Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Orkan sa svjetskih burzi potopio domaće dionice
Objavljeno 7. kolovoza, 2019.
Okidač za financijski orkan bila je izjava Donalda Trumpa u srijedu o uvođenju dodatnih carina na uvoz kineske robe u SAD

Prošlog tjedna cijene dionica na domaćem tržištu kapitala doživjele su potop, pogođene orkanom čiji su epicentar bile američke burze. Okidač za formiranje financijskog orkana na svjetskom tržištu kapitala bila je izjava američkog predsjednika u srijedu poslijepodne o uvođenju dodatnih carina na uvoz kineske robe u SAD.

Pregovori u Šangaju između SAD i Kine trajali su dva dana i nisu donijeli očekivani napredak. Nezadovoljan takvim ishodom, američki predsjednik Trump zaprijetio je uvođenjem dodatnih carina od deset posto na uvoz kineske robe u vrijednosti od 300 milijardi dolara. Svoju poruku opravdao je izjavom kako Kina nije ispunila svoja obećanja o većem uvozu američkih poljoprivrednih proizvoda. Američki su ulagači poruku shvatili kao prijetnju od izbijanja carinskog rata između dva najveća svjetska gospodarstva, što će dodatno usporiti globalni gospodarski rast. Međutim, pravi uzrok za navedenu izjavu bio je na potpuno drugoj strani, ljutnji američkog predsjednika na Jeromea Powella, čelnika središnje američke banke - FED.

Trump protiv FED-a
Odbor guvernera FED-a je preglasavanjem u srijedu donio odluku o snižavanju ključne kamatne stope za refinanciranje s 2,50 na 2,25 posto. Donald Trump je činio politički pritisak i tražio snižavanje kamatne stope za 0,50 postotnih bodova. Powell je naglasio kako će FED ubuduće jako paziti na kretanje stope gospodarskog rasta SAD-a. Na taj je način ulagačima poslana poruka da je FED snizio ključnu kamatnu stopu kao politički ustupak, koji se više neće činiti i do kraja godine neće biti promjene, zbog čega su pale cijene dionica. Tom je izjavom Jerome Powell, kojemu Donald Trump stalno prijetim smjenom na čelu FED-a, bacio rukavicu u lice američkom predsjedniku i poslao poruku kako on ne može nametati politički diktat monetarnoj vlasti. Trump, koji je u predizbornoj kampanji za novi mandat, odmah se okrenuo na drugu stranu i poslao poruku o uvođenju carina Kini, nastojeći mobilizirati svoje biračko tijelo, ali je istodobno izazvao orkan na američkim i svjetskim burzama.

Negativno raspoloženje s američkih burzi odmah se prenijelo na europsko tržište kapitala i Zagrebačku burzu. Ukupni tjedni promet na Zagrebačkoj burzi iznosio je 43,2 milijuna kuna. Dionicama je ostvareno 43,1 i obveznicama 0,1 milijuna kuna prometa. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 8,6 milijuna kuna. To je 2,1 milijuna kuna ili 32,1 posto više nego tjedan prije, zahvaljujući aktivnostima fond-menadžera. Nakon objavljenih polugodišnjih rezultata dioničkih društava, a prije odlaska na godišnje odmore, fond-menadžeri su aktivno trgovali ostvarivši 18,8 milijuna kuna tjednog prometa u blok-transakcijama dionicama HT (6 milijuna kuna), povlaštenim dionicama Adris grupa (8,8 milijuna kuna), Valamar Riviera Poreč (2 milijuna kuna) i Arena Hospitality Group (2 milijuna kuna).

Pad Crobexa
Na početku tjedna domaći ulagači su još čekali objavu polugodišnjih financijskih izvještaja dioničkih društava. To su iskoristili fond-menadžeri, pokazavši kako se prave ribe love na temelju procjena prije, ne nakon objave financijskih izvještaja, kada svi imaju dostupne informacije. Fond-menadžeri aktivno su trgovali u ponedjeljak kroz blok-transakcije povlaštenim dionicama Adris grupa (6,8 milijuna kuna) i HT (2,6 milijuna kuna). Crobex se snizo u ponedjeljak na 1921 bod (pad za 0,3 posto). Utorak je donio blagi oporavak dionica i indeks se povećao na 1923 boda, no u srijedu poslijepodne cijene dionica na Zagrebačkoj burzi oštro su pale nakon objavljivanja poruke američkog predsjednika, što je dovelo do sižavanja Crobexa na 1912 bodova (pad za 0,6 posto) uz ostvarenih 7,4 milijuna kuna dnevnog prometa, od čega je u blok-transakciji dionicama HT protrgovano 3,3 milijuna kuna. U četvrtak je Crobex dodatno pao na 1911 bodova, uz ostvarenih 8,6 milijuna kuna prometa, gdje su i dvije blok-transakcije sa po dva milijuna kuna - Valamar Riviera Poreč i Arena Hospitality Group. Crobex je u petak tjedan zaključio na 1904 boda, što je 23 boda ili 1,2 posto manje nego na početku tjedna.

Od 16 dionica u sastavu Crobexa dvije su zabilježile rast i 13 pad cijene, a vrijednosnica Arena Hospitality Group zadržala se na početnoj tjednoj razini. Tjedni porast cijene zabilježile su dionice Atlantic grupa (rast za 0,8 posto, na 1230 kn) i Maistra (rast za 0,7 posto, na 304,00 kn). Na strani tjednih gubitnika najteže su stradale dionice Đuro Đaković grupa (pad za 8,5 posto) te Končar elektroindustrija – KOEI (pad za 4,6 posto), Optima Telekom (pad za 4,5 posto) i AD Plastik (pad za 2,7 posto).

Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje državnih obveznica povećala se u petak na 116,11 bodova (tjedni rast za 0,10 posto). n

Autor je vlasnik dionica HT, spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Igor Mikulić
Ulagači, budite oprezni u trgovanju jer dolazi sezona godišnjih odmora s mogućim znatnijim oscilacijama cijena na plitkom obujmu trgovanja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRVI PUT U HRVATSKOJ

Isplaćene im potpore za nepokupljeno i neobrano voće

2

NOVE TEHNOLOGIJE PRUŽAJU BROJNE MOGUĆNOSTI

U poduzetničkim vodama sve je više dugotrajno nezaposlenih i potplaćenih

3

ZATVARAJU 500 FILIJALA DO 2023. GODINE

UniCredit ukida 8000 radnih mjesta