhvaćen između dva očajna čovjeka koji su spremni učiniti sve kako bi uspjeli.

Nadahnut istinitim događajima, film Ukleta vožnja smješten je u Kaliforniju 80-ih i prati vrtoglavi uspon Johna DeLoreana i njegove kultne tvrtke DeLorean Motor Company, kroz njegovo prijateljstvo s šarmantnim bivšim zatvorenikom koji je postao doušnik FBI informanta, Jimom Hoffmanom.

Film Ukleta vožnja režirao je Nick Hamm prema originalnom scenariju Colina Batemana, a produkciju potpisuju Piers Tempest iz kompanije Tempo Productions, Luillo Ruiz iz The Pimienta Film Company, Brad Feinstein i René Besson.

Glumačku postavu vode Lee Pace kao inženjer i dizajner automobila, John DeLorean, Jason Sudeikis kao Jim Hoffman, DeLoreanov prijatelj i bivši zatvorenik, koji je postao doušnik FBI-a, Judy Greer kao Hoffmanova tvrdoglava supruga Ellen i Corey Stoll kao ambiciozni agent FBI-a Benedict Tissa. Glavnu glumačku postavu zaokružuju Michael Cudlitz kao zloglasni diler Morgan Hetrick, Erin Moriarty kao mlada djevojka Katy Connors i Isabel Arraiza kao Johnova glamurozna supruga, Cristina DeLorean. (N.K.)
REDATELJ O FILMU
Redatelj Nick Hamm ukratko je opisao svoj film: “Volim dvosmislene priče koje postavljaju pitanja i prkose žanru. Priče koje koračaju na rubu istine. Ovo je priča o čovjeku koji to utjelovljuje. Čovjeku koji je očajnički želio uspjeti, kockao se sa svime i izgubio. I ne govorim o Johnu DeLoreanu. Zapravo govorim o njegovu susjedu. Jimu Hoffmanu. No prvo ćemo govoriti o DeLoreanu: ekscentričnom i neobuzdanom princu GM-a, dizajneru automobila i prijatelju bogatih i slavnih. Usudio se suprotstaviti američkoj autooligarhiji tako što je postao jedan od prvih američkih slavnih direktora. Svoj životni stil brendirao je svojim automobilom. On je bio automobil. Gladak. Cool. Privlačan izvana. To je samo po sebi sjajna priča, no konvencionalni biografski film mi je bio nezanimljiv. Tu u priču ulazi Jim Hoffman osuđeni kriminalac koji je postao doušnik FBI-a DeLoreanov je susjed. Pridružio se DeLoreanovoj pozlaćenoj i preplanuloj društvenoj sceni, sprijateljivši se s obitelji i predstavljajući se da je netko drugi.’’