Novosti
MIGRANTSKA KRIZA

Ne možemo sami obraniti granicu BiH
Objavljeno 5. kolovoza, 2019.
Policajci su od početka godine spriječili ilegalni ulazak 7000 migranata, rekao je ravnatelj Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić, ali i upozorio da zbog manjka ljudi i opreme više nisu u stanju učinkovito kontrolirati ilegalne migracije, objavio je u subotu sarajevski “Dnevni avaz”. Među sedam tisuća “ilegalaca” vraćenih s granice bilo je najviše Pakistanaca, Iračana, Iranaca, Afganistanaca i Sirijaca, pri čemu je jasno da su većina njih bili ekonomski migranti, rekao je Galić u intervjuu za taj dnevni list.

“Ne možemo sami obraniti granicu. Trenutno Graničnoj policiji pomaže i 15 službenika iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), zatim 28 policijskih službenika iz Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela BiH i 84 pripadnika MUP-a Republike Srpske“, kazao je Galić. Graničnoj policiji BiH sada nedostaje oko tisuću policijskih službenika, a zbog masovnijeg priljeva migranata, ali i turističke sezone kapaciteti te policije gotovo su iscrpljeni, rekao je.

Pripadnici Granične policije BiH svakodnevno obavljaju provjere na 83 međunarodna i pogranična prijelaza na kojima je angažirano čak 85 posto od ukupnoga broja graničnih policajaca, rekao je. “Da bismo učinkovito pokrili oko 600 kilometara granice BiH prema Srbiji i Crnoj Gori, nedostaje nam oko 1000 policijskih službenika. Samo za redovite poslove na granici bez angažmana oko migranata nama nedostaje oko 370 policajaca. Valjda je onda jasno s kakvim se mi problemima i naporima sučeljavamo”, upozorio je Galić. Za usporedbu je naveo primjer Uprave za granicu Hrvatske koja ima na raspolaganju oko šest tisuća službenika, što je tri puta više u odnosu prema 2051 graničnom policajcu u BiH. Konstantno raste pritisak državljana zemalja visokoga migracijskog rizika iz smjera Srbije i Crne Gore na granicu BiH, zbog čega se stanje, rekao je Galić, “zabrinjavajuće usložnjava”. Granična policija ne može se nositi s tim problemom uz postojeće kapacitete, upozorio je. H
Možda ste propustili...

MEĐU ZEMLJAMA EU-A S NAJVEĆIM PORASTOM

Industrija u rujnu rasla u Hrvatskoj

POD SLOGANOM “VUKOVAR – MJESTO POSEBNOG PIJETETA’’

Program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEISPRIČANA PRIČA: IZ PAKLA IZIŠAO HUMANITARNIM KONVOJEM

Franjo je film s fotografijama poginulih suboraca sakrio u zavoje na svojoj ranjenoj nozi

2

OSOBNA SVJEDOČANSTVA O NAJTEŽIM DANIMA ‘91.

Zlatko Adžić: Tužan sam zbog zemlje za koju sam se borio

3

OSOBNA SVJEDOČANSTVA O NAJTEŽIM DANIMA ‘91.

Ivica Jurčan: Bilo nas je malo, ali je bilo veliko srce