Ekonomija
KONTINUITET RASTA TRAJE OD POČETKA 2015. GODINE

Depoziti banaka premašili 290 milijardi kuna
Objavljeno 7. kolovoza, 2019.
Ukupni depoziti kod poslovnih banaka, koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, nastavili su rasti i na mjesečnoj i na godišnjoj razini premašivši na kraju lipnja 290 milijardi kuna, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).


U odnosu prema svibnju ti su depoziti veći 2,2 milijarde kuna, ili 0,8 posto, a u odnosu prema kraju lipnja 2018. godine veći gotovo 14,3 milijarde kuna, ili 5,2 posto. Kao i u svibnju, rast na mjesečnoj i na godišnjoj razini isključivo je rezultat rasta depozitnog novca koji predstavlja novčana sredstva na transakcijskim računima (tekućim i žiroračunima) te obveze banaka po izdanim kunskim instrumentima plaćanja. On je dosegnuo povijesno najvišu nominalnu vrijednost, veću od 96,4 milijarde kuna, čineći 33 posto ukupnih depozita. Samo na mjesečnoj razini depozitni novac veći je 2,3 milijarde kuna, ili 2,4 posto, dok je u odnosu na stanje na kraju lipnja 2018. godine porast iznosio 14,6 milijardi kuna. Tako je nastavljen snažan rast po dvoznamenkastim stopama koji uz manja odstupanja traje od početka 2015. godine.


U istom razdoblju rastao je i udio depozitnog novca u ukupnim depozitima, a analitičari RBA smatraju da je to rezultat niskih kamatnih stopa na oročenu štednju, pa se u uvjetima nesklonosti ulaganja u druge oblike financijske imovine višak raspoloživog dohotka koji polako raste s oporavkom gospodarstva slijeva u najlikvidnije oblike depozita.
Za razliku od depozitnog novca ukupni štedni i oročeni depoziti (u stranoj i u domaćoj valuti) su i na mjesečnoj i na godišnjoj razini blago pali - za 66 milijuna, na kraju lipnja iznosili su193,7 milijardi kuna. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UZ POMOĆ MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE RAZVIJA SE KONTINENTALNI TURIZAM

Kuće za odmor hit u Slavoniji

2

BRANITELJSKA ZADRUGA ALJMAŠ FRUCTUS

Ministarstvo poljoprivrede podržalo razvoj adrenalinskog turizma

3

KUTAK ZA INVESTITORE

Bez fond menadžera slab promet na Burzi