Dome slatki dome
NEVEN LJEKOVITA BILJKA

Žarkonarančasti cvijet koji ozdravlja
Objavljeno 8. kolovoza, 2019.
Dobro je što nije biljka prebujna rasta, pa ga možete vrlo lako uklopiti kao međukulturu u postojeće gredice s povrćem

Svatko tko planira i sadi vrt u skladu s prirodom, sadi neven, po uzoru na naše bake, koje su neven instinktivno sadile posvud u cvjetnjacima i vrtovima, ne znajući točno mehanizam njegova djelovanja. Dobro je što nije prebujna rasta, pa ga možete uklopiti kao međukulturu u postojeće gredice s povrćem. Poželjno ga je kombinirati s rajčicama, paprikama, s kupusnjačama, saditi na rubovima gredica. Vrlo se uspješno i sam zasijava, pa jednom kad ga uzgojite u svom vrtu, sam se zasijava te se ne morate brinuti oko njegove sjetve, on će sam niknuti.

Na suncu
Neven je jednogodišnja biljka iz obitelji Asteraceae. Podrijetlom je iz južne Europe i najviše voli rasti na sunčanim gredicama. Nezaobilazni je stanovnik biološkog vrta, naraste do 60 cm i grmolika je rasta. Cvate neprekidno cijelo ljeto, čak i nakon prvih mrazova – ako je zima blaga, može čak i prezimjeti na otvorenom, i tada je prva biljka koja cvjeta u proljeće u vrtu, i posljednja biljka koja cvjeta u jesen.

Neven je biljka koja voli toplinu. Pogoduju mu položaji na suncu jer dobro podnosi sušu. Ipak, potrebna mu je voda kako bi se pravilno razvio. Uspijeva najbolje u područjima s umjereno vlažnom i umjereno toplom klimom. Može rasti i na suhom siromašnom zemljištu, ali tad najviše trpi cvijet, koji postaje manji i ne tako mesnat.

Može se sijati od proljeća nadalje na otvorenom. Dalje se sam zasijava. Tijekom ljeta može se zaraziti pepelnicom (gljivična bolest koja se širi po lijepom i sunčanom vremenu, kao siva prašina na lišću) – u tom slučaju samo uklonite zaražene dijelove, ali ne čupajte biljku – potjerat će nove biljčice iz korijena. Idealan je susjed, tj. međukultura rajčicama i kupusnjačama, s tim što posađen posvud po vrtu tjera nematode iz tla mirisom svojeg korijenja i djeluje ozdravljujuće na stanje tla.

Neven je ljekovita biljka, njeguje i omekšava nadraženu i suhu kožu, čisti nečistu i masnu kožu, zatvara proširene pore i otklanja pjegice. Neven djeluje antibalterijski, antiseptički i protuupalno. Koristi se u mnogim kremama, a priprema se i kao tinktura, mast, ulje, čaj. Latice sadržavaju eterično ulje, a može se koristiti cijela biljka. Čaj od latica nevena te mast od latica i listova mnogi smatraju čudotvornim lijekom.

Jestive latice
Stari Egipćani cijenili su neven kao biljku koja pomlađuje. Koristi se i u kulinarstvu – listovi i latice su jestivi, a latice dodane u hranu koriste se kao zamjena za šafran. Također se koristi i kao prirodna boja.Na proljeće prvi cvjetovi cvatu u tako žarkim nijansama narančaste boje da djeluju pomalo nestvarno, kao da isijavaju narančasto. Stvara jako puno sjemena i sam se jako uspješno zasijava, ako ne berete cvjetove za čaj i ostalu primjenu i ako svi odu u sjeme, sljedeće ćete godine imati pravu šumu malih biljaka nevena. Neven cvate u narančastoj i žutoj boji, sredina mu može biti u boji cvijeta ili tamna, a osim vrsta nevena s tri reda latica rastu i neveni s više redova latica.

Ako želite presaditi neven iz vrta u posudu kako biste ga imali i na balkonu, idealno vrijeme je travanj, kada je neven u fazi dva do četiri prava lista. Presadite ga vodeći računa o vretenastom korijenu.

Jasminka Knežević
Nevenova mast za rane
U zdjelici, na laganoj vatri, izmiješajte šalicu svježe iscijeđenog soka od lišća i cvijeta nevena sa dvije šalice nesoljene domaće masti. Kad se ohladi i stisne, stavite mast na platnenu krpu, namažite na ranu ili čir, pokrije s malo vate i sve učvrstite zavojem ili flasterom.Za izradu macerata nevena koristite stabilnija hladno prešana ulja: pšenične klice, suncokretovo ulje, sezamovo ulje i bademovo ulje.
Neven je ljekovita biljka, njeguje i omekšava nadraženu i suhu kožu, čisti nečistu i masnu kožu...
Uspijeva najbolje u područjima s umjereno vlažnom i umjereno toplom klimom
Poželjno ga je kombinirati s rajčicama, paprikama, s kupusnjačama, saditi na rubovima gredica
Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike