Novosti
RIJEČKO BRODOGRADILIŠTE

Premijer: Planovi u 3. maju su ohrabrujući
Objavljeno 6. kolovoza, 2019.
“Postoji visok stupanj motiviranosti Uprave i radnika da se ponovno pokrene proizvodnja i dovrše narudžbe,” kaže Plenković

Premijer Andrej Plenković u utorak je, nakon obilaska brodogradilišta 3. maj i razgovora s predsjednikom Uprave Edijem Kučanom, rekao kako je ohrabrujuće ono što su čuli u toj riječkoj tvrtki. "Vidim visoki stupanj motiviranosti Uprave i radnika 3. maja da krenu dovršiti narudžbe koje su u brodogradilištu, a i drugu fazu, a to je - nakon što se napravi plan koji će omogućiti deblokadu računa, pripremu proizvodnje i zatvaranje financijske konstrukcije za brodove koji su tu - u konačnici pronalazak strateškog partnera", rekao je premijer Plenković novinarima.

Istaknuo je da je 3. maj za Rijeku, baš kao Uljanik za Pulu, identitetsko pitanje broj jedan te naglasio tradiciju brodogradilišta, njihovo znanje i knjigu proizvedenih i isporučenih brodova koji su plovili brojnim morima diljem svijeta. "Ovo je pitanje i pravno i financijsko, i ekonomsko i, naravno, stručno u pogledu znanja koja brodogradilišta imaju", kazao je Plenković. Dodao je da sve uključene institucije - ministarstva i Hrvatska brodogradnja – Jadranbrod, imaju zadaću pronaći pravno čvrsti okvir u kojem je moguće u punoj mjeri provesti prošlotjedni Vladin zaključak. "To je potrebno učiniti u što kraćem roku", istaknuo je.

Premijer je podsjetio i da su minimalne plaće radnicima 3. maja isplaćene iz državnog proračuna, dodavši da se s Upravom dogovara način isplate plaća za radnike za cijelo razdoblje u kojem ih nisu dobivali. Dodao je kako je jedno od glavnih pitanja sastanka bilo ima li 3. maj dovoljno radnika za dovršetak ovih brodova. "Trenutačno je ovdje zaposleno više od 740 ljudi. Prema informacijama 51 posto je vezano baš uz proizvodnju, a još gotovo 30 posto čini pomoćni dio koji podupire proizvodnju. Prema tome, dio radova i za dovršetak ova tri broda obavili bi zaposlenici Uljanika, dio bi, kao što je to i običaj pri gradnji brodova, radili kooperanti. U financijskoj konstrukciji obuhvaćeni su svi ti računi," rekao je Plenković, dodavši da su sva rješenja i financijska konstrukcija u skladu s europskim propisima.

Upitan da komentira izjavu gradonačelnika Pule Borisa Miletića da je za radnike Uljanika i njihove obitelji zlonamjerna Plenkovićeva izjava da bi 3. maj opstao da nije bilo pozajmice Uljaniku, premijer je rekao da "Miletića već duže ne sluša".

Direktor Brodogradilišta 3. maj Edi Kučan također nije želio iznositi detalje planova, istaknuvši da je sustav vrlo jednostavan - pokazatelji govore da će se dovršetkom brodova dobiti više nego što je uloženo, a to zadovoljava kriterije Europske komisije.

Naveo je da i sad radnici 3. maja rade, da ih je 35 u brodogradilištu Viktor Lenac i intenzivno rade, u 3. maju se radi za tvrtku Vulkanmont, a očekuje se i sklapanje ugovora za proizvodnju brodskih sekcija. Kučan je naglasio da je u planu što prije krenuti u dovršetak gradnje broda za prijevoz rasutih tereta za kanadskog naručitelja te broda za prijevoz kamiona i automobila.

D.Pavlović/Hina
PRIMIJENITI ISTA PRAVILA I NA OSTALE
Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac zatražio je da se i na pulski Uljanik primjenjuju ista pravila kao i na ostala hrvatska brodogradilišta. Pozdravio je odluku Vlade da posjeti Rijeku i pokuša spasiti 3. maj, ali i izrazio nezadovoljstvo načinom na koji se Vlada tijekom zadnjih godinu i pol dana odnosi prema Uljaniku. Osim Vlade, Cerovac je kritizirao i istarske političare, kako one ona vlasti, tako i one u oporbi, jer se, tvrdi, ne bune protiv nastale situacije i ne zahtijevaju saborsku raspravu o Uljaniku.
Edi Kučan

direktor Brodogradilišta 3. maj

Sustav je vrlo jednostavan - pokazatelji govore da će se dovršetkom brodova dobiti više nego što je uloženo, a to zadovoljava kriterije Europske komisije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike