Mozaik
ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU

Previše voća može naškoditi našem zdravlju
Objavljeno 6. kolovoza, 2019.
Jedna jabuka čini vas zdravima, tri često rezultiraju masnom jetrom, kaže Lekutat

Jabuka na dan, doktor iz kuće van. A što s dvije jabuke? Sigurno su zdravije od čokolade. Ali četiri jabuke dnevno ili deset? Može li previše voća biti nezdravo? "Definitivno može", odgovara njemački liječnik Carsten Lekutat.

Voće sadržava fruktozu, zato i jest tako ukusno i slatko. "Fruktoza je na kraju krajeva ipak šećer, sa svim problemima koji iz previše šećera proizlaze", kaže. Jedna jabuka čini vas zdravima, tri često rezultiraju masnom jetrom, objašnjava. Kada jetra postane masna, većina pretpostavlja da je to zbog alkohola. Zapravo, kaže Lekutat, u 20-30 % slučajeva to nema veze s alkoholom, nego je posljedica previše fruktoze.

Znači, trebalo bi jesti samo povrće? Ne, odgovara Lekutat. "Bio bih sretan kada bi mnogo mojih pacijenata jelo više voća", jer ga ljudi jedu premalo. No vrijedi razmisliti koju vrstu voća jedemo i koju količinu, jer nije sve voće jednako bogato šećerom.

"Banane, jabuke i šljive imaju mnogo više šećera od naranča ili šumskog voća", objašnjava nutricionistica Antje Gahl i preporučuje pet porcija voća i povrća na dan. Povrće pritom ima prioritet. Primjerice, dva komada voća, tri povrća. Nije nevažno ni kako se voće konzumira. "Svježe voće je bolje od procesuiranog", napominje Lekutat te dodaje da je u voćnom soku voće visoke koncentracije i brže dospijeva u krvotok, zbog čega nije pobornik narančina soka ujutro. Mnogi stručnjaci nisu oduševljeni ni smoothiejima.

Znači li to da treba odustati od voćnog soka ili smoothieja za doručak? Odgovor je ponovo - ne. Konzumaciju voća treba prilagoditi životnom stilu. Tko želi početi dan sokom od naranče, mora i vježbati da potroši uneseni šećer.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MIA DIMŠIĆ O NOVOM ALBUMU “SRETAN PUT”, KONCERTIMA I PLANOVIMA

Album govori o doslovnim, ali i o životnim putovanjima

2

FESTIVAL PUTNIKA KOFER U SLATINI: IVONA LOZIĆ O ČERNOBILU

Vrijedilo je posjetiti mjesto tragedije o kojoj se pričalo za vrijeme mog odrastanja

3

NAJSTARIJI IZBOR LJEPOTE U NAS

Maja Lončarević postala je
nova Kraljica Hrvatske