Novosti
2018. BILA JE USPJEŠNIJA OD 2017.

Rijeka i Osijek najbolji u povlačenju EU novca
Objavljeno 7. kolovoza, 2019.
Od ukupnog novca koji je razdijeljen gradovima u RH Osijek je povukao čak 14,26 posto, odnosno više od 19 milijuna kuna u 2018.

Analiza službenih podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna pokazuje da su gradovi prošle godine iz EU fondova povukli više od 314 milijuna kuna, triput više nego 2017., kad je povučeno nešto više od 89 milijuna kuna. Podatke je analizirao portal gradonacelnik.hr, koji je specijaliziran za praćenje rada onih koji obnašaju vlast na lokalnoj razini.


Iako nam je država još uvijek troma i nedovoljno efikasna u korištenju EU fondova – Hrvatska je lani povukla samo nešto više od deset milijardi kuna (čak 2,9 milijardi manje nego što je bilo planirano), lokalna samouprava je iz godine u godinu sve uspješnija i jača u pripremi i ugovaranju EU projekata. Prošle su godine gradovi tako ugovorili čak deset puta više EU projekata nego 2015. i triput više nego u 2017., a projekcije za ovu godinu pokazuju daljnji rast. Proaktivnost gradonačelnika iz ovoga saziva na EU novac za gradske projekte najbolje ilustrira činjenica da je 300 milijuna kuna, koliko im je država osigurala za sufinanciranje projekata, "razgrabljeno" već prvi dan nakon otvaranja poziva.

Komiža rekorder

Analiza podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna pokazuje da su gradovi prošle godine iz EU fondova povukli više od 314 milijuna kuna, triput više nego 2017. kad je povučeno nešto više od 89 milijuna kuna. U 2017. je, tako, rekorder bio Lipik s povučene 233 kune po stanovniku (prema popisu iz 2011.), a više od 100 kuna ostvarilo je samo deset najuspješnijih gradova. U 2018. brojke su udeseterostručene, pa je rekorder, gledano per capita – Grad Komiža s 2505 kuna ostvarenih EU sredstava po stanovniku, čak četiri grada povukla su više od 1000 kuna, a više od 100 kuna povuklo je 65 gradova.


Javnosti su, pa tako i analitičarima, dostupni samo nekonsolidirani podaci Ministarstva financija iz kojih su vidljiva samo EU sredstva koja su gradovi direktno ili indirektno ostvarili kao nositelji projekata, a ne i oni koje su ostvarile njihove ustanove i poduzeća ili sami gradovi kao partneri na projektima. Iznosi ostvarenih sredstava stoga su, očekivano, u dijelu gradova i veći od ovdje navedenih, ali se analize temelje na službeno objavljenim informacijama Ministarstva.


A službeni podaci kažu da je prošlogodišnji rekorder po ostvarenim EU sredstvima per capita Grad Komiža – povukli su ukupno više od 3,8 milijuna kuna, što je 2505 kuna po stanovniku. Odmah iza njih je Pleternica s ostvarene 1222 kune po stanovniku, Lipik s 1157 te Opuzen kao četvrti grad koji je povukao više od 1000 kuna – 1117. U prvih 10 su još Grubišno Polje – 977 kuna po stanovniku, Nin – 973, Otok – 816, Pazin – 532, Hvar – 527 i Prelog – 521 kunu po stanovniku.


Zanimljivo je da je od ukupnog novca koji je razdijeljen gradovima u Hrvatskoj Osijek povukao čak 14,26 posto, odnosno više od 19 milijuna kuna u 2018. godini.
Virovitica, Vukovar, Požega...

Gledajući, pak, po udjelu u ukupno ostvarenim sredstvima svih gradova prošle je godine najuspješniji bio Grad Rijeka koji je ostvario više od 10 posto. Na drugom je mjestu Osijek, a potom slijede Pleternica, Petrinja, Virovitica, Vukovar, Požega, Koprivnica, Šibenik i Zadar.


Kad, pak, analiziramo petogodišnje razdoblje, najuspješniji su Ludbreg i Zadar. Ludbreg je, tako, i dalje na prvom mjestu kada se gleda prosjek ostvarenih sredstava per capita – povlačili su prosječno 554 kune po stanovniku godišnje. Na drugom je mjestu, baš kao i u prethodnom petogodišnjem razdoblju, naš prošlogodišnji šampion EU fondova – Grad Križevci s prosjekom od 437 ostvarenih kuna tijekom pet godina. Slijedi Komiža s 417 kuna, a u top 10 su još Grubišno Polje, Lipik, Senj, Opuzen, Pleternica, Skradin i Trilj.

Grad Zadar ostvario je, pak, najveći udio od svih gradova – više od sedam posto. Na drugom mjestu su Križevci, treća je Rijeka, a slijede Osijek, Karlovac, Vinkovci, Ludbreg, Vukovar, Šibenik i Požega.


Vuk Tešija
U Pleternici projekti od 360 milijuna kuna
"Svjesni smo da je svaki dvadeseti euro iz EU fondova u prethodnoj godini završio u Pleternici i na tu smo činjenicu izuzetno ponosni. No osobno me uspjeh ne iznenađuje jer znamo što i kako radimo i da je sve ovo rezultat ustrajnog rada cijele gradske uprave i djelatnica našeg Poduzetničkog centra kojima ovom prilikom zahvaljujem na upornosti, požrtvovnosti i svakoj minuti posvećenoj viziji našeg grada", kaže gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, koja ističe kako na svaku kunu izvornog proračuna dolazi čak 15 dodatnih kuna iz europskih fondova.
Možda ste propustili...

URSULA VON DER LEYEN O MIGRACIJI, EKOLOGIJI, ZAPADNOM BALKANU, TEHNOLOGIJI...

Parlament potvrdio Europsku komisiju

MINISTAR NAJAVIO SKORU ISPLATU PLAĆE U "ĐURI ĐAKOVIĆU"

Metalci i učitelji zajedno prosvjedovali

EUROPSKI STATISTIČKI URED

Hrvatski BDP raste vrlo dobro

Najčitanije iz rubrike