Mozaik
50 GODINA POŽEŠKOG GLAZBENOG FESTIVALA

Pjevat će Slavonija i nakon pola stoljeća od prvog festivala
Objavljeno 8. kolovoza, 2019.
Dvadeset izvođača uz revijalni orkestar bezvremenskim hitovima podsjetit će koliko je sjajnih pjesama iznjedrio Festival

Požega je festivalski grad od 1969., a ove će godine to biti dostojno obilježeno i posebnim izdanjem Aurea festa Požega – festivala dobrih vibracija. U četiri dana, od 29. kolovoza do 1. rujna, održat će se niz kulturno-glazbenih sadržaja, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. I ove godine pokrovitelj Aurea festa je Grad Požega, a organizator Udruga Aurea fest Požega u suradnji s brojnim institucijama, udrugama i društvima iz cijele Požeško-slavonske županije.

Festival je prvi put organiziran 1969. pod nazivom Muzički festival Slavonije. Na njemu su otpočetka nastupala tadašnja velika pjevačka imena, kao što su Vice Vukov, Vera Svoboda, Višnja Korbar, Ivo Robić, Ivica Šerfezi, Kićo, Đani Šegina, Elvira Voća, Ana Štefok i mnogi drugi. Festival se održavao svake godine redinom lipnja, a kontinuirano je postojao do 1982., kada je nastupila pauza sve do 1990., kada je festival obnovljen, ali pod novim nazivom Zlatne žice Slavonije. Od 1990. godine festival se održava u rujnu. Godine 1991. zbog rata nema festivala, ali se nastavlja već 1992., tada prvi put u samostalnoj Republici Hrvatskoj. Danas festival obuhvaća nekoliko različitih festivala pod jednim nazivom - Aurea fest.

Nedjelju, 1. rujna, obilježit će glavni događaj ovogodišnjeg Aurea festa - retrospektiva požeškog festivala pod nazivom Pjevat će Slavonija, na kojoj će biti izvedene festivalske uspješnice od 1969. pa sve do danas. Dvadeset izvođača uz veliki revijalni orkestar bezvremenskim hitovima podsjetit će koliko je sjajnih pjesama iznjedrio požeški festival. Kako najavljuje Damjan Pirović, umjetnički direktor festivala, retrospektiva će biti kombinacija iskustva i mladosti te će uz tamburaške sastave i soliste biti puno zanimljivih dueta i glazbenih suradnji. Mnogi će se s nostalgijom sjetiti pjesama koje su ponikle na požeškom festivalu: "Pjevat će Slavonija", "Dan plavetan kao lan", "Laže selo, lažu ljudi", "Slavonijo ja sam tvoje dijete", "Stavi svjetiljku na prozor", "Sve poštivam svoje uživam", "Inati se Slavonijo", "Kuća na kraju sela", "Sve je ona meni", "Tajna najveća", "Đenka", "Snaša", "Vranac"…

Himna festivala
Povod je to za prisjetiti se riječi Branka Hribara, književnika, radijskog i televizjskog dramaturga, prvog direktora požeškog festivala – tada Muzičkog festivala Slavonije: "Ako ovaj festival odškrine vrata sluha u predjelu slavonske plemenite duše, ako donese bar dvije-tri popularne pjesme i napjeva koje ćemo, pritisnuti tegobama svakidašnjice, zaželjeti zapjevati, ako će takva pjesma okupljati ljude čista srca i dozivati svojom naravi želju za istinskim voljenjem svojeg zavičaja i svojega naroda, ako će bar jedna-dvije pjesme s ovog festivala pripasti srcu naroda koje svi ovdje gradimo, onda vjerujemo da Muzički festival Slavonija 69 nije iznevjerio svrhu svojeg uspostavljanja."

I eto, njegove riječi su se potvrdile, festival živi, i to sve suvremenijim životom. Festival je za Požegu bio izniman događaj, koji se uvijek pripremao već sljedećeg dana nakon završetka prethodnog festivala. Već od prve godine radio je prenosio finale izravno, a televizija je magnetoskopske snimke emitirala naknado, s time što je finalna večer izravno prenošena, kao i proglašenje pobjednika. Bio je to prvi direktni prijenos nekog događaja iz Požege. Režirao ga je Egon Šoštarić, a urednici su bili Mićo Brajević i Milan Grgić. "Požeški list" za tadašnje prilike detaljno je pratio festival i sve događaje, ali je izlazio i poseban bilten festivala. Tako i danas možemo čitati: Festival je otvoren povorkom pjesme i cvijeća. Više od 1800 mladića i djevojaka članova folklornih družina uz glazbu Trenkovih pandura prošlo je ulicama grada i na taj način označilo da je trodnevna parada vedrih nota pod imenom Slavonija 69 počela.

Toga dana je u Požegi otvorena velika automatska kuglana te su obnovljeni bazen. U tijeku su bili restauratorski radovi u crkvi sv. Lovre koji su se mogli pogledati, a gradsko amatersko kazalište igralo je predstavu "Auvergnanski senatori", kojoj je na netom završenom festivalu amatera Hrvatske dodijeljeno specijalno priznanje. Organizirani su izleti u Kutjevo, Veliku i Kamensku. Mogle su se pogledati izložbe I. Salon slavonske karikature (izlagao i Alojz Fiuri), a u Muzeju izložba "Dokumenti muzičkog života Požege". Tih dana gosti su bili nogometaši zagrebačkog Dinama, koji su odigrali prijateljsku utakmicu sa Slavonijom, gostovali su košarkaši "Tuškanca" iz Zagreba. Svih tih godina i godina Festival Slavonija 69 pokušava i Slavoncima i svim ostalim našim sugrađanima "obznaniti u pjesmi i napjevu otvorenost i širokogrudnost slavonske duše, slavonski smisao za doskočicu i šalu, slavonski trajni životni optimizam – taj danas toliko neophodan stimulativ da se istraje u sudaru svih nas s naglim svijetom nove civilizacije", kako je u pozdravnoj riječi rekao Branko Hribar.

Do današnjih dana teško je prebrojiti sve pjesme, autore, pjevače… Nećemo se dovesti u nevolju i spominjati samo neka imena. Ali jednoj skladbi pripada iznimno mjesto među ljubiteljima slavonskog izričaja: "Kukuruzi se njišu" (Pero Gotovac, Miroslav S. Mađer), koju je pjevao Ivo Robić te dobio nagradu žirija i publike, pa ona od 1970. postaje himna festivala.

Izložba u Muzeju
Svih tih godina ulagan je enormni entuzijazam, želja za čuvanjem tradicije i njegovanjem slavonskog duha, težnja za lijepom glazbom, puno znanja, snage, veselja, pa i novca, kako bi festival rastao, mijenjao se prema vremenu i odupirao svim dežurnim kritičarima. O tome ćemo moći puno saznati na izložbi koju priprema Gradski muzej Požega.

- Budući da muzej nema puno muzejskih predmeta i građe o festivalu, krajem ožujka smo započeli akciju skupljanja materijala o festivalu, kako bismo uključili zajednicu i kako bi to bila nekakva zajednička izložba (muzej, udruga, zajednica) – kaže Mirela Pavličić Hein, ravnateljica.

Prikupljeno je puno fotografija, ulaznica, prospekata, plakata, brošura, videozapisa, kaseta, majica, ploča, osobnih predmeta poput haljina, torbica, leptir-mašni, kravata, dakle odjevnih predmeta koje su Požežani nekada nosili na festival, jer će dio izložbe biti posvećen i ondašnjoj modi. Požežani su očito nostalgični kad je o festivalu riječ.

Autorica izložbe Ivana Domanović kaže kako je akcija je privukla građane, koji su donijeli raznovrsne predmete na posudbu.

- Od institucija puno su nam pomogli Državni arhiv u Slavonskom Brodu, Odjel u Požegi te Glazbena škola u Požegi, koji su nam ustupili raznovrsnu zanimljivu građu o festivalu, a od građana su nam svoje predmete poklonili ili posudili za potrebe izložbe Vera Ćuže Abramović, Maja Smoljanović, dr. Rajka Šimunović, zatim Igor Stipanović, Dragutin Lojber, bivši gradonačelnik, gospodin Dragutin Štirmer, i drugi. O kakvim predmetima se radi, otkrit ćemo na otvorenju izložbe, 23. kolovoza, a sama izložba zvat će se "Pjevat će Slavonija", po poznatoj pjesmi Vice Vukova s prvog festivala - kaže Ivana.

Prava i opširna monografija o požeškom glazbenom festivalu još je u rukopisu. Pripremio ju je Miroslav Badanjak, čovjek koji je uz festival na raznim dužnostima bio od 1969. do 2011. godine. Nažalost, za života ju nije uspio objaviti. S obzirom na detaljnu sadržajnost i fotodokumentaciju doista bi bilo zanimljivo vidjeti je jednog dana ukoričenu. Za sada će rukopis biti koristan izvor njegovoj unuci Andreji Andrišek, koja sudjeluje u pripremi kataloga "Pjevat će Slavonija".

Branka Starčević Tesari
Izložba “Pjevat će Slavonija” nazvana po pjesmi Vice Vukova, bit će otvorena 23. kolovoza
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CINESTAR KINA OTVARAJU SE 20. KOLOVOZA

Među prvim premijeram film “Tenet”, 27. kolovoza

2

KRIMINALISTIČKA SERIJA

Četvrta sezona “Farga” u rujnu

3

IZVRSNA MANČESTERSKA ČETVORKA NASTUPIT ĆE 23. TRAVNJA 2021., U ZAGREBU

The Slow Readers Club u Tvornici